Çocukların bağışıklık sistemlerinin güçlü olması için sağlıklı ve dengeli beslenmeleri, yeterli miktarda su tüketmeleri, düzenli fiziksel aktivite yapmaları ve uykularını iyi almaları büyük önem taşımaktadır. Çocukların bağışıklık sistemlerini güçlendirmek için beslenmede nelere dikkat edilmelidir? Buyurun bakalım.
Çocukların beslenmesinde her gün ve her öğün yeterli sebze-meyve ve sağlıklı yağ tüketimi sağlanmalıdır. Sebzeler, meyveler ve sağlıklı yağlar sahip oldukları antioksidanlar yardımıyla bağışıklığı güçlendirir ve hastalıklara karşı vücut direncini artırırlar. Özellikle antioksidan özellik gösteren A, C ve E vitaminleri bağışıklık sisteminin güçlendirilmesinde önemli bir rol oynarlar. Maydanoz, kuşburnu, yeşil biber, greyfurt, portakal, kivi, çilek, enginar C vitamini; badem, zeytinyağı, ceviz, fındık ve türevleri E vitamini; domates, ıspanak, havuç, pırasa, brokoli, balkabağı ise A vitamini türevleri olan beta karoten için çok zengin bir kaynaktır.
Hastalıkların temel kaynağı olan bakterilere ve virüslere karşı vücudu koruyan ve savunma mekanizmalarından biri olan antikorlar, her gün yeterli miktarda protein alındığında görevini yerine getirebilir. Hindi, kırmızı et, tavuk, balık, peynir çeşitleri ve yumurta kaliteli hayvanlar protein içeren besinlerin başında gelir.
Kuru baklagiller içeriğindeki protein, lif, demir, çinko, magnezyum ve folik asit sayesinde bağışıkl��k sistemini güçlendirirler. Bu nedenle çocuklar mercimek, nohut, kuru fasulye, iç bakla gibi kuru baklagilleri haftada en az 2 defa tüketmelidirler.
Omega-3, bağışıklık düzenleyici ve destekleyici özelliğe sahiptir. Bu nedenle çocuklar, haftada 2 defa balık tüketmeli ve beslenmelerine ceviz, keten tohumu, chia tohumu, semizotu gibi bitkisel omega-3 kaynaklarını da eklemelidirler.
Kan şekerini çok hızlı yükselten şekerli yiyecek ve içecekler, işlenmiş et ürünleri, aşırı tuzlu besinler (hazır sos, patlamış mısır, cips, tuzlu kurabiye vb.), beyaz ekmek de dahil hamur işi ürünler, bağışıklığı olumsuz etkiler. Bu yüzden çocukların beslenme programında, bu besinlerin tüketimi mutlaka sınırlandırılmalıdır.
Güçlü bağışıklık için beslenmede yeterlilik ve denge sağlanmalıdır. Bu denge ve yeterliliğin sağlanması için her öğündeki tabakların sağlıklı olmasına özen gösterilmelidir. Çocuğunuzun sağlıklı tabağının yarısını salata, yeşil fasulye, kabak, patlıcan, brokoli, karnabahar, lahana gibi sebzeler; dörtte birini et, tavuk, hindi, balık, peynir, yumurta gibi protein kaynakları; dörtte birini de kuru baklagiller, tam tahıllı ekmek, bulgur gibi sağlıklı karbonhidrat kaynakları oluştursun. Son olarak da bu tabakların yanına ya da ara öğünlere meyve ve süt, yoğurt, kefir, ayran gibi süt ürünleri ekleyin.
Yazar:
Uzm. Dyt. Aslıhan Küçük Budak
Şunlara da göz atın;