Şerbetli İftar Tatlıları: İftara Özel 35 Nefis Tatlı

Türk mutfağında önemli bir yere sahip olan şerbetli tatlıları, iftar sofralarında da sizlerle buluşturuyoruz. İşte, iftar için yapabileceğiniz 35 farklı şerbetli tatlı tarifi:
Şerbetli İftar Tatlıları: İftara Özel 35 Nefis Tatlı
24 Nisan 2024, 21:40

Geçmişi yüzlerce yıl öncesine dayanan şerbetli tatlılar, iftar yemeklerinde sık sık kendine yer bulur. Özellikle bayram sofralarında mutfaklarımıza konuk olan şerbetli tatlılar, Türk mutfağının en zengin çeşitlerine sahiptir. Baklavadan şekerpareye, künefeden kemal paşaya kadar birbirinden lezzetli çeşitleri olan şerbetli tatlılar, dondurma, kaymak, çikolata sosu ve farklı meyvelerle zenginleştirilebilir. İşte, iftar sofralarına renk katacak, damakları çatlatacak 35 nefis şerbetli tatlı tarifi:

  1. Kalburabastı

Kalburabastı

Listemize kökeni oldukça eskiye dayanan nefis kalburabastı tarifiyle başlangıç yapıyoruz. Sivas mutfağıyla özdeşleşen bu tatlı, un, ceviz ve yoğurt ile hazırlanır. Fırında kızardıktan sonra şerbetlenerek sofralardaki yerini alır.

  1. Şambali

şambali

Batı Anadolu'yla özdeşleşen şambali tatlısı hem pastanelerin, hem de sokak lezzetlerinin vazgeçilmezidir. İrmik ve yoğurt ile hazırlanan şambali tatlısı, vanilyalı dondurma eşliğinde sunulur. 

  1. Künefe

künefe

Hatay'ın en sevilen lezzetlerinden biri olan künefe, kadayıf, tuzsuz peynir ve pekmez ile hazırlanır. Genellikle manda sütü, meyve dilimleri ve kuruyemişle birlikte sunulur.

  1. Parmak Tatlısı

parmak tatlısı

İrmik ve unla hazırlanan parmak tatlısı, ortalama 30-35 dakikada sofralardaki yerini alır. Görünümü parmağa benzeyen bu tatlı, isteğe göre antep fıstığı veya hindistan cevizi ile süslenir.

  1. Padişah Yastığı

padişah yastığı

Osmanlı'dan günümüze kadar ulaşan padişah yastığı tatlısı, yumuşacık kek, krema ve şerbet ile hazırlanır. Kek dilimlerinin arası kremayla doldurulduktan sonra şerbetle zenginleştirilir.

  1. Yoğurt Tatlısı

yoğurt tatlısı

Klasik yoğurtlu kekin, şerbetli versiyonunu sizlerle paylaşıyoruz. İftar sofralarını ziyafete dönüştürecek yoğurt tatlısını orman meyveleri ve kaymak eşliğinde sunabilirsiniz.

  1. Bülbül Yuvası

bülbül yuvası

Dışı incecik rulo hamur, içi ise antep fıstığı ile doldurulan bülbül yuvasının ismini bilmeyen yoktur elbet. Güneydoğu Anadolu'da sık sık tüketilen bülbül yuvasını, dondurma ile birlikte servis edebilirsiniz.

  1. Soğuk Baklava

soğuk baklava

Klasik baklava tariflerinden sıkılanlar için nefis bir önerimiz var. Yufka, kakao ve çikolata ile hazırlanan soğuk baklavanın yapımı uzun sürse de, lezzetiyle verdiğiniz tüm emeğe değecek bir tarif.

  1. Hira Tatlısı

hira tatlısı

İrmik ve şerbetle hazırlanan hira tatlısı, Tokat mutfağıyla özdeşleşmiştir. Bayram sofralarında kendine yer bulan hira tatlısının hazırlanışı 20, pişirmesi ise 25 dakikadır.

