ANASAYFA LEZZET'TEN HABERLER KAMKAT (KUMKUAT) NASIL YENİR, FAYDALARI NELERDİR?

KAMKAT (KUMKUAT) NASIL YENİR, FAYDALARI NELERDİR?

Kamkat nasıl yenir? Kamkatın faydaları nelerdir? Kamkat hangi tariflerde kullanılır? İşte, vitamin deposu olarak bilinen kamkatın faydaları ve tüketimi:
Kamkat (Kumkuat) Nasıl Yenir, Faydaları Nelerdir?

Ana vatanı Doğu Asya ve Çin olan kumkuat, Çince'de 'altın portakal' olarak bilinir. Ülkemizde Antalya'da yetiştirilen bu meyve, kabuğuyla birlikte yenir. Turunçgiller familyasına ait bir meyve olan kamkat, görünümü ile portakala ve limona benzer. 1850'li yıllardan beri süs bitkisi olarak kullanılan kumkuat, Ekim ayının sonlarına doğru toplanır. Meyve kızarmaya başladığında bir an önce hasat edilmesi gerekir. Salata ve tatlılarda kullanılan bu meyve, sağlık açısından son derece faydalıdır. Peki, kumkuat nasıl yenir? İşte, kumkuat meyvesinin faydaları ve kullanım alanları:


Kumkuatın Faydaları Nelerdir?

  • C vitamini deposu olarak bilinir. Bu özelliği ile bağışıklığı güçlendirir.
  • İçeriğinde bulunan antioksidanlar sayesinde, hastalıklardan korur ve vücut direncini arttırır.
  • Sindirim sisteminin düzenli çalışmasına yardımcı olur.
  • Sinir sistemini güçlendirir.
  • İdrar söktürücü özelliği mevcuttur.
  • Tansiyonu düşürür, yüksek kolesterolü düşürerek dengede tutar.
  • Antiseptik özellikleri ile mikropları öldürür.
  • Cilt sağlığını korur, parlaklık verir.
  • Kalsiyum bakımından zengindir. Diş ve kemiklerin güçlenmesine yardımcı olur.


Kamkat Nasıl Yenir?


Kumkuat meyvesi ekşi, kabuğu ise tatlıdır. Bu yüzden genellikle kabuğuyla birlikte tüketilir. Ancak sade bir şekilde yenilecekse, mutlaka bol su ile durulanmalıdır. Tatlı ve ekşi tadın birbirine karışmasını sağlamak için, iki parmak arasına alınır ve hafifçe yuvarlanır. Eğer yemeden önce kabuğunu yumuşatmak istiyorsanız, 20 saniye kaynar suda bekletip ardından çıkartabilirsiniz. Kumkuatın çekirdekleri de yenir. Ancak çekirdeklerin tadı, portakal çekirdeği gibi acı bir tada sahiptir. İsteğe göre kamkat meyvesini ikiye bölerek tohumlarını çıkartabilirsiniz. Kabuğuyla birlikte yemek istemiyorsanız, bıçakla bir ucundan kesip içindeki suyu emebilirsiniz.



Kamkat meyvesi, ev yapımı ekmeklere, kek, turta, tart ve kurabiyelere eklenebilir. İsteğe göre kaynatılarak kamkat şurubu elde edilebilir. Bu şurup tatlıların yanında sos olarak servis edilir.



Kamkat jöle, reçel ve marmelat yapımında da kullanılır. Bununla birlikte pastaların üzerinde hem aroma katmak, hem de süslemek amacıyla kullanılır. Ev yapımı dondurma tariflerinde de kendine yer bulur.



Kamkat, özellikle deniz mahsulleri ile çok yakışmaktadır. Ekşimsi bir tada sahip olduğu için balık ve deniz ürünlerinin yanında kullanılır. Ancak sos yerine ince ince dilimlenerek garnitür olarak tercih edilir. Kamkat meyvesinin turşusu da kurulur. Kumkuatı pişirirken asidi yumuşar. Bu yüzden et ve tavuk yemeklerine de ilave edilir. Meyve yoğun bir tada sahip olduğu için, roka ve hindiba gibi acı yeşilliklerle uyum içindedir.



Kamkat meyvesi, içeceklere aroma katmak amacıyla da kullanılır. Özellikle bitki çaylarına dilimlenerek katılabilir. Meyvenin tadını daha fazla katmak isterseniz, komposto yapımında da kullanabilirsiniz.


Kamkat Zararlı Mı?

Kamkat meyvesi, doğru miktarda tüketildiğinde oldukça faydalıdır. Ancak aşırı tüketilmesi halinde, bazı sağlık sorunlarına yol açabilir. Bu meyve diyabet hastaları için yasak olmasa da, aşırı tüketilmesi kan şekerini yükseltir. Bu nedenle ölçülü bir şekilde tüketilmelidir.


Şunlara da göz atın;


Yeniliklerden haberdar olun!

Lezzet’ten sürekli haberdar olmak istiyorsanız e-posta adresinizi girerek kaydolun!