ANASAYFA LEZZET'TEN HABERLER SELANİK MUTFAĞI: GELENEKSEL SELANİK YEMEKLERİ

SELANİK MUTFAĞI: GELENEKSEL SELANİK YEMEKLERİ

Selanik'te ne yenir ve ne içilir? Selanik'in yöresel yemekleri nelerdir? Yunanistan göçmenleri ve Batı Türklerinin çok iyi bildiği, birbirinden lezzetli 9 nefis Selanik yemeği
Selanik Mutfağı: Selanik Geleneksel Yemekleri

Yunanistan'ın ikinci büyük kenti olan Selanik, Yunanistan Makedonyasının yönetim merkezidir. Aynı zamanda Yunanistan'ın kültür başkenti olan Selanik, ekonomik, ticari ve endüstriyel merkezdir. Çok sıcak ve soğukların görülmediği bu şehir, her mevsimde ziyaret edilebilir. Selanik yemekleri ise Batı Trakya'da sık sık tüketilir. Özellikle Edirne, Tekirdağ ve Kırklareli yörelerinde rastlayabileceğiniz Selanik mutfak kültürü, Türk mutfağı ile benzerlikler gösterir. Selanik'te ne yenir, ne içilir diye merak edenler için, işte Selanik mutfağından 9 nefis yemek tarifi:



Zeytinyağlı bir yemek türü olan domates dolması, domateslerin iç harç ile doldurulmasıyla hazırlanır. Toplamda 35-40 dakika içerisinde sofralardaki yerini alır. Hem Selanik, hem de Türk mutfağında tüketilen bir yemektir.



Yalnızca 4 malzeme ile hazırlanan farfur, bir makarna çeşididir. Yapımında domates sosu da kullanılır. İnce ince doğranan hamur, haşlandıktan sonra soslanarak servis edilir.



Küçük küçük doğranan ince hamurların kızartılmasıyla mafiş tatlısı yapılır. Mafiş, şerbetli bir tatlı çeşididir. Genellikle cips olarak da tüketilir.



Bir tür hamur işi olan patlıcan pidesi, hem patlıcan, hem de kıymalı ile birlikte sunulur. Patlıcan pidesi, genellikle çay saatlerinde ikram edilir. İsteğe göre domates ve maydanoz ile birlikte sunulur.



Sofralardan eksik olmayan yunan salatası, horiatiki ismiyle bilinir. Basit bir salata olarak görülen yunan salatasında sebzeler kalın bir şekilde doğranır ve zeytinyağlı sos ile zenginleştirilir. Özellikle et yemeklerinin yanında meze olarak sunulur.



Selanik mutfağı denildiğinde ilk akla gelen yemeklerden biri de gevrektir. Biscotti olarak da bilinen Selanik gevreği, iki kez pişirilir. İtalyan mutfağında da tüketilen bu besin, fındıklı, kuru meyveli, bademli çeşitleriyle sunulur.



Selanik'te paskalya çöreğine coureki denilmektedir. Osmanlı'dan günümüze kadar ulaşan bu çörek, tatlı ve tuzlu olarak sunulabilir.



Batı Trakya'lı göçmenler tarafından Trakya mutfağına taşınan Selanik baklavası, şerbetli bir tatlı türüdür. Selanik baklavasını farklı kılan ise yapımında zeytinyağı ve karanfil kullanılmasıdır.



Göçmenler tarafından sık sık tüketilen Selanik tatlısı, hindistan cevizi ile hazırlanan bir kurabiye çeşididir. Aynı zamanda yapımında şerbette kullanılır.


Şunlara da göz atın;


Yeniliklerden haberdar olun!

Lezzet’ten sürekli haberdar olmak istiyorsanız e-posta adresinizi girerek kaydolun!