ANASAYFA TARİFLER KARADENİZ YEMEKLERİ MENGEN PİLAVI

Mengen Pilavı

Mengen pilavı

Bolu mutfağının en sevilen yemeklerinden biri olan mengen pilavı, Karadeniz Bölgesi'nde sık sık tüketilir. Kuzu eti, mantar ve pirinç ile hazırlanan bu pilav, özellikle kalabalık sofraların vazgeçilmezidir. Malzemeler hazırsa, Bolu usulü mengen pilavı tarifine geçebiliriz.

Kepse pilavı ve Osmanlı pilavı tarifini de deneyebilirsiniz.

Kaç
Kişilik

10 kişilik

Hazırlama
Süresi

20 dakika

Pişirme
Süresi

25 dakika

Bu tarifi ne kadar beğendiniz?

0 görüntüleme
Tarif Defterime Ekle

Mengen Pilavı Tarifi İçin malzemeler

  • 500 g kuşbaşı (Orta yağlı kuzu eti)
  • 1 adet büyük soğan
  • 1 kase Kanlıca mantarı veya 500-600 g kültür mantarı
  • 3 su bardağı pirinç (Kıbrıscık veya lüks baldo)
  • 8-10 bardak su
  • 2-3 yemek kaşığı tereyağı
  • Tuz
  • Karabiber
  • Ayrıca
  • 4 su bardağı sıcak et suyu

Üzeri için:

  • 1 su bardağı iri çekilmiş ceviz içi
  • 1 demet dereotu

Mengen Pilavı Nasıl Yapılır?

  • Pirinci ılık ve tuzlu suda 1 saat beklettikten sonra yıkayarak süzün.
  • Kuzu etini 1 adet bütün soğan ve 8-10 bardak soğuk su ilave ederek haşlayın. Haşlanan kuzu etinin suyunu süzün ve ayırın.
  • Yemeklik ince doğradığınız soğanı, geniş bir teflon tencerede tereyağında karıştırarak 5 dakika kavurun.
  • Etleri ilave edip 5 dakika daha kavurmaya devam edin. Daha sonra yıkanmış ve kuşbaşı et formunda doğranmış mantarları ekleyin.
  • Tekrar karıştırarak birkaç dakika kavurduktan sonra 4 su bardağı sıcak et suyunu ilave edin.
  • Tuz ve karabiberini ekleyip, orta ısılı ateş üzerinde ağzını kapatarak pişirin. Pilav suyunu tamamen çekince ocaktan alın ve 1 saat dinlendirip demlendirin.
  • Genişçe bir servis tabağına tenceredeki pilavı ters çevirin. Üzerine ceviz içini dökün ve incecik doğranmış dereotuyla süsleyin. Sıcak olarak servis edin.
Yorumlar

Yeniliklerden haberdar olun!

Lezzet’ten sürekli haberdar olmak istiyorsanız e-posta adresinizi girerek kaydolun!