ANASAYFA LEZZET'TEN HABERLER EVDE ZEYTİN NASIL YAPILIR? EN BASİT YÖNTEMLERLE ZEYTİN YAPIMI

EVDE ZEYTİN NASIL YAPILIR? EN BASİT YÖNTEMLERLE ZEYTİN YAPIMI

Kahvaltı sofralarının vazgeçilmezi olan zeytin, Ege'nin en çok sevilen besinlerinden biridir. Peki, evde zeytin nasıl yapılır? Doğal beslenmek isteyenler için, kışlık ev yapımı zeytin tarifi:
Evde Zeytin Nasıl Yapılır? En Basit Yöntemlerle Zeytin Yapımı

Kahvaltı sofralarından eksik etmediğimiz zeytin, Eylül, Ekim aylarında hasat edilmeye başlanır. Ekim ayına yaklaştığımız şu günlerde, topladığımız zeytinleri evde tamamen doğal bir şekilde hazırlamaya ne dersiniz? Zeytin yapımı gözünü korkutuyorsa, hiç endişelenmenize gerek yok. Oldukça basit adımları takip ederek, evde kendi salamura zeytinlerini hazırlayabilir, afiyetle yiyebilirsiniz. Evde zeytin nasıl yapılır diye merak edenler için toplanan zeytinleri mutfağa alıyor ve kolları sıvıyoruz. İşte, ev yapımı zeytin tarifi:


Evde Zeytin Nasıl Yapılır?

  • Salamura zeytin yapımı için hem yeşil, hem de siyah zeytinleri kullanabilirsiniz.
  • İlk aşamada dikkat etmeniz gereken en önemli nokta, zeytinlerin taze olması gerektiğidir.
  • Eğer aralarında çürük veya yumuşamış olanlar varsa mutlaka ayıklayın.
  • Zeytini dallarından ayırdıktan sonra kararmamaları için, bol su ile yıkayın ve suyunu süzün.
  • Ardından cam kavanoz veya pet şişenin içerisine zeytinlerinizi doldurun. Ancak aralarına kaya tuzu serpiştirmeyi ihmal etmeyin.
  • 1 kilo zeytine, 2 yemek kaşığı kaya tuzu yeterli olacaktır. Kavanozların kapaklarını kapattıktan sonra kuru ve serin bir ortamda yan yatırarak bekletin.
  • 2 günde bir kavanozu güzelce çalkalayın. Zeytinleri kavanozda yaklaşık 1 ay kadar bekletin.
  • Zaman içerisinde tuz erir ve zeytinlere lezzet verir.
  • Tuzlar tamamen eridiğinde kavanozun kapağını açın ve suyuyla birlikte zeytinleri küçük kavanozlara ayırın.
  • Acı su ve normal suyla birlikte zeytinleri bir gece suda bekletin. Ertesi gün afiyetle yemeye başlayabilirsiniz.




Evde Kırma ve Çizik Zeytin Nasıl Yapılır?

  • Daha önce kırma yeşil zeytin tarifini sizlerle paylaşmıştık. Bu kez hem çizik, hem de kırma zeytin yapımını sunuyoruz.
  • Zeytinleri suda yıkadıktan sonra bir bıçak yardımıyla ezin ya da üstlerine bir çizik atın.
  • Kararmalarını önlemek için zeytinleri bir suyun içerisine aktarın ve bekletin.
  • Ardından su ve zeytinleri küçük kavanozlara pay edin.
  • İlk 2-3 gün kavanozların kapaklarını açmayın ve suyunu değiştirmeyin.
  • 3 günün sonunda kavanozdaki suyun bir kısmını ayırın ve kalanını tamamen süzün.
  • Zeytin kavanozunun içine yeni su ekleyin ve ayırdığınız eski suyu da ilave edin.
  • Bu işlemi haftada bir kez uygulayın. Zeytinlerin suyunu değiştirirken mutlaka eski sudan katın.
  • Su değiştirme işlemi, 1 ay boyunca devam ettirilmelidir. Bu işlemi ne kadar çok tekrar ederseniz, zeytinleriniz o kadar kısa sürede hazır olur.
  • Zeytinlerin acılıkları tamamen gittiğinde kaseye alarak afiyetle yiyebilirsiniz.


Şunlara da göz atın;


Yeniliklerden haberdar olun!

Lezzet’ten sürekli haberdar olmak istiyorsanız e-posta adresinizi girerek kaydolun!