ANASAYFA LEZZETLİ HABERLER TARİF LİSTELERİ 15 DAKİKADA YAPABİLECEĞİNİZ 10 KAHVALTILIK KREP TARİFİ

15 DAKİKADA YAPABİLECEĞİNİZ 10 KAHVALTILIK KREP TARİFİ

Kahvaltılık krep nasıl yapılır? Krep çeşitleri nelerdir? İşte, 15 dakikada kolayca yapabileceğiniz birbirinden pratik kahvaltılık krep tarifleri ve krepin tarihçesi:
15 Dakikada Yapabileceğiniz 10 Kahvaltılık Krep Tarifleri

Fransa’dan dünyaya yayılan krep bugün pek çok ülkede çok sevilen lezzetler arasında. Yazımızda kreple ilgili merak edilen soruların yanıtlarını ve Fransız usulü krep tariflerini sizler için derledik. İşte, krepin tarihçesi ve kolay krep tarifleri:


Krep Nasıl Ortaya Çıktı?

Krep, Fransa’nın Bretonya bölgesinden bütün Dünya’ya yayılan tava da pişirilen cıvık bir hamurdur. Dünyanın hemen hemen her yerine krep ve krep türevi hamurlar yense de, krepin tarihine bakıldığında Fransa’dan yayıldığı açıktır.


Krepin nasıl bulunduğu ile ilgili iki ayrı rivayet vardır. İlki ‘mutlu kaza ‘ olarak adlandırılır. 13.yy’dan bir ev hanımı hazırladığı karabuğday lapasını tencereye koyacakken sobaya düşürmesi ve düz, tabaka halinde pişmesinden ortaya çıkar.

İkinci rivayet ise daha eskilere dayanır. 472 yılında Roma’ya giden Fransız Katolik kilisesinin İtalyan halkına krep dağıtması ile başladığına, buradan yayıldığına inanılır.

Krep un, yumurta, su ya da sütten oluşan cıvık bir hamurdur. Bu hamur az yağ değdirilmiş tavaya incecik bir şekilde dökülür ve arkalı, önlü pişirilir. Rulo yapılarak ya da düz şekilde üzerine tatlı ya da tuzlu koyularak yenir. Fransa da sokak lezzeti olarak sık sık karşımıza çıkar. Sokakta, markette rahatlıkla bulabileceğiniz krepler genellikle sürülebilir çikolata, reçel ya da limon şekerli olarak tüketilir.


Fransa’dan yayılan bu lezzetin benzerleri Dünya’da ve Türkiye’de farklı isimler ile yapılmaktadır. Rusya’da ''blini'' olarak geçer. Blini hamurunun iki farklı türü vardır, mayalı ve mayasız. Ekşi krema ve reçel ile ya da somon füme ile tüketilir. Hindistan’da ''dosa'' adında krep hamurları vardır. Dosa görüntü olarak krep ile birebir olsa da, içeriği fermente mercimek ve pirinçten oluşur. Genellikle tuzlu olarak tüketilir. Almanya’da ''poffertjes'' adı ile mayalı mini krepler yapılır. Pudra şekeri ile tüketilir. Türkiye’de ''krep, akıtma, cızlama'' adı ile benzer tarifler yapılır. Hemen hemen aynı reçetelere sahip olan Türk krepleri, genellikle kahvaltılarda tatlı ya da tuzlu olarak tüketilirler.

Krep Tavası Nasıl Olmalı?

Krep yapmak kadar doğru tavayı kullanmakta önemlidir. Krep tavası yapışmaz, yanmaz, düz olmalıdır. Granit, teflon, seramik ya da demir döküm olabilir. 

Kahvaltılık Kolay Krep Tarifleri


Malzemeler;

  • 2 yumurta
  • 2 su bardağı süt ya da su (karışıkta yapabilirsiniz)
  • 1,5 çay bardağı un
  • 1 çimdik tuz
  • 1 tatlı kaşığı yağ 

Yapılışı: Yumurta ve sıvı malzemeler karıştırılır. Homojen bir kıvama geldiklerinde un eklenir. Kıvama göre un miktarı arttırılabilir. Tavaya yağ koyulur ve hamurdan bir kepçe alarak ince bir şekilde yayılır. Arkası ve önü pişirilir. Afiyet olsun.


