Iza Bulgur Pilavı

Bolu yöresinin meşhur lezzetlerinden biri olan ıza pilavı, ıza bulguru ile hazırlanır. Bolu'nun Seben ilçesinde yıllık ortalama 200 tonun üzerinde ıza bulguru elde edilmektedir. Tarladan özenle toplanan bu bulgur, Osmanlı döneminden miras kalan lezzetlerden biridir. Siyez bulguruna benzeyen ıza bulguru, ilçe merkezinde ve köylerde normal pirinçten daha fazla tüketilmektedir. Iza bulguru, şeker, kanser, kalp ve damar hastalıklarına karşı önleyici bir etkiye sahiptir. Malzemeler hazırsa, Bolu usulü ıza bulgur pilavı tarifine geçebiliriz.
Yöresel tatlar sevenler için nefis firik pilavı ve büryan pilavı tarifini öneriyoruz.
Kaç
Kişilik
4 kişilik
Hazırlama
Süresi
15 dakika
Pişirme
Süresi
25 dakika

Iza Bulgur Pilavı Tarifi İçin malzemeler
- 2 su bardağı ıza bulguru
- 2 adet domates
- 4 yemek kaşığı tereyağı
- 2 diş sarımsak
- 5 su bardağı su
- 1 çay kaşığı tuz
Iza Bulgur Pilavı Nasıl Yapılır?
- Geniş bir tencere içerisine bulguru ekleyin ve üzerine 4 bardak su ekleyerek ıslatın.
- Bulgurun şişmesi için bir süre bekleyin.
- Sarımsağı ince ince kıyın ve tereyağını bir tencereye alın.
- Yağ eridiğinde içine sarımsağı ekleyerek kavurun.
- Ardından ıslattığınız bulguru ekleyin.
- Daha sonra su, tuz ve rendelenmiş domates ilave edin.
- Bulgur suyunu çekene kadar kısık ateşte pişirin.
- Bulgur suyunu çekip tamamen piştiğinde ocağın altını kapatın.
- Tencerenin kapağını kapatarak 15-20 dakika demlenmesi için bekleyin.
- Iza bulgur pilavını, orman kebabı ile birlikte servis edebilirsiniz. Afiyet olsun.

Dergide bu ay neler var?
EN ÇOK OYLANANLAR