Mersin, Akdeniz Bölgesi'nde bulunan bir liman şehridir. Eski adı 'İçel' olan Mersin, Türkiye'nin en kalabalık 11. ilidir. Hem kültürüyle, hem de yemekleriyle ön plana çıkan Mersin, mutlaka gezilip görülmesi gereken yerlerden biridir. Mersin mutfağında et ve sebze yemekleri çok çeşitlidir. Buğdayın önemli bir yeri vardır. Mersin mutfağının en önemli özelliği ise yemeklerin bol baharatlı olması ve yemekten sonra mutlaka tatlı tüketilmesidir.
Nohut, kıyma ve hamur ile hazırlanan yüksük çorbası, Mersin'de sıcak başlangıç yapmak isteyenlerin favorisidir. Adana mutfağında da tüketilen bu çorbanın videolu anlatımına tarif detaylarından ulaşabilirsiniz.
Nohut, bulgur ve köfte ile hazırlanan topalak, aslında hem Mersin, hem de Konya mutfağının yöresel lezzetlerinden biridir. Topalak çorbanın porsiyonu, yaklaşık 75 kalori değerindedir.
Mersin mutfağında çorba denildiğinde ilk akla gelenlerden biri de arabaşıdır. Görünümü topalak çorbasına benzese de, arabaşı çorbasının yapımında tavuk göğsü kullanılır.
Mersin yemekleri denildiğinde listemizde herkesin ilk aklına gelen ve namı ülkenin diğer ucuna kadar uzanan tantuniye yer vermemek olmaz elbet. Biftek, soğan ve maydanoz ile hazırlanan tantuni, lavaşa sarılarak tüketilir.
Hem Mersin, hem de Konya'da büyük bir ilgi gören batırık, bir çeşit sulu salatadır. Yapımı kısıra benzetilse de, kısırdan farklı olarak içerisine tahin ilave edilir.
Yalnızca 4 malzemeden oluşan cezerye, Mersin'in en sevilen yöresel lezzetlerindendir. Yolu Mersin'e düşenlerin dönüşte mutlaka sevdiklerine götürdüğü cezeryeyi, havuç ve hindistan cevizi ile hazırlayabilirsiniz.
Genellikle fındık lahmacuna benzetilen biberli ekmek, Mersinde kahvaltıdan akşam yemeklerine kadar her öğünde tüketilebilir. Mersin'in pideci ve lokantalarında mutlaka rastlayacağınız lezzetlerden biridir.
Nohudun en lezzetli hali olarak da bilinen humus, bir çeşit mezedir. Özellikle Arap mutfaklarında çok sevilen humus, Tarsus'ta yoğun bir kıvamda hazırlanır.