Zencefilgiller familyasından olan zerdeçal, yemeklerde sık sık kullanılan bir bitkidir. 'Hint safranı' ve 'kurkumin' isimleriyle de bilinen zerdeçal, genellikle toz haline getirilerek baharat olarak kullanılır. Aynı zamanda bitki çaylarında da yer verilir. Köri sosunun ana malzemesi haline gelen zerdeçal, yalnızca yemeklerde değil, kozmetik sektöründe de önemli bir yere sahiptir. Peki, zerdeçalın faydaları nelerdir, zerdeçal hangi hastalıklara iyi gelir? İşte, zerdeçalın bilinmeyen faydaları ve kullanımı:
Zerdeçalın Faydaları Nelerdir?
Zerdeçal Nasıl Kullanılır?
Kurutulmuş ve toz halinde bulunan zerdeçal, genellikle yemeklerde kullanılır. Özellikle çorba, et, pilav ve bazı sebze yemeklerinde kullanılarak yemeğin lezzetini arttırır. Toz zerdeçal, baharat olarak kullanılır. Aynı zamanda bitki çaylarında ve cilt maskesi yapımında da kullanılabilir.
Zerdeçal Çayı Nasıl Yapılır?
Malzemeler; 1 çay kaşığı zencefil, 2 çay kaşığı toz zerdeçal (öğütülmüş), 2 su bardağı içme suyu, bal ve limon suyu.
Zerdeçal Maskesi Nasıl Yapılır?
Malzemeler; Bir çay kaşığının ucu kadar toz zerdeçal, 1 çay kaşığı bal, 1 çay kaşığı süt.
Not: Zerdeçal, yoğun miktarda sarı renk içeren bir bitkidir. Bu yüzden maske yapımında çok az miktarda kullanılması önerilir. Ayrıca maske çok ince bir tabaka halinde sürülmeli, çok fazla bekletilmemelidir. Aksi takdirde cilt yüzeyi sarımsı bir şekilde görünebilir. Alerjik bir cilt yapısına sahipseniz, maskeyi uygulamadan önce doktorunuza danışın.
Önemli Not: Her bitkisel üründe olduğu gibi zerdeçal da aşırı miktarda tüketilmemelidir. Ciddi kronik rahatsızlığı olanlar, hamileler, emziren anneler, hassas bünyeler, düzenli ilaç kullanan kişiler ve mide rahatsızlığı olan kişiler, zerdeçalı tüketmeden önce mutlaka doktora danışmalıdır.
Şunlara da göz atın;