ANASAYFA TARİFLER AKDENİZ MUTFAĞI YEMEKLERİ SIKMA

Sıkma

Sıkma

Adana'nın yöresel yemeği olan sıkma, farklı malzemelerle hazırlanan bir çeşit hamur işidir. Gözlemeye benzetilen bu besin; peynir, patates ve kıyma ile hazırlanabilir. Genellikle köy peyniri, beyaz peynir ve kaşar peyniri kullanılır. Yaklaşık 1 saat de hazırlanan sıkma, kahvaltı sofralarında ve çay sohbetlerinde servis edilir. Malzemeleriniz hazırsa, Adana usulü sıkma nasıl yapılır, servis önerileri nelerdir birlikte görelim.

Kaç
Kişilik

8 kişilik

Hazırlama
Süresi

30 dakika

Pişirme
Süresi

30 dakika

Bu tarifi ne kadar beğendiniz?

0 görüntüleme
Tarif Defterime Ekle

Sıkma Tarifi İçin malzemeler

Hamuru için

  • 4 su bardağı un
  • 1 paket kuru maya
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • Su

İç malzemesi için

  • 300 g beyaz peynir ve lor karışımı (Ufalanmış) 
  • 1 adet soğan (İnce kıyılmış) 
  • 2 yemek kaşığı sıvıyağ 
  • 1/2 demet taze soğan (İnce doğranmış) 
  • 1/2 demet maydanoz (İnce kıyılmış) 
  • 1 tatlı kaşığı pul biber 

Sıkma Nasıl Yapılır?

  • Unu yoğurma kabına alın, kuru mayayı ve bir tutam tuzu ekleyip harmanlayın. Azar azar su ilave ederek orta yumuşaklıkta, ele yapışmayacak bir hamur elde edinceye kadar yoğurun. Hamurun üzerini örtüp 15 dakika dinlendirin. 
  • Dinlendirdiğiniz hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparın. Unlanmış tezgahın üzerinde yemek tabağı büyüklüğünde merdane yardımı ile açın. 
  • İç malzemesi için soğanı sıvı yağda kavurun. Ocaktan alın, peynirleri, kıyılmış yeşillikleri, baharatı ekleyip karıştırın. 
  • Geniş bir tavayı hafifçe yağlayın. Hamurdan küçük parçalar koparın, merdane ile yemek tabağı büyüklüğünde açın. Hamurun her iki tarafını iyice kızartın. Hamurlardan bir tanesini tezgahın üzerine yayın, üzerine iç malzemesini paylaştırıp rulo şeklinde sarın. Kalan hamurları da aynı şekilde hazırlayın. Dilerseniz yanına köpüklü ayran ile servis edebilirsiniz.
  • Sıkmayı, patates salatası ile birlikte servis edebilirsiniz. Afiyet olsun.
  • Adana Usulü Sıkmanın Püf Noktaları Nelerdir?

    • Sıkma hamurunu hazırladıktan sonra 20 dakika dinlendirin.
    • Soğanların diri kalmasını önlemek için rendelemeyi de tercih edebilirsiniz.
    • Sıkmanın lezzetini arttırmak için, içerisine rendelenmiş kaşar peyniri de ekleyebilirsiniz.
    • Pişirme esnasında hamuru ve tavayı tereyağı ile yağlayın. Böylece sıkmaların çiğ kalmasını önleyebilirsiniz.
    • Artan sıkmaları kapaklı kaplara koyun ve derin dondurucuda saklayın.

    1 Porsiyon Sıkma Kaç Kaloridir?

    • Sıkmanın bir porsiyonu, yaklaşık 250 kaloridir. Hamur işi olduğu için, ölçülü bir şekilde tüketilmesi önerilir. 

    Misafir ağırlarken sunabileceğiniz pratik hamur işi tarifleri mi arıyorsunuz? Lezzetine doyamayacağınız nefis otlu, ıspanaklı ve lor peynirli gözleme tarifine göz atın.

    Yorumlar

    Yeniliklerden haberdar olun!

    Lezzet’ten sürekli haberdar olmak istiyorsanız e-posta adresinizi girerek kaydolun!