ANASAYFA TARİFLER TAVUK YEMEKLERİ KAYISILI TAVUK BAGET TAJİN

Kayısılı Tavuk Baget Tajin

Kayısılı tavuk baget tajin

Sevgili Elif Tapan'dan lezzet harikası kayısılı tavuk baget tajin tarifi ile karşınızdayız. Fas mutfağına özgü bir lezzet olan tajin, ismini pişirildiği toprak kaptan almaktadır. Tajin yapımında ilk olarak tuzlu bir irmik pilavı hazırlanır. Ardından tavuk eti bol baharat ve meyveler eşliğinde pişirilir. İsteğe göre tavuk yerine kuzu eti de kullanabilirsiniz. Peki, evde tavuk etli tajin nasıl yapılır? Malzemeleri hazır ettiyseniz, gelin kayısılı tavuk etli tajin tarifi için detaylara geçelim.

Alternatif olarak körili mantarlı tavuk ve dana pikata tarifini de deneyebilirsiniz.

Kaç
Kişilik

4 kişilik

Hazırlama
Süresi

30 dakika

Pişirme
Süresi

40 dakika

Bu tarifi ne kadar beğendiniz?

Tarif Defterime Ekle

Kayısılı Tavuk Baget Tajin Tarifi İçin malzemeler

  • 4 adet tavuk baget
  • 1 çay kaşığı zerdeçal 
  • 1/2 çay kaşığı toz zencefil
  • 1/2 çay kaşığı kimyon
  • 1 tutam tarçın
  • 2-3 adet karanfil 
  • 1 çay kaşığı pul biber
  • 1/2 çay kaşığı toz kırmızı biber
  • 1 tutam safran
  • 2 adet çubuk tarçın
  • 2 adet yıldız anason
  • 10-15 adet  taze ve gün kurusu kayısı  + 300 ml sıcak su
  • 2 adet küçük soğan
  • 2-3 diş sarımsak (Dövülmüş)
  • 1 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 adet limon rendesi
  • 1 yemek kaşığı limon suyu 
  • 1 yemek kaşığı bal
  • 2 yemek kaşığı ceviz
  • 1-2 tutam tuz
  • 1 çay kaşığı taze çekilmiş karabiber
  • Kıyılmış maydanoz ve kişniş

Kayısılı Tavuk Baget Tajin Nasıl Yapılır?

  • Zerdeçal, zencefil, kimyon, tarçın, karanfil, pul biber, toz biber ve safranı geniş bir kapta karıştırın.
  • Tavuk bagetleri ilave edin ve hazırladığımız bu baharat karışımıyla ovun. (Arzu ederseniz baharatların lezzetini arttırmak için tüm baharatları önceden bir tavada biraz ısıtın.) 
  • Kuru kayısıları 300 ml sıcak suda beklemeye bırakın. 
  • Soğanı ince yarım ay şeklinde doğrayarak zeytinyağı ilave edin ve orta ateşte yumuşayana kadar 5 dakika süreyle soteleyin.
  • Sarımsakları da ilave edin ve 1-2 dakika daha soteledikten sonra baharatlı tavuk bagetleri ekleyin ve soteleme işlemine bir kaç dakika daha devam edin.
  • Daha sonra kayısıları beklettiğiniz suyu, limon suyunu ve tuzu ilave ederek kaynamaya bırakın. 
  • Kaynama işlemi devam ederken kuru kayısıları, tarçın çubuklarını ve yıldız anasonu ilave edin ve kapağı kapalı olarak kısık orta ateşte veya 170 derecedeki fırında 45 dakika kadar pişirin.
  • Pişme süresinin bitimine 10 dakika kala 2’ye ve 4’e kesilmiş taze kayısıları ilave edin. Pişme esnasında suyunu çok çekerse sıcak su ilave edin.
  • Son olarak servis etmeden önce limon kabuğu rendesi, taze çekilmiş karabiber, kıyılmış maydanoz ve kişniş ilave edin.
  • Arzuya göre 1 kaşık bal ile sotelenmiş ceviz serperek servis edebilirsiniz. Afiyet olsun.

ŞEFİN NOTU

Magrebi mutfağının en önemli lezzetlerinden Tagine (tajin) bir yemeğin ismi değil, bizim güvece benzer bir pişirme kabının adıdır. Tagine yemeği de adını kabından alır.

Tavuk Etli Tajin Tarifinin Püf Noktaları Nelerdir?

  • Tajin, genellikle ince bulgur, kuskus veya irmik pilavı ile birlikte sunulur.
  • Dilerseniz tavuk etini bal ilave etmeden de pişirebilirsiniz.
  • Eğer mevsimiyse, tajinin yanında bal kabağı püresi sunabilirsiniz.
  • Tavuk eti yerine kırmızı et de kullanabilirsiniz.
Yorumlar

Yeniliklerden haberdar olun!

Lezzet’ten sürekli haberdar olmak istiyorsanız e-posta adresinizi girerek kaydolun!