Bağışıklık sistemi, immun sistem olarak da bilinir. Canlılarda hastalıklara karşı oluşturulan bir savunma mekanizmasıdır. Bağışıklık sistemini güçlü tutmaya yardımcı olabilecek besinler vardır. Ancak bu besinlerin hiç biri bir tedavi yöntemi değildir. Hastaysanız eğer en yakın sağlık kuruluşuna başvurmalısınız. Bu besinler sadece bağışıklık sistemini güçlendirmenizi destekleyecek besinlerdir. Yemeklerinizden eksik etmemeye çalışın.
Vücudun yeterli miktarda vitamin ve minerale sahip olması bağışıklığı güçlü bir vücudun olmazsa olmazıdır. Vitamin ve mineraller tek başına yeterli değildir ve metabolizma mutlaka protein, yağ asitleri ve karbonhidrata da ihtiyaç duyar. Bunlardan bazıları:
'Turunçgiller nelerdir?' öncelikle ona değinmek isteriz. Popüler bazı turunçgiller; Portakal, mandalina, greyfurt, limon, misket limon, bergamot, kumkuat… Çoğu insan üşüttüklerinde ya da halsiz hissettiklerinde C vitaminine doğru giderler. Çünkü bağışıklık sisteminizi güçlendirmeye yardımcı olur. C vitamininin enfeksiyonlarla savaşmanın anahtarı olan beyaz kan hücrelerinin üretimini arttırdığı düşünülmektedir. Hemen hemen tüm turunçgiller C vitamini bakımından yüksektir. C vitamini karşılayacağınız seçenekler bu kadar fazlayken beslenme rutininize sokmanızda oldukça kolay olacaktır. C vitamini vücutta depolanabilen bir vitamin değildir. Günlük olarak alınması gerekir. Genellikle günlük kullanımda önerilen miktarlar;
Turunçgillerin en yüksek oranda C vitamini içerdiğini düşünüyorsanız yanılıyorsunuz. Kırmızı dolmalık biberler 30 gr başına portakala göre neredeyse 3 kat daha fazla C vitamini içerir. Ayrıca zengin bir beta karoten kaynağıdırlar.
Bağışıklık sisteminizi güçlendirmenin yanı sıra, C vitamini sağlıklı cildi korumanıza yardımcı olabilir. Vücudunuzun A vitaminine dönüştürdüğü beta karoten, gözlerinizin ve cildinizin sağlıklı kalmasına yardımcı olur.
Brokoli, vitamin ve minerallerle doludur. A, C ve E vitaminlerinin yanı sıra lif ve diğer birçok antioksidanla dolu brokoli, tabağınıza koyabileceğiniz en sağlıklı sebzelerden biridir. Brokoliden alabileceğiniz en yüksek verimi almak için çiğ tüketebilirsiniz. Dip soslar ile birlikte yemesi keyifli olacaktır. Çiğ tüketmek istemiyorsanız buharda pişirerek tüketmeyi tercih edebilirsiniz.
Sarımsak, dünyada hemen hemen her mutfakta kullanılan bir üründür. Yemeklere kattığı lezzetin yanı sıra sağlık içinde olmazsa olmaz bir gıdadır.
İlk uygarlıklar enfeksiyonlar ile savaşmada sarımsağı kullanmışlardır. Sarımsağın bağışıklık arttırıcı özellikleri, allisin gibi kükürt içeren bileşiklerin yoğun konsantrasyonundan geliyor gibi görünüyor.
Zencefil, hastalandıktan sonra birçok kişinin başvurduğu başka bir malzemedir. Zencefil iltihabı azaltmaya yardımcı olabilir, bu da boğaz ağrısını ve iltihaplı hastalıkları azaltmaya yardımcı olabilir. Zencefil mide bulantısına da iyi gelir. Zencefil ayrıca kronik ağrıyı azaltabilir ve hatta kolesterol düşürücü özelliklere sahip olabilir.