Malzemeler;

  • 2 yumurta
  • 1,5 çay bardağı un
  • 2 su bardağı süt ya da su
  • 1 çimdik tuz
  • 1 tatlı kaşığı şeker
  • 1 tatlı kaşığı sürülebilir çikolata
  • 1 adet muz
  • 1 tatlı kaşığı yağ 

Yapılışı: Yumurta ve sıvı malzemeler karıştırılır. Homojen bir kıvama geldiklerinde un eklenir. Kıvama göre un miktarı değişebilir, kıvam cıvık olmalıdır. Tavaya yağ koyulur ve ardından hamur ince bir şekilde dökülür. Arkalı önlü pişirilir. Pişen krepin içerisine sürülebilir çikolata sürülür. Muz dilimler koyularak katlanır. Afiyet olsun. 


Malzemeler;

  • 2 yumurta
  • 2 su bardağı süt ya da su
  • 1,5 çay bardağı un
  • ½ çay kaşığı tuz
  • 6 adet mantar
  • Karabiber
  • 3 yemek kaşığı yağ
  • 2 yemek kaşığı krema


Yapılışı: Mantarlar küçük küçük doğranarak yağda sotelenir. Piştikten sonra krema eklenir. İsteğe göre peynirde koyulabilir. Yumurta ve sıvı malzemeler karıştırılır. Homojen bir kıvama geldiklerinde un eklenir. Kıvama göre un miktarı arttırılabilir.


Malzemeler;

  • 2 adet yumurta 
  • 1,5 su bardağı su 
  • 2 çay bardağı un 
  • 1 çimdik tuz 
  • 1 tatlı kaşığı sıvıyağ


Yapılışı: Yumurtalar çırpılır. Un eklenir karıştırılır ve ardından su eklenerek karıştırılmaya devam edilir. Bir çimdik tuz atılır. Tava ısıtılır ve sıvıyağ gezdirilir. Önü ve arkası pişirilir. Afiyet olsun.  


Malzemeler;

  • 1 su bardağı süt
  • 1,5 çay bardağı un 
  • 1 çay kaşığı karbonat 
  • 1 çimdik tuz 
  • 1,5 yemek kaşığı sıvıyağ


Yapılışı: Bütün malzemeler bir kaba alınarak karıştırılır, 1 yemek kaşığı sıvıyağ eklenerek homojen hale getirilir. Tavada sıvıyağ gezdirilir. Hamur kepçe yardımıyla dökülerek arkalı önlü pişirilir. Afiyet olsun. 


Malzemeler;

  • 2 adet yumurta 
  • 1 çay bardağı öğütülmüş yulaf 
  • 1 çay bardağı un 
  • 1 çimdik tuz
  • 1, 5 su bardağı süt
  • 1 tatlı kaşığı sıvıyağ 


Yapılışı: Yumurta ve süt çırpılır. Kalan malzeme eklenerek homojen hale getirilir. Sıvıyağ tavaya eklenir. Hamur ince şekilde dökülür, arkalı önlü pişirilir. Afiyet olsun. 


Malzemeler;

  • 2 adet yumurta
  • 5 yemek kaşığı tam buğday unu
  • 1,5 su bardağı süt 
  • 1 çimdik tuz
  • 1 tatlı kaşığı sıvıyağ 


Yapılışı: Bütün malzemeler homojen bir kıvam alana kadar karıştırılır. Isınmış ve yağlanmış tavaya incecik dökülerek önlü arkalı pişirilir. Afiyet olsun.


Malzemeler;

  • 2 yumurta 
  • 1 adet orta boy patates
  • 1 çay bardağı un
  • ½ çay kaşığı tuz 
  • ½ çay kaşığı karabiber 
  • 1 su bardağı süt 
  • 1 tatlı kaşığı sıvıyağ 


Yapılışı: Patates yıkanır ve kabukları soyulduktan sonra rendelenir. Yumurta, rendelenmiş patates, tuz, karabiber, un ve süt karıştırılır. Cıvık bir hamur olacaktır, duruma göre un ya da sıvı takviyesi yapılabilir. Yağlanış ve ısınmış tavaya ince dökülür, önü ve arkası pişirilir. İsteğe göre maydanoz ve kekik ekleyerek servis edebilirsiniz. Afiyet olsun.  


Malzemeler;

  • 2 yumurta 
  • 1 yemek kaşığı pudra şekeri
  • 1 çay bardağı un 
  • 1,5 su bardağı süt 
  • 1 tatlı kaşığı sıvıyağ


Yapılışı: Bütün malzemeler homojen şekilde karıştırılır. Az yağlanmış tavada arkalı önlü pişirilir. Sürülebilir çikolata, reçel ya da pudra şekeri dökerek yiyebilirsiniz. Afiyet olsun.