ANASAYFA TARİFLER BAKLİYAT TARİFLERİ SICAK KISIR

Sıcak Kısır

Ana malzemesi bulgur ve salça olan kısır, Türk ve Arap mutfağında farklı tekniklerle sunulan bir yemektir. Ülkemizde en çok Güneydoğu ve İç Anadolu'da tüketilir. İçeriğinde salata malzemeleri kullanıldığı için, tokluk hissi ve enerji verir. Diyet listelerinde yer verilen bu besin, magnezyum ve B vitamini bakımından zengindir. Bağışıklık sistemini güçlendirmede önemli bir rol oynayan kısırın haftada bir kez tüketilmesi önerilir. Malzemeler hazırsa; evde orjinal kısır nasıl yapılır birlikte görelim.

Kaç
Kişilik

6 kişilik

Hazırlama
Süresi

15 dakika

Pişirme
Süresi

5 dakika

Bu tarifi ne kadar beğendiniz?

Sıcak Kısır Tarifi İçin malzemeler

  • 2 su bardağı köftelik bulgur
  • 1 su bardağı su
  • Yarım su bardağı zeytinyağı
  • 2 sivri biber
  • 3 soğan
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 yemek kaşığı tatlı biber salçası
  • 1 demet maydanoz
  • 5 dal taze soğan
  • 1 demet dereotu
  • 1 demet taze nane
  • 4 yemek kaşığı nar ekşisi
  • 2 çay kaşığı tuz
  • 2 çay kaşığı pul biber
  • 2 çay kaşığı karabiber
  • 1 yemek kaşığı kuru nane

Sıcak Kısır Nasıl Yapılır?

  • İlk olarak ince köftelik bulguru bir kaba koyun, üzerine ılık su ekleyin ve üzerini kapatın. Bulgurun yumuşaması için 10 dakika kenarda bekletin.
  • O esnada zeytinyağını ısıtıp üzerine ince doğranmış kuru soğanı ekleyin. Tahta kaşıkla karıştırarak 5 dakika kavurun.
  • İnce ince doğradığınız sivri biberleri, domates ve biber salçasını da karışıma ilave ettikten sonra 5 dakika daha kavurun.
  • Yumuşamış bulguru tencereye aktarın ve birkaç dakika pişirin. Bulguru ocaktan aldığınızda üzerine nar ekşisini ilave edip karıştırın.
  • Başka bir kapta taze soğanları ve maydanozu ince ince kıyıp, sıcak bulgurun üzerine ekleyin. Tuzu ve diğer baharatları ekleyip iyice karıştırın. Dereotu ve naneyi de ince ince kıyıp sıcak kısırın üzerine serpin.
  • Özellikle gün sohbetlerinde sunulan kısırı, zeytinyağlı yaprak sarma ve çarşaf böreği ile birlikte servis edebilirsiniz. Şimdiden afiyet olsun.

En Lezzetli Kısırın Püf Noktaları Nelerdir?

  • Bulguru beklemeye almadan önce içerisine limon suyu ekleyip karıştırın. Böylece ekşiliğinin kalıcı olmasını sağlayabilirsiniz.
  • Bulgura ekleyeceğiniz suyun sıcaklığı oldukça önemlidir. Soğuk su bulgurun yeterince şişmemesine, sıcak su ise kısırın cıvık olmasına neden olur. Bu nedenle ılık su tercih edin.
  • Bulgura çok yakışan nar ekşisini, servis etmeden önce dökün. Bu sayede aromasını daha iyi bir şekilde alabilirsiniz.

1 Porsiyon Sıcak Kısır Kaç Kaloridir?

  • Evdeki malzemelerle 20 dakika da hazırlanan sıcak kısırın bir porsiyonu, yaklaşık 180 kaloridir. İçerisine konulan sebzeleri çeşitlendirerek diyet listelerine ekleyebilirsiniz.

    Siz de öğle ve akşam öğünlerinde aperitif tarifler tercih ediyorsanız, ince bulgurla hazırlanan fellah köftesi tarifine göz atabilir ve yeni tatlar keşfedebilirsiniz. 

Yeniliklerden haberdar olun!

Lezzet’ten sürekli haberdar olmak istiyorsanız e-posta adresinizi girerek kaydolun!