ANASAYFA LEZZET'TEN HABERLER RAMAZANDA SUSUZLUĞU GİDEREN 10 BESİN!

RAMAZANDA SUSUZLUĞU GİDEREN 10 BESİN!

Ramazan ayında vücudun su ihtiyacını karşılayan ve oruç tutarken susuzluk yaşamamanızı sağlayacak 10 mucizevi besin
Ramazanda Susuzluğu Gideren 10 Besin!

İnsan vücudunda bulunan su oranı, hayati önem taşımaktadır. Uzmanlara göre gün içerisinde en az 2-2.5 litre su içilmesi gerekir. Ramazan ayında oruç tutarken vücutta oluşan su kaybını önlemek için, iftardan sahura kadar olan süreyi iyi değerlendirmek gerekiyor. Aynı zamanda gün içerisinde oluşacak susuzluğu en az seviyeye getirmek de oldukça önemli. Vücutta sıvı kaybı yaşandığında, yaşamsal faaliyetleri etkileyen bir takım sonuçlar ortaya çıkıyor. Uzun süre susuz kalmak bedensel ve beyinsel faaliyetlerin bozulmasına neden olur. Sıvı kaybı baş ağrısı, baş dönmesi, konsantrasyon eksikliği ve böbrek sorunlarına yol açıyor. Ramazan ayında gün içerisinde oluşan susuzluğu gidermek için, bazı besinleri tüketmeye özen göstermemiz gerekiyor. İşte, susuzluğu gideren 10 mucizevi besin:


  • Salatalık: İçeriğinde %95 oranında su bulunan salatalık, vücudun susuzluğunu gideren besinlerin başında gelir. Özellikle sıcak havalarda ve sıvı kaybına neden olan egzersizler yapıldığında su açığının salata yiyerek kapatılması gerekir.


  • Domates: İçeriğinde bulunan likopen sayesinde bağışıklığı güçlendiren domates, sıvı kaybını önleyen besinlerden biridir. İçeriğinde yaklaşık %95 oranında su bulunur. İsteğe göre çiğ veya pişirilerek tüketilebilir. Sahur menülerine, susuzluğu azaltmak için domates ve salatalık ile hazırlanan söğüş tarifini mutlaka ekleyin.


  • Çilek: İçeriğinde %90 oranında su barındıran çilek, C vitamini bakımından zengindir. Kalp ve damar hastalıklarına karşı önemli bir kalkan olan çilek, uzun süre tokluk hissi de verir. İftardan sonra ara öğün olarak bir porsiyon çilek tüketmek, sıvı kaybını önleyecektir.


  • Karpuz: Bahar ve yaz aylarının vazgeçilmez meyvesi olan karpuz, %92 oranında su içerir. Vitamin ve mineral bakımından zengin olan bu meyve, kan dolaşımını da hızlandırır. Ayrıca gün içinde daha enerjik olmanızı sağlar. İftar sonrasında ve sahurda 2 dilim karpuz tüketmeye özen gösterin. Dilerseniz, içecek olarak hazırlanan karpuz frozen tarifini de deneyebilirsiniz.


  • Biber: Yemeklerin içerisinde sık sık yer verilen biber,%90 oranında su içerir. A ve C vitamini bakımından zengin olan bu besin, hücrelerin dengeli çalışmasını da sağlar. Biberi iftar menülerinde yemeğin içerisine, sahurda ise söğüş salatasının içine ekleyebilirsiniz.


  • Yoğurt: Yoğurdun su içeriği %80 oranındadır. İçeriğinde bulunan mineraller sayesinde sindirimin kolaylaşmasını ve rahatlamasını sağlar. Ayrıca mideyi temizlemesiyle de bilinir. Bu nedenle iftar ve sahur menülerinde mutlaka bir porsiyon yoğurt yemeye özen gösterin. Hazır yoğurtlar yerine, doğal bir şekilde hazırlanan ev yapımı yoğurt tarifimizden yararlanabilirsiniz.


  • Marul: Salataların içinde sık sık yer verilen marulun su oranı %95'tir. C vitamini bakımından zengin olan marulu özellikle sıcak havalarda tüketmek, sıvı kaybını büyük ölçüde önlemeye yarar.


  • Limon: İçeriğinde %90 oranında su barındıran limon, bağışıklığı güçlendiren besinlerden biridir. Yemeklerin içerisinde limon kullanmak, susuzluğun giderilmesinde etkili olacaktır. Ayrıca iftardan sonra bir bardak çilekli limonata veya naneli limonata tüketerek, sıvı kaybını önleyebilirsiniz.


  • Süt: Kalsiyum deposu olarak bilinen süt, gün içinde oluşan susuzluğu azaltmasıyla bilinir. Sahurda yemeğinizi yedikten sonra, bir bardak ılık süt içmek vücudun susuz kalmasını engeller.


  • Kabak: Kabak %90 oranında su içeren besinler arasında yer alır. Aynı zamanda hafif bir besin olduğu için, iftar ve sahur menülerinde gönül rahatlığıyla tüketebilirsiniz. Kabak ile hazırlayabileceğiniz yemekler arasına kabak mücveri eklemeyi unutmayın.


Susuzluğu Giderecek 5 İpucu!

  • Orucu mutlaka bir bardak su ile açın. Yemeği yedikten sonra da bir bardak su için. İftardan sahura kadar olan sürede en az 1.5 litre su içmeye özen gösterin.
  • Sıvı alımına destek olmak için, iftar ve sahur menülerinde mutlaka bir porsiyon çorba için.
  • Yemekten sonra bir bardak çay için. Çayın içerisine bir tatlı kaşığı bal ve bir limon dilimi ekleyin.
  • Marul, salata, biber, domates ve turptan oluşan bir salata hazırlayın. Özellikle sahurda salata tüketin.
  • Limon, karanfil, nane ve sudan oluşan bir karışım hazırlayın. Bu karımı iftardan sonra ara öğün olarak tüketebilirsiniz.

Şunlara da göz atın:


Yeniliklerden haberdar olun!

Lezzet’ten sürekli haberdar olmak istiyorsanız e-posta adresinizi girerek kaydolun!