İftarlık Sütlü Tatlılar: Hafif ve Tam Kıvamında 24 Sütlü İftar Tatlısı

İftara sütlü tatlılar arayanları böyle alalım. İftardan sonra tatlı krizinizi bastırmak için sütlü tatlı tariflerinden faydalanabilirsiniz. İşte, iftar sofralarına özel 24 sütlü tatlı tarifi:
İftarlık Sütlü Tatlılar: Hafif ve Tam Kıvamında 24 Sütlü İftar Tatlısı
09 Haziran 2023, 15:20
Lezzet Trendleri

Ramazan ayının gelmesiyle birlikte iftar yemeklerine olan ilgi de artmaya başladı. Sıcacık bir çorbayla başlayan iftar menülerini, ana yemek ve ara sıcak olarak ayırdıktan sonra sıra tatlılara geliyor. Hem düşen kan şekerini yükseltmek, hem de tatlı krizlerine son vermek için birbirinden lezzetli sütlü tatlı tariflerini sizler için derledik. Hafifliği ile midenizi rahatlatacak bu tatlılar, Ramazan ayının favorileri arasında yer alıyor. 

Sütlü Tatlı Hazırlamanın Püf Noktaları

Sütlü tatlı hazırlamak için öncelikle doğru malzemeleri kullanmanız gerekir. Bunlar; süt, şeker, nişasta veya un, vanilya özütü ve tuzdur. Bu malzemeleri kullanarak evde sütlü tatlı yapımı oldukça kolaydır. İşte sütlü tatlı hazırlamanın püf noktaları:

  1. Sütü yavaş yavaş ısıtın: Sütü yavaş yavaş ısıtın ve kaynatmadan önce şeker ve vanilya özütünü ekleyin. Sütü kaynatırken sürekli karıştırın.
  2. Nişasta veya un kullanın: Tatlıyı kıvamlı hale getirmek için nişasta veya un kullanabilirsiniz. Nişasta veya unu, sütün içinde topaklanmaması için önceden bir miktar soğuk su ile karıştırın.
  3. Kıvamı kontrol edin: Tatlıyı pişirirken sürekli karıştırın ve kıvamını kontrol edin. Kıvamı istediğiniz gibi olana kadar pişirmeye devam edin.
  4. Tatlıyı soğumaya bırakın: Tatlı piştikten sonra ocaktan alın ve biraz soğumaya bırakın. Tatlı soğudukça kıvamı daha da koyulaşacaktır.
  5. Servis yapmadan önce buzdolabında bekletin: Tatlıyı servis yapmadan önce buzdolabında birkaç saat bekletin. Böylece tatlı daha lezzetli ve kıvamlı olacaktır.
  6. Üzerini süsleyin: Tatlıyı servis yapmadan önce üzerini dilediğiniz gibi süsleyebilirsiniz. Çikolata sosu, meyve veya ceviz gibi malzemeler kullanarak tatlıyı daha da lezzetli hale getirebilirsiniz.

Yukarıdaki püf noktalara dikkat ederek en güzel sütlü tatlıları kolayca hazırlayabilirsiniz. Ancak tüm püf noktalarına dikkat etmenize rağmen tatlılarınız istediğiniz kıvamda olmuyorsa, sütlü tatlı hazırlarken yapılan hatalar başlıklı yazımızdan daha detaylı bilgi alabilirsiniz.

Sütlü İftar Tatlıları

  1. Sütlaç

sütlaç


İftar sofraları için ilk önerimiz gerçek sütlaç tarifi.. Türk mutfağının geleneksel lezzetlerinden biri olan sütlaç, süt, şeker, pirinç, yumurta sarısı ve sübye ile hazırlanır. Su ve pirinç karışımından oluşan sübye, orijinal sütlaç yapmanın en önemli püf noktasıdır. Yaklaşık 260 kalori olan sütlaç tatlısını, güveç kaplarına koyduktan sonra 30 dakika pişirin ve servis edin.

