Kerebiç

Kerebiç
13 Şubat 2024

İrmikli kurabiye ismiyle de bilinen kerebiç, Hatay ve Mersin ile özdeşleşen bir tatlıdır. Arap mutfağında sık sık tüketilen bu tatlı, ceviz, fıstık, irmik ve çöven otu ile hazırlanır. Özellikle Ramazan ayında rağbet gören kerebiç tatlısı, çöven otu köpüğüyle süslenir. Kerebiç tarifinin en önemli püf noktası, köpüğü uzun süre çırpmaktır. Listedeki malzemeler hazırsa, Hatay usulü kerebiç tarifine geçebiliriz.

Alternatif olarak çullama tatlısı ve midye tatlısı tarifine de göz atın.

Hazırlanma Süresi : 30 dakika
Pişirme Süresi : 30 dakika
Kaç Kişilik: 4 Kişilik
Bu Tarifi Ne Kadar Beğendiniz?

Bu Tarifi 9 Kişi Kaydetti
Kerebiç için

Malzemeler

  • 1 su bardağı irmik
  • 100 gr. tereyağı
  • 2 adet yumurta
  • 2/3 su bardağı sıvı yağ
  • 2 yemek kaşığı pudra şekeri
  • Aldığı kadar un
  • 1/2 paket kabartma tozu

İç harcı için:

  • Şeker
  • Ceviz veya antep fıstığı
  • Tarçın

Köpüğü için:

  • Çöven otu (Bulamazsanız krem şanti kullanabilirsiniz.)
  • 3-4 su bardağı su
  • Pudra şekeri
Kerebiç

Nasıl Yapılır

  1. Tatlının köpüğünü çöven otuyla hazırlayacaksanız, tarife bir gün önceden başlamanız gerekir.
  2. Öncelikle çöven otunu yıkayın ve tencereye alın. Üzerine 4 su bardağı su ekleyerek bir gece bekletin.
  3. Karıştırma kabına tereyağını alın ve erimesi için bekleyin.
  4. Üzerine kabartma tozu ve irmik ekleyerek karıştırın.
  5. Ardından yumurta ve sıvı yağı da ekleyerek karıştırma işlemine devam edin.
  6. Bu esnada pudra şekeri de ilave edin. Daha sonra azar azar un ekleyerek kulak memesi kıvamına gelene kadar yoğurun.
  7. İç harcı için; Ceviz veya fıstıkları döverek toz haline getirin.
  8. Üzerine toz şeker ve tarçın ekleyerek karıştırın.
  9. Hamurdan istediğiniz boyutta parçalar kopartın.
  10. Elinizle bastırarak hamuru açın. Ortasını cevizli harç ile doldurduktan sonra kenarlardan kapatın.
  11. Yağlı kağıt serili fırın tepsisine hazırladığınız hamurları dizin.
  12. Önceden ısıtılmış 180 dereceli fırında ortalama 25-30 dakika pişirin.
  13. Köpüğü için; Çöven otunun kökünü bir tencereye alın ve üzerine su ekleyerek kaynatın.
  14. Kaynatma işlemini 1-2 saat kadar sürdürebilirsiniz. Tenceredeki su azaldıkça üzerine su ilave edin.
  15. Daha sonra çöven otunu süzün ve suyun içerisine pudra şekeri ekleyin.
  16. Su ve pudra şekeri karışımını köpük kıvamına gelene kadar, yaklaşık 30-40 dakika, mikserle çırpın.
  17. Tatlı piştikten sonra soğuması için oda sıcaklığında bekletin. Afiyet olsun.
Servis Önerisi

Soğuyan kerebiç tatlısını, köpük ile birlikte servis edin.

Yorumlar

Benzer Tarifler

Lezzet Logo