ANASAYFA TARİFLER PİLAV TARİFLERİ IZA BULGUR PİLAVI

Iza Bulgur Pilavı

Iza Bulgur Pilavı

Bolu yöresinin meşhur lezzetlerinden biri olan ıza pilavı, ıza bulguru ile hazırlanır. Bolu'nun Seben ilçesinde yıllık ortalama 200 tonun üzerinde ıza bulguru elde edilmektedir. Tarladan özenle toplanan bu bulgur, Osmanlı döneminden miras kalan lezzetlerden biridir. Siyez bulguruna benzeyen ıza bulguru, ilçe merkezinde ve köylerde normal pirinçten daha fazla tüketilmektedir. Iza bulguru, şeker, kanser, kalp ve damar hastalıklarına karşı önleyici bir etkiye sahiptir. Malzemeler hazırsa, Bolu usulü ıza bulgur pilavı tarifine geçebiliriz.

Yöresel tatlar sevenler için nefis firik pilavı ve büryan pilavı tarifini öneriyoruz.

Kaç
Kişilik

4 kişilik

Hazırlama
Süresi

15 dakika

Pişirme
Süresi

25 dakika

Bu tarifi ne kadar beğendiniz?

0 görüntüleme
Tarif Defterime Ekle

Iza Bulgur Pilavı Tarifi İçin malzemeler

  • 2 su bardağı ıza bulguru
  • 2 adet domates
  • 4 yemek kaşığı tereyağı
  • 2 diş sarımsak
  • 5 su bardağı su
  • 1 çay kaşığı tuz

Iza Bulgur Pilavı Nasıl Yapılır?

  • Geniş bir tencere içerisine bulguru ekleyin ve üzerine 4 bardak su ekleyerek ıslatın.
  • Bulgurun şişmesi için bir süre bekleyin.
  • Sarımsağı ince ince kıyın ve tereyağını bir tencereye alın.
  • Yağ eridiğinde içine sarımsağı ekleyerek kavurun.
  • Ardından ıslattığınız bulguru ekleyin.
  • Daha sonra su, tuz ve rendelenmiş domates ilave edin.
  • Bulgur suyunu çekene kadar kısık ateşte pişirin.
  • Bulgur suyunu çekip tamamen piştiğinde ocağın altını kapatın.
  • Tencerenin kapağını kapatarak 15-20 dakika demlenmesi için bekleyin.
  • Iza bulgur pilavını, orman kebabı ile birlikte servis edebilirsiniz. Afiyet olsun.
Yorumlar

Yeniliklerden haberdar olun!

Lezzet’ten sürekli haberdar olmak istiyorsanız e-posta adresinizi girerek kaydolun!