  1. Haşhaşlı Revani

haşhaşlı revani

Osmanlı mutfağından miras kalan revani tatlısını, haşhaş tohumlarıyla bir araya getirdik ve ortaya nefis bir tarif çıktı. Haşhaşlı revaniyi, kaymakla birlikte ikram edebilirsiniz.

  1. Badem Tatlısı

badem tatlısı

Görünümü şekerpareye benzeyen badem tatlısı, ortalama 30-40 dakika hazırlanır. Bu tatlının yapımında hem un, hem de badem tozu kullanılır. Şık bir sunum için hamura badem şekli verebilirsiniz.

  1. Kemalpaşa Tatlısı

kemalpaşa tatlısı


Bursa'nın yöresel lezzetlerinden biri olan kemalpaşa tatlısı, Ramazan ayında oldukça fazla ilgi görür. Hazırlanan hamurlar fırında pişirildikten sonra şerbetle buluşturulur.

  1. Midye Tatlısı

midye tatlısı

Görünümü midye kabuklarına benzeyen bu tatlı, incecik hamur ile hazırlanır. Hamurun içi antep fıstığıyla doldurulduktan sonra, fırında pişirilir. Dondurma eşliğinde servis edilir.

  1. Billuriye

billuriye

İftar sofralarında farklı tatlar denemek isteyenler için, tel kadayıf, şam fıstığı ve şerbet ile hazırlanan billuriye tarifini öneriyoruz. Yapımında yalnızca 6 malzeme kullanılan bu tatlıyı, antep fıstığı ile zenginleştirebilirsiniz.

  1. Bal Şerbetli Labne ve Çilekli Tel Kadayıf

sütlü tel kadayıf

Yalnızca 8 malzemeden oluşan bu tatlı, görünümü ile künefeye benzer. Labne, çilek ve bal ile tatlandırılır. Üst üste pasta şeklinde dizerek de servis edebilirsiniz.

  1. Cennet Çamuru

cennet çamuru


Kilis mutfağıyla özdeşleşen cennet çamuru, antep fıstığı, kadayıf ve tereyağı ile hazırlanır. 100 gramı, ortalama 255 kalori değerindedir. 

  1. Çullama Tatlısı

çullama tatlısı

Kahramanmaraş'ın en sevilen tatlılardan biri olan çullama tatlısı, ortalama 25 dakika içinde sofralardaki yerini alır. Şerbet soğuk, tatlı ise ılık olmalıdır. 

  1. Kahiye Tatlısı

kahiye tatlısı

Mardin mutfağıyla özdeşleşen kahiye tatlısı, peynir, şeker ve hamur ile hazırlanır. Görünümü katmeri andıran bu tatlı, tavada pişirildikten sonra servis edilir. 

  1. Koca Karı Gerdanı Tatlısı

koca karı gerdanı tatlısı

Samsun ve Rize mutfağında çok sevilen bu tatlı, burma tatlısı olarak da bilinir. Özellikle iftar ve bayram gibi kalabalık sofralarda sunulur. 

  1. Slatka

slatka

Boşnak tatlısı olarak bilinen slatka, Balkan ülkelerinde çok sevilir. Görünümü revaniyi andırır. Üzeri hindistan cevizi ile süslendikten sonra servis edilir. 

  1. Taş Ekmeği Tatlısı

taş ekmeği tatlısı

Krep ve şerbet ile hazırlanan bu tatlı, üst üste konularak servis edilir. Ara katlara ince çekilmiş ceviz içi serpiştirilir. Pasta gibi dilimlenerek servis edilir.

  1. Fış Fış Tatlısı

fış fış tatlısı

Görünümü lokmaya benzetilen bu tatlı, hamur ile hazırlanır. Hamurlar kızgın yağda pişirildikten sonra şerbet ile buluşturulur. Şerbeti çekinceye kadar dinlendirilir ve servis edilir.

  1. Tulumba Tatlısı

Tulumba Tatlısı

Türk mutfağında çok sevilen tulumba tatlısı, un, pirinç unu ve şeker ile hazırlanır. Küçük porsiyonlar halinde hazırlanan bu tatlı, şerbet ile buluşturulduktan sonra sunulur. Özellikle sokak lezzeti olarak çok sevilir.