  1. Saray Sarması

saray sarması

İftar sofralarında sunabileceğiniz bir diğer tatlımız ise saray sarması. Ortalama 35 dakikada hazırlanan bu tatlı, süt, un, şeker ve kakaolu krem şantiden oluşur. Resimli ve videolu olarak detaylıca anlatılan saray sarması, rulo şeklinde sarıldıktan sonra dışı hindistan cevizi veya antep fıstığına bulanabilir. Tatlının kıvamının tutması için, en az 2 saat buzdolabında bekletin.

  1. Cevizli Güllaç

cevizli güllaç

Ramazan ayı denildiğinde ilk akla gelen tatlılardan biri de güllaçtır. Güllaç, süt ve şeker ile hazırlanan bu tatlı, ceviz ve çilek gibi malzemelerle zenginleştirilir. Güllaç yapraklarının sütlü şerbet ile ıslatılmasıyla hazırlanır. Ara katlarda çilek dilimleri ve ufalanmış ceviz kullanılır. Buzdolabında 2 saat dinlendirilen cevizli güllaç, dilimlenerek servis edilir. 

  1. Muhallebili Kadayıf

muhallebili kadayıf

Osmanlı mutfağında bayram zamanlarında servis edilen muhallebili kadayıf tatlısı, Balkan ülkelerinde de sık sık tüketilir. Porsiyonu yaklaşık 200 kalori olan kadayıflı muhallebi, klasik muhallebinin tel kadayıf ve ceviz karışımıyla birleştirilmesiyle hazırlanır. Kadayıflı muhallebi yapımında, kadayıfları pişirirken hızlı davranmaya ve kadayıfların yanmamasına dikkat edin.

  1. Keşkül

keşkül

Derviş tatlısı olarak da bilinen keşkül, 10 dakikalık hazırlama ve 20 dakikalık pişirme süresinin ardından sofralardaki yerini alır. Süt, şeker, yumurta sarısı, krema ve sübye ile hazırlanan keşkül, file badem ve antep fıstığı ile zenginleştirilir. İftara daha vakit varsa, keşkül tatlısını 30 dakika buzdolabında dinlendirmek lezzetinin oturmasını sağlayacaktır.

  1. Çikolatalı Mus

çikolatalı mus

İftar için hem çikolatalı, hem de sütlü tatlı arıyorsanız, çikolatalı mus tam size göre. Çikolata ve krema olmak üzere yalnızca 2 malzemeden oluşan çikolatalı mousse, Fransız tatlısıdır. Tatlı hazırlandıktan sonra üzeri muz ve çilek dilimleri ile süslenebilir. Servis edene kadar üzeri streç film ile kapatılmalıdır.

  1. Süt Helvası

süt helvası

Bursa mutfağıyla özdeşleşen süt helvası, 280 kalori değerindedir. Tereyağı, un, şeker, süt ve vanilya ile hazırlanan bu helva, hafifliği ile sık sık tercih edilir. Toplamda 30 dakikada hazırlanan süt helvası, isteğe göre toprak güveç kaplarında pişirilebilir. Ancak keserek servis edecekseniz, borcamda pişirmeniz daha uygun olacaktır.

  1. Muzlu Puding

muzlu puding

Hazır pudingler yerine evde kendi ellerinizle nefis bir muzlu puding hazırlamaya ne dersiniz? Krem peynir, krema, süt, vanilya özü, ve yulaflı bisküvi ile hazırlanan bu puding, ufak kaselere paylaştırılır. Ara katlara muz dilimleri eklenir. Hiç pişirme işlemi uygulanmayan muzlu puding tarifinde, hazırladığınız tatlıları buzdolabında bekletmeyi unutmayın.

  1. Sütlü İrmik Tatlısı

sütlü irmik tatlısı

Porsiyonu yaklaşık 150 kalori olan sütlü irmik tatlısı, süt, şeker ve irmiğin kaynatılmasıyla hazırlanır. Aroma katmak için vanilya ve hindistan cevizi eklenir. Koyulaşan karışım ocaktan alınarak borcama dökülür. Fırında pişirildikten sonra tarçın ve mevsim meyveleri ile süslenerek servis edilir.

  1. Sultan Lokumu