Tüm coğrafyada severek tüketilmeye başlayan bulgur Türk mutfağı ile özdeşleşmiş tahıl grubunda bulunmaktadır. Bulgur üretim tekniği açısından özel bir konumdadır. Anadolu’da bulgur, buğday tanelerinin kaynatılıp güneşte kurutulması ile elde edilmektedir. İstenilen bulgur çeşidine göre değirmenden geçirilmesi ile nihai ürün elde edilmektedir. Üretim şeklinin Türklere Özgü olasından dolayı bulgurun kültürümüz açısından konumu oldukça önemlidir. Geçmişten günümüze gerek ekonomik olarak gerek kültürel olarak ulaşılması kolay olan bulgur çeşitleri iri, pilavlık, köftelik ince bulgurdur. Yapımı oldukça pratik olan bulgurun yanında eşlik edecek sofralarımızı süsleyen ana yemeğinden tatlısına 18 tarifi sizlerle buluşturuyoruz. İşte, İstanbul Okan Üniversitesi Gastronomi Bölümü Yüksek Lisans Öğrencisi Büşra Kiş'ten bulgur pilavı ile birlikte eşlik edecek birbirinden uyumlu, birbirinden farklı 18 yemek tarifi:
Bulgur pilavı içinde eşlikçi malzemeleri dilediğimiz gibi seçmek oldukça kolaydır. Soframızı güzelleştirecek bulgur pilavı yanına eşlik edecek şehriyeli tavuk çorbası sıcaklığı ile sofraları da ısıtacaktır.
Klasik çorbalardan yorulduysanız, sofranızda farklı lezzetler arıyorsanız işte içinizi ısıtacak kırmızı biber çorbası tarifi karşınızda. C vitamini ve antioksidan içeriği bakımından depo besin olan kırmızı biber çorbası hem sofranıza yakışacak hem sağlığınıza yarayacak cinsten.
Pilavınızı ister sade ister domatesli şekilde hazırladıktan sonra sıcak yaz gününde en iyi eşlikçisi ayran çorbası olacaktır. Yoğurttan gelen soğukluğa naneden gelen ferahlığı eklediğinizde inanılmaz serinliği hissedeceksiniz.
Bulgur pilavının yanına hafif bir tercih yapmak isteyecek olursanız zeytinyağlı ıspanak kökü hem lezzetli, hem de sağlıklı bir tercih olacaktır. Aynı zamanda ıspanak köklerini de değerlendirmiş olacağınız bu zeytinyağlı tarif demir kaynağı bakımından oldukça zengindir.
Bulgurla patlıcanın uyumunu bilmeyen yoktur. Sizde patlıcana hayır diyemeyenlerdenseniz bu tarif tamda size göre. Ayrıca patlıcanı kızartmak yerine fırınlayarak kalorisini 160’tan 27 ye düşürebilirsiniz.
Bulgur pilavı yanı klasiklerinden biri de kebaptır. Siz de kebap tadında ancak kebaptan daha az zahmetli bir tarif istiyorsanız doğru yerdesiniz. Kalabalık sofralarınız için önerdiğimiz tarifler arasında yer alan Kilis tava Osmanlı tarihinde de sevilerek tüketilen yiyecekler arasındadır.
Patates, et, domates sos, yoğurt hepsi tek tek sevilen yiyeceklerdir. Çökertme kebabı ile hepsini bir arada servis edebilir bulgur pilavı ile sunabilirsiniz.
Adını saray mutfağından almış olan bu yemek hem ekonomik hem lezzetli hem de bulgur pilavının eşlikçisi oldukça tercih edilen ana yemeklerden.