Vejetaryen Diyetiyle Nasıl Kilo Verilir?

Vejetaryen beslenme nedir? Vejetaryen beslenme çeşitleri nelerdir? Vejetaryen diyetle kilo verilir mi? İşte, vejetaryen beslenmesine göre kilo verme yöntemleri:
Vejetaryen Diyetiyle Nasıl Kilo Verilir?
05 Aralık 2022, 12:43

Vejetaryenlik, son yıllarda giderek daha popüler bir hale gelen beslenme çeşididir. Genel olarak bitki bazlı beslenmeyi amaçlayan vejetaryenlik, kendi içinde çeşitlere ayrılır. Vejetaryen diyeti, kilo vermeye yardımcı olurken, kronik hastalıklara yakalanma riskini de azaltabilir. İşte, sağlık sitesi Healthline'a göre vejetaryen diyeti hakkında bilmeniz gerekenler:

vejetaryen diyet

Vejetaryen Beslenme Nedir?

Vejetaryen diyet, et, balık ve kümes hayvanlarını içermez. Ancak çeşitlerine göre, beslenme planı değişiklik gösterir. Vejetaryen beslenme çeşitleri şu şekildedir;

  1. Lakto-vejetaryen: Süt ürünleri tüketilir. Ancak yumurta, et, balık ve kümes hayvanlarından kaçınılır.
  2. Lakto-ovo-vejetaryen: Yumurta ve süt ürünlerine izin verilir. Ancak et, balık ve kümes hayvanları tüketilmez.
  3. Ovo-vejetaryen: Yumurtaya izin verir. Süt ürünleri, et, balık ve kümes hayvanları tüketilmez.
  4. Vegan: Bal, süt ürünleri ve yumurta dahil olmak üzere, hayvansal ürünlerin hiçbiri tüketilmez.
  5. Peskateryan: Balık ve deniz ürünlerine izin verir. Ancak diğer et türleri tüketilmez.

Vejetaryen diyetlerinde tipik olarak sebzeler, baklagiller, meyveler, kepekli tahıllar, tohumlar ve kabuklu yemişlere yer verilir. Bu gıdalar lif ve bitki bileşikleri bakımından zengindir. Hayvansal gıdalara göre daha az kalori, yağ ve protein içerirler.

bowl

Vejetaryen Diyette Kilo Vermeyi Önleyen Sebepler

  1. Büyük porsiyonlar ve yetersiz protein

Vejetaryen diyette, büyük porsiyonlar tüketmek, daha fazla kalori almanıza neden olabilir. Özellikle karnın tok kalması için gerekli olan proteinleri almamak, kalori alımınızı artırabilir. Yeterince protein almıyorsanız, kendinizi tok hissetmek için daha fazla yemek yiyebilirsiniz. 

  1. Rafine karbonhidrat tüketimi

Vejetaryen diyetinde ekmek, pizza ve makarna gibi rafine karbonhidrat içeren besinler tüketmek, yüksek kalori ile ilişkilidir. Bazı araştırmalar rafine karbonhidratların kan şekerini düzenleyen bir hormon olan ekstra insülin salınımını tetiklediğini öne sürüyor. Bu aynı zamanda kilo alımına da katkıda bulunabilir.

  1. Yüksek kalorili besinler

Vejetaryen yemekleri genelde, fındık, fıstık ezmesi, avokado ve hindistan cevizi gibi besinleri içerir. Bu besinler hem besleyici, hem de uzun süre tok tutucu formdadır. Ancak kalorileri yüksektir. Örneğin 2 yemek kaşığı fıstık ezmesi, 191 kalori içerir ve bu kalorinin 148'i yağdan gelir. 

  1. İşlenmiş vejetaryen yiyecekleri

Vejetaryen burger, dondurucu yemekler, unlu mamuller, vegan peynirler ve et ikameleri, genellikle kalori ve ilave şeker bakımından zengindir. Ve bu besinlerin fazla yenilmesi, kilo almaya katkıda bulanabilir. 

sebze ve baklagiller

Vejetaryen Diyetle Nasıl Kilo Verilir?

  1. Nişastasız sebzeler: Tabağınızın yarısını brokoli, kabak, karnabahar, mantar gibi yüksek lifli ve nişastasız sebzelerle doldurun. Bu besinler tok kalmanıza yardımcı olur.
  2. Protein: Yüksek protein içeren vejetaryen besinler; Fındık, fasulye, mercimek, tohum, yumurta, soya gıdaları ve süt ürünleridir. Bu besinler öğünlerinize ekleyebilirsiniz.
  3. Karmaşık karbonhidratlar: Tam tahıllı besinler, nişastalı sebzeler, meyveler ve baklagiller, doygunluğunuzu artırır.
  4. Aşırı kalori almamak için, tohum, fındık ve sağlıklı yağları, düşük kalorili besinlerle eşleştirin.
  5. Yüksek oranda işlenmiş gıdaları sınırlayın. Beslenmenizde dondurulmuş ve paketlenmiş ürünleri mümkün olduğunda az tüketin.

Vejetaryen diyet, kilo vermenize yardımcı olabilir. Fakat uyku düzeni, sıvı alımı ve egzersiz gibi faktörlerin de kilo vermeye katkıda bulunacağını unutmayın. 

soya ürünleri

Kilo Vermeye Yardımcı Olan Vejetaryen Yiyecekler

  1. Nişastasız sebzeler: Brokoli, dolmalık biber, mantar, domates, patlıcan, havuç, kereviz ve salatalık
  2. Nişastalı sebzeler: Kış kabağı, bezelye, patates ve mısır
  3. Meyveler: Portakal, elma, muz, üzüm, çilek, kivi, mango ve narenciye
  4. Kepekli tahıllar: Esmer pirinç, darı, arpa, bulgur buğdayı ve kinoa
  5. Yağsız proteinler: Baklagiller, kabuklu yemişler, fasulye, fındık ezmesi, yoğurt, süt, yumurta, tempeh, tofu ve edamame
  6. Fasulye ve baklagiller
  7. Fındık ve tohumlar: Ceviz, badem, kaju, antep fıstığı, ayçiçeği tohumu, chia tohumu
  8. Sağlıklı yağlar: Zeytinyağı, hindistan cevizi yağı, avokado yağı, fındık yağı
  9. İçecekler: Su, meyveli su, sade kahve ve çay

Kilo vermek için vejetaryen burger, dondurulmuş gıda, şekerli tatlılar, simit, kraker, beyaz makarna ve beyaz ekmek, hamur işleri, sofra şekeri, meyve suyu, enerji içecekleri gibi şeker ve kalorisi yüksek gıdalardan kaçının.

Önemli Not: Ciddi kronik rahatsızlığı olan kişiler, hamileler, emziren anneler ve ameliyat geçiren kişiler, herhangi bir diyete başlamadan önce mutlaka doktora danışmalı ve beslenme planını doktor önerisiyle hazırlamalıdır. 

Şunlara da göz atın;

  1. Vejetaryenler için en iyi D vitamini kaynakları
  2. Vejetaryenler nasıl beslenmeli?
  3. Elma detoksu nasıl yapılır?
  4. Primal diyet nasıl yapılır?
  5. Leptin diyeti nasıl yapılır?
Kategoriler

Benzer Yazılar

Lezzet Logo