Barbunya Nasıl Pişirilir: 10 Farklı Barbunya Tarifi

Barbunya nasıl pişirilir? Barbunya hangi yemeklerde kullanılır? İşte, kolayca yapabileceğiniz 10 farklı barbunya tarifi ve barbunya pişirme yöntemleri:
Barbunya Nasıl Pişirilir: 10 Farklı Barbunya Tarifi
24 Nisan 2024, 22:11

Fasulyenin bir varyetesi olan barbunya, İtalya'da geliştirilmiştir. 'Roma fasulyesi' olarak da bilinir. İtalya, İspanya, Türk ve Yunan mutfaklarında sık sık kullanılır. Kaliteli bir lif kaynağı olan bu besin, antioksidan bakımından da zengindir. Kilo vermeyi hızlandırır. Uzun süre tok tutma etkisiyle diyet listelerinde de tercih edilir. Kuru ve taze olarak iki farklı şekilde yapılabilir. Ayrıca salatalarda, mezelerde ve pilavlarda kullanımı da mümkündür.



Taze Barbunya Nasıl Pişirilir?

  1. Taze barbunya bir gece önceden suda bekletilerek yumuşatılır.
  2. Suyu süzülen barbunyalar tencereye alınır ve kaynatılır.
  3. Barbunyalar yumuşamaya başlayınca kenara alınır.
  4. Farklı bir tencereye zeytinyağı, havuç ve soğan eklenerek kavrulur.
  5. Üzerine patates, sarımsak ve salça eklenir. Kenardaki barbunyalar ilave edilir.
  6. Barbunyaların üzerine 1 tatlı kaşığı şeker eklenir tekrardan su eklenerek kaynamaya bırakılır.
  7. Barbunyalar yumuşayana kadar pişirme işlemine devam edilir.
  8. Daha detaylı tarif için; Zeytinyağlı barbunya yemeği



Kuru Barbunya Nasıl Pişirilir?

  1. Kuru barbunya, bir gece önceden ılık suyun içine konur ve bekletilir.
  2. Barbunyanın suyu süzülür. Bu esnada farklı bir tencereye yağ alınır ve ısıtılır.
  3. Isınan yağa soğan ve sarımsak eklenerek kavrulur.
  4. Daha sonra salça ilave edilir ve kokusu çıkana kadar kavrulur.
  5. Ardından küp küp doğranmış patatesler ve barbunyalar ilave edilir.
  6. Tenceredeki malzemelerin yarısına gelecek şekilde su ve bir çay kaşığı tuz eklenerek pişmeye bırakılır.
  7. Daha detaylı tarif için; Kuru barbunya yemeği


Barbunyalı Tarifler

  1. Sütlü Barbunya Çorbası


Süt, barbunya ve mısır unu ile hazırlanan bu çorba, vitamin bakımından oldukça zengindir. Özellikle kış aylarında bağışıklığı güçlendirmek için tüketilebilir.

  1. Barbunya Köftesi


Barbunya, galeta unu ve yumurta ile hazırlanan bu köfte, barbunyayı farklı tatlarda denemek isteyenler için idealdir. Kızgın yağda kızartılarak servis edilir.

  1. Barbunya Piyazı


Barbunyanın en yaygın kullanıldığı yerlerden biri de, piyaz yapımıdır. Hazırladığınız barbunya piyazı, et yemeklerinin yanında servis edebilirsiniz.

  1. Barbunyalı Marul ve Avokado Salatası


Barbunyayı hafif tariflerde kullanmak isteyenler, marul ve avokado ile zenginleştirilen nefis salata tarifini deneyebilir. Diyet listeleri için de uygundur.

  1. Barbunyalı İçli Köfte


Özellikle Güneydoğu'da çok meşhur olan içli köfte, kıymalı harç ile doldurulur. Ancak bu kez et yemeyenler için barbunyalı harçtan oluşan nefis içli köfte tarifini sizlere sunuyoruz. 

  1. Barbunyalı Şölen Pilavı


Haşlanmış barbunya, kuzu eti ve sucuk ile hazırlanan şölen pilavı, kalabalık sofralarda sunulmasıyla bilinir. Hazırlanan pilav bütün bir halde sunulur, üzeri maydanoz ile süslenir. 

  1. Barbunya Pilaki


Havuç, patates ve soğan ile hazırlanan barbunya pilaki, bir meze çeşididir. Özellikle balık yemeklerinin yanına çok yakıştığını söylemeden geçmeyelim.

  1. Barbunya Dip Sos


Haşlanmış barbunya ve tahin ile hazırlanan dip sos, yemeklerin yanında servis edilir. İsteğe göre kızarmış ekmek dilimleri eşliğinde tüketebilirsiniz.

  1. Fırında Barbunya


Barbunyanın pişirme yöntemlerinden biri de fırında barbunyadır. Ancak yemek fırına verilmeden önce mutlaka haşlama işleminden geçmesi gerekir. Ortalama 30-35 dakikada hazırlanır.

  1. Patates Çanağında Barbunya


Hem görünümü, hem de lezzetiyle aklınızı başınızdan alacak bir tarif arıyorsanız, patates çanağında barbunya tam size göre. 


Şunlara da göz atın;

  1. Enginar nasıl pişirilir?
  2. Kinoa pişirme yöntemleri
  3. İstiridye mantarı nasıl pişirilir?
  4. Bakla nasıl pişirilir?
  5. Brüksel lahanası nasıl pişirilir?

Benzer Yazılar

Lezzet Logo