Dane-İ Sarı

Dane-İ Sarı
14 Şubat 2022

Dane-i Sarı, Osmanlı döneminden bu günlere kadar gelen safranlı, nohutlu bir pilavdır. Dane-i sarı yapımında yasemin pirinci ve haşlanmış nohut kullanılır. Aroma katmak için gül suyu ilave edilir. Ayrıca rengi, safran ile değiştirilir. Malzemeler hazırsa, Osmanlı mutfağından nefis dane-i sarı tarifine geçebiliriz.

Osmanlı pilavı ve Türkmen pilavı tarifini de deneyin.

Hazırlanma Süresi : 10 dakika
Pişirme Süresi : 25 dakika
Kaç Kişilik: 5 Kişilik
Bu Tarifi Ne Kadar Beğendiniz?

Bu Tarifi 2 Kişi Kaydetti
Dane-İ Sarı için

Malzemeler

  • 2 su bardağı yasemin pirinç 
  • 1 su bardağı haşlanmış nohut 
  • 4 yemek kaşığı tereyağı
  • 2 yemek kaşığı sıvıyağ ya da zeytinyağı
  • 1 gram safran
  • 1 yemek kaşığı gül suyu
  • Tuz 
  • Karabiber
Dane-İ Sarı

Nasıl Yapılır

  1. Yağların tamamını tencereye alarak eritin. 
  2. Pirinçleri yıkayıp suyunu süzün 6-7 dakika pirinçte kavurun. 
  3. Yarısını başka bir tencereye alarak kalan tenceredeki pirinçlerin üzerine nohut eklenir.
  4. Tuz ve karabiber eklendikten sonra su koyularak pilav pişirilir.
  5. Bir cezvede safran, gülsuyu ve kalan yarısına yetecek kadar su kaynatılır. 
  6. Ayrılan pirinçlerin üzerine dökülerek pilav olması için pişmeye bırakılır. 
  7. Pişen pilavlar altta beyaz renkli pilav ve nohutlar olacak şekilde koyulur. 
  8. Üst kısmına safrandan dolayı rengi değişmiş pilav eklenerek servis edilir. Afiyet olsun. 
Yorumlar

Benzer Tarifler

Lezzet Logo