ANASAYFA LEZZET'TEN HABERLER YILBAŞI PİLAVLARI: YILBAŞI İÇİN 15 NEFİS PİLAV TARİFİ

YILBAŞI PİLAVLARI: YILBAŞI İÇİN 15 NEFİS PİLAV TARİFİ

Özel gün ve kutlamaların vazgeçilmezi haline gelen pilav tarifleri, yılbaşı sofralarının da kurtarıcısı niteliğindedir. Peki, yılbaşı için hangi pilavlar yapılır? İşte, yılbaşı sofralarına çok yakışacak 15 nefis pilav tarifi:
Yılbaşı Pilavları: Yılbaşı İçin 15 Nefis Pilav Tarifi

Şehriye, bulgur veya pirinç ile hazırlanan pilav tarifleri, sofraların ana yemekleri niteliğindedir. İsteğe göre sade, sebzeli veya etli çeşitleri mevcuttur. Türk mutfağında 15. yüzyıldan beri tüketilen bu besinlerin karbonhidrat ve yağ değerleri yüksektir. Genellikle haşlama usulüyle hazırlanır. Dünyada en çok Çin ve Japonya gibi Asya ülkelerinde ve Türkiye'de tüketilir. Birçok farklı çeşidi bulunan pilav; İran'da 'çilav', İtalya'da ise 'risotto' adıyla anılır. Ülkemizde en çok Osmancık, Baldo ve bulgur ile hazırlanan bu besin, et ve sebze yemeklerinin yanında servis edilir. Özellikle dolma yapımında kuş üzümü ve baharatlarla harmanlanarak iç harç olarak kullanılır. Ülkemizde en çok Edirne, Samsun ve Çorum'da yetiştirilen pirinç, B vitamini bakımından zengindir. Bu sayede unutkanlık, depresyon gibi rahatsızlıkların giderilmesinde etkili bir rol oynar. Doğru bir şekilde tüketildiğinde kanser riskini azaltmasıyla bilinir. Yılbaşı sofralarında farklı pilav tariflerine yer vermek için yazımızın devamını okuyabilirsiniz.

Yeni yıla özel farklı tarif önerileri için yılbaşı yemekleri sayfamıza göz atmayı unutmayın.



Kayseri mutfağına özgü bir lezzet olan tavuklu saray pilavı, yılbaşı sofralarını güzelleştirecek yemeklerin başında gelir. Tavuk, badem ve nar ile hazırlanan tavuklu saray pilavını, ana yemek olarak sunabilirsiniz.



Bolu yöresinin en meşhur lezzetleri arasında yer alan ıza bulgur pilavı, Osmanlı mutfağından miras kalmıştır. Yalnızca 6 malzeme ile hazırlanan ıza pilavını, et yemeklerinin yanında servis edebilirsiniz.



Görünümü ile perde pilavını andıran şah pilavı, Azerbaycan mutfağının yöresel tariflerindendir. Şah pilavının içinde kestane, kuzu eti, kuru kayısı ve safran kullanılır.



Osmanlı mutfağından günümüze kadar ulaşan ciğerli iç pilav, özellikle Güneydoğu ve İç Anadolu'da sık sık tüketilir. Ciğerli iç pilavı kuş üzümü, dolmalık fıstık ve baharatlarla zenginleştirebilirsiniz.



En farklı pilavlardan biri olan sarımsaklı pilav, ana yemeklerin yanına çok yakışır. Kalabalık sofralarda da kendine yer bulan sarımsaklı pilav, pirinç, tereyağı, sarımsak ve frenk soğanı ile hazırlanır.



Güneydoğu Anadolu Bölgesi ile özdeşleştirilen firik pilavı; bulgur, nohut ve firik ile hazırlanan bir yemektir. Vitamin ve mineral değeri yüksek olan bu besin, yılbaşı sofralarında tavuk yemekleri ile birlikte servis edilebilir.



Hindi, tavuk, dolma ve sarmaların içerisinde sık sık kullanılan iç pilav, baharatlarla harmanlanır. Lezzetli bir yemek olduğu için, sade şekilde de tüketilebilir. Yılbaşı sofranızda hindi veya tavuk dolması varsa, iç pilav tarifini listenize eklemeyi unutmayın.



Kansızlığa iyi gelmesiyle bilinen yeşil mercimek, pilav ve salataların lezzetini arttıran bir besindir. Standart tariflerden sıkılanlar için sunulan mercimekli bulgur pilavını, et yemekleri ile birlikte tüketebilirsiniz.