  1. Tırtıl Baklava 

Tırtıl Baklava

Tırtıl Baklava, Amasya'da kullanılan bir isim. Aslında benzer tarif sarığı burma tatlısı, sarı burma tatlısı, sar burma tatlısı gibi farklı isimlerle farklı illerimizde de yapılır. Cevizli ya da Antep fıstıklı hazırlayabilirsiniz. 

  1. Narenciyeli Taş Kadayıf 

Narenciyeli Taş Kadayıf

Adana mutfağının yöresel lezzetlerinden biri olan taş kadayıf tatlısını, krem şanti, portakal, lime ve limon kabuğu ile daha lezzetli bir hale getirebilirsiniz.

  1. Yaban Mersinli Kadayıf Tatlısı

yaban mersinli kadayıf tatlısı

Kadayıf, yaban mersini ve şerbet ile hazırlanan bu tatlı hem lezzeti, hem de şık sunumu ile herkesi kendine hayran bırakır. Dilerseniz, dondurma eşliğinde servis edebilirsiniz.

  1. Makroudh

makroudh

Cezayir mutfağıyla özdeşleşen makroudh, irmik, un ve portakal suyu ile hazırlanır. İç harcında pekmez, tarçın ve badem kullanılır. Şerbetini çekince servis edilir.

  1. Yulaf Pare

yulaf pare

Görünümü şekerpareye benzeyen bu tatlı, yulaf unu, ceviz ve fındık ile hazırlanır. Ballı şerbet ile zenginleştirilir. Aroma katmak için portakal kabuğu kullanabilirsiniz.

  1. Şekerpare

şekerpare

İftar sofralarının olmazsa olmazı, un, irmik ve yumurta ile hazırlanan şekerpare tatlısıdır. Videolu anlatımıyla şekerpare tatlısını kolayca hazırlayabilirsiniz.

  1. Server Paşa Tatlısı

server paşa tatlısı

Bayat ekmeklerle hazırlanan bu tatlı, fırında üzeri kızarana kadar pişirilir. Şerbetle buluştuktan sonra kaymak veya dondurma eşliğinde servis edilir.

  1. Cevizli İstiridye Tatlısı

cevizli istiridye tatlısı

İrmik, un, yumurta ve ceviz ile hazırlanan istiridye tatlısı, görünümü ve lezzetiyle iftar sofralarındaki yerini alır. 30 dakikalık pişirme süresinin ardından şerbetle buluşturularak servis edilir.

  1. Çarkıfelek Tatlısı

çarkıfelek tatlısı

Un, yoğurt, irmik ve sirke ile hazırlanan bu tatlı, ismini görünümünden almıştır. Ortalama 45 dakikada hazırlanan çarkıfelek tatlısını çay veya kahve eşliğinde servis edebilirsiniz.

  1. Hindistan Cevizli Selanik Tatlısı

hindistan cevizli selanik tatlısı

Mısır unu, yumurta ve hindistan cevizi ile hazırlanan Selanik tatlısı, hem yumuşak, hem de lezzetli tatlılardan biridir. Servis etmeden önce üzerine hindistan cevizi serpiştirebilirsiniz.

  1. Milföylü Ballı Şöbiyet

milföylü ballı şöbiyet

Milföy hamurunun irmikli muhallebi ile doldurulmasıyla hazırlanan bu tatlı, aslında şöbiyetin en pratik halidir. Ballı şerbet ile buluştuktan sonra üzerine antep fıstığı serpiştirebilirsiniz.

  1. Kadayıf Dolması

kadayıf dolması

Erzurum mutfağından yayılan kadayıf dolması, tel kadayıfların cevizli harç ile doldurulmasıyla hazırlanır. Kadayıflar kızartıldıktan sonra şerbetle buluşturulur ve servis edilir.

Şunlara da göz atın;

  1. İftar için sütlü tatlılar
  2. Kolay iftar tatlıları
  3. 5 malzemeli tatlılar
  4. İftar için ana yemek tarifleri
  5. İftar için diyet yemekler
  6. Ramazan imsakiyesi 2023
Kategoriler

Benzer Yazılar

Lezzet Logo