ANASAYFA LEZZET'TEN HABERLER SOFRALARIN VAZGEÇİLMEZ LEZZETİ: TAVUK ETİ!

SOFRALARIN VAZGEÇİLMEZ LEZZETİ: TAVUK ETİ!

Sofraların Vazgeçilmez Lezzeti: Tavuk Eti!
Sofraların vazgeçilmezi

Yapım ve styling: Lezzet MutfakStudio    Fotoğraflar: Sezer Alçınkaya


Protein bakımından zengin olan tavuk eti; fırında, haşlama, kızartma, ızgara veya közleme şeklinde pişirilebilir. Türk mutfaklarında sık sık yer verilen bu besin; hem sade, hem de sebzelerle harmanlanarak sunulur. Tavuğun en çok tüketilen bölgeleri ise, göğüs, kanat ve but kısımlarıdır. İsteğe göre içi doldurularak bütün olarak da pişirebilirsiniz.

Tavuk etinin bir diğer özelliği ise uzun süre saklanabilmesidir. Derin dondurucuda veya buzlukta 6 aydan 12 aya kadar muhafaza edilir. Buzdolabına konulmadığında ise 2 gün içerisinde tüketilmelidir. Eti kullanmadan önce oda sıcaklığında ya da suyun içerisinde çözünmesi sağlanır. Türkiye, tavuk eti tüketiminde birinci sıradadır. Osmanlı döneminden beri mutfaklarda yer verilen tavuğun pişirildiği su da çorba ve pilav yapımında kullanılabilir.

Sofraların vazgeçilmezi haline gelen tavuk yemeklerine sitemizden ulaşabilirsiniz.



Tavuk Etinin Faydaları Nelerdir?

  • Protein bakımından zengin olan tavuk eti, kas ve kemiklerin gelişmesini sağlar.
  • Tavuk eti, tamamlayıcı besin niteliğindedir. Vücudun ihtiyaç duyduğu amino asit ve mineralleri büyük ölçüde karşılar.
  • İçeriğinde bulunan demir sayesinde, kansızlık gibi hastalıkların giderilmesinde etkilidir.
  • Kemik erimesi riskini düşürür. Özellikle gelişim çağındaki çocukların ve 60 yaş üzerinin haftada bir kez tavuk eti tüketmesi gerekir.
  • Tavuk eti, gençlik çağında zihinsel fonksiyonların gelişmesini sağlar.
  • Düşük kalorili olduğu için, kilo vermeye yardımcı besinler arasında yer alır. 
  • Tavuk etinde selenyum miktarı fazla olduğu için, hücreler daha hızlı bir şekilde onarılır. 



Tavuk eti, baharat ve sebzelerle harmanlanan yahni, Türk mutfağının yöresel lezzetlerinden biridir. Osmanlı'dan beri sofralarda yer verilen bu besin, içeriğinde bol miktarda protein barındırır. Özellikle gelişim çağındaki çocukların ve kemik hastalarının tüketmesi önerilir.

Tavuk etli kayısılı yahni ile sofralarınızı renklendirin;



Tavuğun yanında en çok kullanılan besin, patatestir. Özellikle kızartma veya püre şeklinde sunulur. Pratik malzemelerle hazırlanan tavuk köfte, kasların gelişmesini ve güçlenmesini sağladığı için haftada bir kez tüketilmelidir.

Patates püresi yatağında kaşarlı tavuk köfte özellikle çocukların favorisi olacak; 



Antioksidan olma özelliği ile bilinen maydanoz, yemeklerin içerisinde tat vermek için kullanılır. Krema  ve maydanoz ile harmanlanan tavuk ise, düşük kalorili olduğu için diyet listelerinde yer verilen yemekler arasındadır.

Kremalı ve maydanozlu tavuk tarifi ile lezzeti yakalayın; 



Kebap tarifini bir de tavukla deneyin. Hem lezzetli, hem de sağlıklı bir şekilde sunulan tavuk kebabı; vücudun direncini arttırarak yorgunluk, stres ve uykusuzluk gibi sorunların giderilmesini sağlar. Bu nedenle öğle veya akşam öğünlerinde tüketilmesi önerilir.

Görüntüsü kadar lezzeti de harika olan tavuk kebabı tarifi; 



Kan şekerini dengede tutan nohutlu tavuk yemeği, özellikle diyabet hastaları için sunulan özel bir tariftir. Düşük kalorisi ve hafifliği ile sindirimin kolaylaşmasını da sağlar. Bazı kanser türlerine karşı vücudun korunmasına destek olur.

Bol proteinli nohutlu tavuk yemeği