Kalamar Nasıl Pişirilir: 8 Farklı Kalamar Tarifi

Kalamar tavada ve ızgarada nasıl pişirilir? Kalamar ile hangi yemekler yapılır? Kalamar nasıl temizlenir? İşte, farklı kalamar pişirme yöntemleri ve 8 nefis kalamar tarifi:
Kalamar Nasıl Pişirilir: 8 Farklı Kalamar Tarifi
24 Nisan 2024, 22:10

Kalamar, kafadan bacaklılar sınıfında yer alan bir deniz canlısıdır. Çoğu kişi tarafından balık sanılsa da, aslında 300 farklı türü barındıran Teuthida takımına ait bir canlıdır. Tuzlu ve soğuk sularda yaşayan kalamar, çift taraflı simetrik bir yapıya, kollara ve mantoya sahiptir. Ülkemizde Ege ve Karadeniz'de görülen bu canlılar, ekonomik olarak yüksek bir değere sahiptir. Dünyanın birçok yerinde pişirilerek tüketilir.

Kalamar Nasıl Temizlenir?

  1. Kalamarın içi ve etin üstünü kaplayan zarın temizlenmesi yeterlidir.
  2. Temizleme işlemine geçmeden önce kalamarın kanatlarından çekerek gövdeden ayrılması gerekir.
  3. Daha sonra kalamarın kafası ve gövdesi arasında bağın koparılması gerekir.
  4. Ardından gövdenin içi, kanatları ve başını temizlemeniz gerekir.
  5. Temizleme işlemi sırasında mürekkep kesesi patlarsa, panik yapmayın. Bu çok önemli bir durum değildir.



Dondurulmuş Kalamar Nasıl Pişirilir?

  1. Kalamarı tavada pişirmeden önce mutlaka marine etmek gerekir. Marine işlemi için 1 adet limon, 1 şişe maden suyu, 1 çay kaşığı toz şeker ve 1 çay kaşığı karbonatı karıştırın.
  2. Çözünen kalamarları marine sosunun içerisine yatırın. Sosa bulanan kalamarları bu şekilde buzdolabında 2 saat dinlendirin.
  3. Dinlenen kalamarları kızgın yağın içerisine atın ve maksimum 2 dakika olacak şekilde her tarafını pişirin.
  4. Eğer pişirme süresi 3 dakikayı geçerse, kalamarın eti sertleşecek ve lezzetini kaybedecektir.

Kalamar Izgarada Nasıl Pişirilir?

  1. Dondurulmuş ve buzdolabında çözülmüş kalamarları ızgarada pişirmek için, tekrar bir marine sosu hazırlamanız gerekir.
  2. Sos için; Zeytinyağı, limon suyu, tuz, karabiber, toz şeker ve sarımsağı bir kabın içerisinde karıştırın.
  3. Kalamarları sosun içerisine alarak buzdolabında 30 dakika dinlendirin.
  4. Kalamarları dinlendirirken ızgarayı ısıtmaya başlayın. Dinlenen kalamarları ızgaraya alarak 7-8 dakika içinde pişirin.
  5. Kalamarları ızgarada pişirecekseniz, dikkat etmeniz gereken nokta ızgara telinin kokusuz olmasıdır. Aksi takdirde ızgaradaki koku, kalamarlara geçebilir.

Taze Kalamar Nasıl Pişirilir?

  1. Eğer kalamarı dondurulmuş almak yerine taze taze balıkçıdan aldıysanız, temizleme işleminden sonra mutlaka tuzlama yapmanız gerekir.
  2. 1 kilogram kalamarı, 750 gramlık tuzla 10-15 dakika boyunca yoğurun. Tuz yardımıyla kalamarın liflerinin ezilmesini sağlayın.
  3. Yoğurma işleminin ardından kalamarı sudan geçirin. Ardından karbonat, limon suyu ve şekerli karışım ile kalamarları tekrar yoğurun.
  4. Üzerine soda ekleyerek marine edilmesini sağlayın ve yarım saat buzdolabında dinlendirin.
  5. Dinlenen kalamarları isteğe göre una bulayarak derin tavada kızgın yağda pişirin.
  6. Kalamarı kızartırken eğer çok az yağ kullanırsanız, kalamar güzelce pişmeyebilir. O yüzden bol yağ kullanmaya özen gösterin.



Tüp Kalamar Nasıl Pişirilir?

  1. Kalamar türlerinden biri de, tüp kalamardır. Çoğunlukla halka ve tüp şeklinde satılır.
  2. Tüp kalamarı pişirmeden önce 1-1,5 cm kalınlığında halka halka doğrayın ve geniş bir kaba alın.
  3. Karnobat, limon suyu ve şeker karışımı ile kalamarları yoğurun. Ardından soda ilave edin ve dinlendirin.
  4. Ardından derin bir tavaya bol miktar da yağ koyun ve kızdırın. Kalamarları kızgın yağda pişirin.
  5. Tüp kalamarın yanında mutlaka tarator sosu ikram edin. 

Kalamarlı Tarifler

  1. Kalamar Dolması


İç harcı krema ve sarımsakla doldurulan kalamar dolması, domates püresi ile birlikte servis edilir. Pişirmeden önce mutlaka marine edilmesi ve dinlendirilmesi gerekir.

  1. Izgara Bebek Kalamar


Mısır püresi, fesleğen yağı ve olive tapenade ile zenginleştirilen bebek kalamar, ızgarada pişirilir. Hem şık görünümü, hem de lezzetiyle davet sofraları için ideal bir seçenektir.

  1. Kalamar


Kalamarın en çok tüketilen hali, halka halka doğrayıp tavada pişirmektir. Yalnızca 5 malzemeden oluşan kalamarı, 20-25 dakika içinde servis edebilirsiniz.

  1. Kalamarlı Rezene


Rezene sevmeyenleri bile kendine hayran bırakacak bir önerimiz var. Az malzeme ile hazırlanan kalamarlı rezeneyi, 10 dakikalık pişirme sürecinin ardından sıcak sıcak servis edebilirsiniz.

  1. Kalamarlı ve Şalgamlı Kısır


Türk mutfağının sevilen lezzetlerinden biri olan kısırı, şalgam suyu ve kalamar ile zenginleştirmeye ne dersiniz? Eğer cevabınız evetse, tarif detaylarına göz atarak nefis mi nefis bir yemek hazırlayabilirsiniz.

  1. Soslu Kalamar Şiş


Sirkeli sarımsaklı sosla marine edilen kalamarları, tahta şişlere geçirerek davet sofralarında sunabileceğiniz nefis atıştırmalıklar hazırlayabilirsiniz.

  1. Tavuk Kalamar


Kalamar denildiğinde ilk akla gelen tariflerden biri olan bu yemekte, aslında kalamar kullanılmamaktadır. Tavuk göğsü ile hazırlanan bu yemek, körili sos eşliğinde sunulabilir.

  1. Kalamar Kızartma


Yalnızca 5 malzemeden oluşan kalamar kızartma, kalamarın unlanıp derin yağda kızartılmasıyla hazırlanır. Sıcak bir şekilde servis edilmesi önerilir.


Şunlara da göz atın;

  1. Karidesli tarifler
  2. Sardalya nasıl pişirilir?
  3. Palamut nasıl pişirilir?
  4. Barbun balığı nasıl pişirilir?
  5. Mezgit nasıl pişirilir?
Kategoriler

Benzer Yazılar

Lezzet Logo