Marulun Faydaları Nelerdir, Nasıl Tüketilir?

Marul nedir, neye iyi gelir? Marulun faydaları nelerdir? Marul nasıl tüketilir? Marul yemek kilo aldırır mı? İşte, marulun sağlık açısından faydaları ve besin değerleri:
Marulun Faydaları Nelerdir, Nasıl Tüketilir?
07 Aralık 2022, 13:18
Lezzet Trendleri

Papatyagiller familyasına ait bir besin olan marul, ılıman iklim sebzesidir. Genellikle yaprakları çiğ olarak tüketilir. Marulun anavatanı Kuzey Afrika, Asya ve Avrupa'dır. Salataların içerisinde sık sık kullanılan bu bitki, sağlık açısından oldukça faydalıdır. Sofralarımızın vazgeçilmezi salataların değişmez yeşilliği, her mevsim üretilebilen, şekil ve yapısal olarak form zengini marulu daha yakından tanımaya ne dersiniz?

Marulun Faydaları Nelerdir?

  1. Kan basıncını dengeler ve kötü kolesterolü düşürür.
  2. Var olan kanser hücrelerinin azalmasına yardımcı olur. Böylece kanserin çoğalmasını ve yayılmasını önler.
  3. Antioksidan görevi görür. Göz sağlığı açısından oldukça önemli bir besindir.
  4. Marul kolay sindirilen bir besindir ve bağırsak dostudur.
  5. Kabızlık ve şişkinlik problemi olan kişilerin marul tüketmesi önerilir.
  6. Şeker belirtilerini en aza indirir.
  7. Marul tüketerek reflü şikayetlerini en aza indirebilirsiniz.
  8. Marul, ülser hastalarına da önerilen besinlerden biridir.
  9. Kemik ve kasların gelişimi açısından oldukça önemlidir.
  10. Sinir hücrelerini iyileştirir.
  11. Kilo vermek isteyenlere yardımcı olur.
  12. Anne sütünü arttırdığı bilinen marulu, özellikle hamile olan ve bebeğini emziren anneler iyice yıkadıktan sonra bolca tüketmeliler.
  13. Marulu suda kaynatıp blender’dan geçirerek lapa haline getirin. Çıbanlara sürüldüğünde iyi geldiğini fark edeceksiniz. 

marul

Marulun Besin Değerleri

100 gram marulun besin değerleri;

  1. 16 kalori
  2. 1.3 gr toplam lif
  3. 1.7 gr karbonhidrat
  4. 0.2 gr yağ
  5. 0.9 gr protein

Potasyum, fosfor, magnezyum, kalsiyum, demir, çinko ve bakır mineralleri içerir. Ayrıca A, B, C, E ve K vitaminleri de barındırır. 

marul

Marul Çeşitleri Nelerdir?

  1. Kıvırcık marul: Kapanmayan kıvrılmış yaprakları vardır. Temel besin maddeleri açısından zengindir. Hem pişirerek, hem de çiğ bir şekilde tüketilebilir. Lolorosso da kıvırcık marul çeşididir.
  2. Düz yapraklı marul: Diğer türlere göre dışı daha sert ve gevrek bir dokuya sahiptir. Ayrıca diğerlerine göre daha acı bir tadı vardır. Yaprak olgunlaştıkça rengi yoğunlaşır. Salatalarda çiğ ve pişmiş olarak kullanılabilir.
  3. Göbek marul: Buruşuk yapraklı, yuvarlak şekilli ve açık renkli bir yapıya sahiptir. Isıya dayanıklı olduğu için, hamburger yapımında sık sık tercih edilir.

marul

Marul Nasıl Tüketilir?

  1. Besin değerini çabuk kaybettiği için marulu en kısa zamanda tüketmelisiniz. Buzdolabınızda gazete kağıdına sararak saklarsanız daha uzun süre dayandığını göreceksiniz.
  2. Göbek marulun yapraklarını düzgünce koparıp, çukur bir kaseye yerleştirin. Ortasına hazırladığınız salatayı aktararak şık bir sunum yapın.
  3. Marulu, mayonez, yoğurt ve haşlanmış tavuğun göğüs etiyle karıştırarak nefis bir salata hazırlayabilirsiniz.
  4. Aldığınız marulu önce sirkeli suda yarım saat kadar bekletin. Daha sonra bol suyla yıkadıktan sonra salatalarınızı yapın.
  5. Göbek marulun yaprakları ile yapacağınız salatanızı, ortasına göbek marulun iç kısmından çıkan küçük yapraklı çiçek kısmını yerleştirerek süsleyebilirsiniz.
  6. Uzun marulun yapraklarını ayırın. Geniş ve uzun bir bardağa ya da kadehe bol miktarda limon suyu ilave edin. Marulları bu kadehe yerleştirerek masanızda hem lezzetli hem de şık bir sunum yapın.
  7. Top, kıvırcık ve uzun çeşidi olan marul yaprakları ile yemeklerinizi, mezelerinizi, kanepelerinizi veya aperatiflerinizi süsleyebilirsiniz.


Şunlara da göz atın;

  1. Enginarın faydaları nelerdir?
  2. Elma neye iyi gelir?
  3. Kapya biberin faydaları nelerdir?
  4. Nar neye iyi gelir?
  5. Kırmızı lahana nasıl yenir?
Kategoriler

Benzer Yazılar

Lezzet Logo