ANASAYFA LEZZETLİ HABERLER ISIRGAN OTUNUN FAYDALARI NELER? ISIRGAN OTU NASIL TÜKETİLMELİ?

ISIRGAN OTUNUN FAYDALARI NELER? ISIRGAN OTU NASIL TÜKETİLMELİ?

Isırgan otu neye iyi geliyor? Beslenme ve Diyet Uzmanı Ayşegül Yavuz, ısırgan otunun besin değerleri ve tüketme önerilerini tek tek anlattı. İşte, ısırgan otunun mucizevi faydaları..
Isırgan otu

Beslenme ve Diyet Uzmanı Ayşegül Yavuz

Geçmişten günümüze kadar insanoğlu, beslenme, barınma, ısınma, yaralarını iyileştirmek ve hastalıklarını tedavi etmek için bitkilerden faydalanmışlardır. M.Ö. 5000’ li yıllarda insanların tedavilerde kullandığı 250 adet bitkinin var olduğu saptanmıştır. Zamanla ilaçların üretime girmesi tıbbi aromatik bitki kullanımında azalmaya neden olmuştur. 1900’ lü yıllardan sonra, insanların ilaçların yan etkilerini keşfetmesiyle ve yiyecek ve içeceklerde bulunan sentetik maddelerin insan sağlığına verdiği zararların farkına varmasıyla doğal ürünlere olan talep artmıştır.

Doğanın bize sunduğu şifalı bitkiler arasında yer alan ısırgan otunun latince adı Urtica dioica olup; ‘yanmak’ anlamını taşır. Isırgan otunun yaprakları kaşıntı, kızarıklık ve şişlik meydana getirebilir ve dokunulduğu yerde yanma hissi vermesinden dolayı bu ismi almıştır. Isırgan otu ülkemizde her bölgede yetişen yabani bir ottur ve ilkbahardan kışa kadar toplanır. 


ISIRGAN OTUNUN FAYDALARI NELERDİR?

  • A ve C vitamini içeriğinden dolayı antioksidandır; serbest radikal oluşumunu engeller ve bağışıklığı güçlendirir.
  • Lutein, beta-karoten gibi karotenoidleri içerdiği için göz sağlığını da korur.
  • Kansere karşı koruyucudur özellikle prostat kanserine iyi geldiği çalışmalarda görülmüştür.
  • K vitamini içerdiği için kan pıhtılaşmasında, kemikleri güçlendirmede ve kalp-damar sağlığını korumada rol oynar.
  • Demir içeriğinden dolayı kansızlık sorunu yaşayanlarda tüketebilir.
  • 100 gram ısırgan otunun 80 gramı su olduğu için diüretik etkisi vardır yani idrar sökücüdür. Kan basıncını düzenler.
  • Ancak potasyum ve fosfor içeriği yüksek olduğu için böbrek hastalarının doktor kontrolünde tüketmeleri önerilir.
  • Isırgan otu saç ve cilt sağlığı için de önemlidir. Günümüzde saç ve yüz bakım ürünlerinde ısırgan otu bulunabilmektedir.


ISIRGAN OTUNUN BESİN DEĞERLERİ

Isırgan otu; flavonoidler, formik asit, bitki sterolleri, bitki enzimleri, fenilpropanlar, kumarinler, terpenoidler, potasyum, kalsiyum, demir, fosfor, magnezyum, beta-karoten, lutein ve A, B, C, K vitaminlerini içermektedir. 


ISIRGAN OTU NASIL TÜKETİLMELİ?

Isırgan otu kaynatıldığında ya da pişirildiğinde diğer birçok bitkinin aksine sahip olduğu vitamin değerlerini kaybetmez.  Bu nedenle taze ısırgandan yapılan börekler, çorbalar, ısırgan yemeği de oldukça yararlıdır. Ayrıca taze veya kuru ısırganı çay olarakta tüketebilirsiniz.


ISIRGAN OTLU TARİFLER


Şunlara da göz atın:


Yeniliklerden haberdar olun!

Lezzet’ten sürekli haberdar olmak istiyorsanız e-posta adresinizi girerek kaydolun!