Kuşburnu Çayının Faydaları Nelerdir, Nasıl Hazırlanır?

Kuşburnu çayının faydaları nelerdir? Kuşburnu çayı nasıl yapılır, ne zaman içilmelidir? Uzman Diyetisyen Şebnem Kandıralı Yıldırım'dan kuşburnu çayı faydaları ve hazırlanışı
Kuşburnu Çayının Faydaları Nelerdir, Nasıl Hazırlanır?
11 Ekim 2023, 16:23

Kuşburnu çayı, gül bitkisi meyvesinden hazırlanan bir çay türüdür. Çiçeğin taç yapraklarının altında kalan yuvarlak kısım kuşburnu olarak adlandırılır. Çay hazırlamak için iki ana kuşburnu tohumu türü mevcuttur: Rosa canina ve Rosa rugosa. Bu bitkiler Kuzey Afrika, Asya ve Avrupa'ya özgüdür. Fakat ABD de dahil diğer ülkelerde de yaygın olarak yetiştirilir. Peki, kuşburnu çayının faydaları nelerdir, zararları nelerdir? Kuşburnu çayı nasıl hazırlanır ve ne sıklıkla tüketilir? İşte, cevabı..


KUŞBURNU ÇAYININ VİTAMİN VE MİNERALLERİ NELERDİR?

A, B komleks vitaminleri, E ve K vitaminleri içeren kuşburnu çayı, özellikle C vitamini bakımından son derece zengindir. Kalsiyum, fosfor, magnezyum, potasyum, sodyum, pektin, çinko ve demir mineralleri de içerir.


KUŞBURNU ÇAYININ FAYDALARI NELER?

  1. Kuşburnu çayı bağışıklık güçlendiricidir.
  2. Yüksek C vitamini içeriği ile soğuk algınlığı, grip ve diğer yaygın hastalıklarla mücadelede beyaz kan hücrelerinin üretimini ve solunum sağlığını uyarır.
  3. Kuşburnu ayrıca kansere neden olan ve hücrelere zarar verebilen serbest radikallere karşı savaşan güçlü antioksidanlar olan karotenoidler, flavonoidler ve polifenollerle doludur.
  4. Çalışmalar, kuşburnu çayının iltihabı azaltabildiğini, kalp sağlığını geliştirdiğini, vücudumuzun kan basıncını düzenlemesine ve kan dolaşımını iyileştirmesine, kemiklerimizi güçlendirmesine, sindirimi artırmasına, kan şekeri seviyelerini düzenlemesine, yaraların daha hızlı iyileşmesine ve ağrıyı hafifletmesine yardımcı olabileceğini gösterir.


KUŞBURNU ÇAYI NASIL YAPILIR?

Çay süzgeci içerisine 1-2 çay kaşığı kuru kuşburnu ekleyin. Veya 6-8 adet ezilmiş taze kuşburnu da kullanabilirsiniz. Süzgece 1 şerit portakal kabuğu, 1 şerit limon kabuğu ve 1 fincan kaynar su ekleyin. Ağzını kapatarak 10-15 dakika demlemeye bırakın. Demlediğiniz çayı bal veya tatlandırıcı bir bitki ekleyerek tüketebilirsiniz.



KUŞBURNU ÇAYININ ZARARLARI NELERDİR?

  1. Kuşburnu çayı, sağlıklı yetişkin bireylerde ciddi bir yan etkiye neden olmamaktadır.
  2. Kuşburnu çayının güvenliği hamilelerde ve emziren annelerde araştırılmamıştır.
  3. İçeriğinde yüksek miktarda C vitamini olduğu için, bazı kişilerde böbrek taşı riskini arttır.
  4. Psikiyatrik bozuklukların tedavisinde lityum kullanan kişilere kuşburnu önerilmemektedir. Çünkü kuşburnunun içeriğinde bulunan diüretik, lityumun konsantrasyonunu arttırır ve ciddi yan etkilere neden olabilir.
  5. Çaya karşı alerjik reaksiyon olması halinde kusma, bulantı, ishal, mide krampları, mide ekşimesi, baş ağrısı, yorgunluk ve uyku yetersizliği görülebilir Bu etkilerden biri yaşanırsa, kuşburnu çayı tüketilmemelidir.
  6. Önemli Not: Bitkisel çayların kişiler üzerindeki etkileri farklıdır. Bu yüzden tüketilmeden önce mutlaka doktora danışılması gerekir.



KUŞBURNU ÇAYI NE SIKLIKLA İÇİLMELİ?

Sağlıklı ve yetişkin bireylerde günde 3-4 fincan içilebilir. Özellikle yemeklerden 30 dakika sonra tüketilmesi önerilir.

Şunlara da göz atın;

  1. Kiraz sapı çayının faydaları nelerdir?
  2. Biberiye çayının faydaları nelerdir?
  3. Badem sütünün faydaları nelerdir?
  4. Düşük kalorili 7 ev yapımı içecek tarifi
  5. Yağ yakıcı kür tarifleri
Kategoriler
Lezzet Logo