Meksika Yemekleri: Meksika Mutfağından 22 Farklı Tarif
Meksika'nın yöresel yemeği nedir? Meksika'da kahvaltıda ne yenir? Meksikalılar ne yer, ne içer? İşte, bol acılı ve baharatlı yemekleriyle tanınan Meksika mutfağından 22 nefis tarif:

Farklı tatlar keşfetmek isteyenler için, bugün Meksika mutfağına konuk oluyoruz. Meksika, kakao, avokado, domates, yer fıstığı, mısır gibi bazı bitkilerin anavatanıdır. Meksika mutfağı, eski yerlilerin (Aztekler, Mayalar vb.) ve İspanya, Fransa, Arap mutfağı geleneklerinin sentezinden oluşur. Meksika mutfağı, farklı bölgesel mutfaklara ayrılmıştır. Kuzey kesimlerinde İspanyol mutfağı etkileri görülürken, güney kesimde eski yerlilerin mutfağı korunmuştur. Meksika mutfağının en önemli besini, mısırdır. Hemen hemen her yemekte mısır kullanılır. İkinci sırada ise chili biber gelmektedir. 

Meksika'da Kahvaltıda Ne Yenir?

Meksika mutfağında günün en önemli öğünü, öğle yemekleridir. Bu yüzden öğle molalarının süresi daha uzun tutulur. Meksikalılar kahvaltıda, küçük kahvaltı ekmeği ve kahve tüketir. Akşamları ise taco, tatlı gibi atıştırmalıklara yer verilir. Kırsal yörelerinde ise halk sadece kahvaltı ve akşam yemeği yer, öğle öğününü atıştırmalıklarla geçiştirir. Özel günlerde, geç saatlere kadar yenilen akşam yemekleri meşhurdur. Meksika'nın kuzeyinde et yemekleri, sahil kesiminde ise balık yemekleri daha fazla tüketilir.

Meksika Mutfağı Yemekleri

  1. Taco


İç harcı kıyma, sebze ve peynir ile doldurulan taco, Meksika mutfağı denildiğinde ilk akla gelen yemektir. İç malzemelerin tortilla ekmeğine sarılmasıyla hazırlanan bu yemek, atıştırmalık olarak da sunulur.

  1. Fasulyeli Enchilada


Tortilla, et, chili biberi ve fasulye ile hazırlanan enchilada, özel sos ile tatlandırılır. Üzerine maydanoz ve cheddar peyniri ile zenginleştirilen bu yemek, Meksika'ya giden turistler tarafından da büyük bir ilgi görür.

  1. Burrito


Tortilla veya lavaş ile hazırlanan burrito, tavuklu harç ile doldurulan bir yemektir. Öğle öğünlerinde tercih edilen burrito, dürüm şeklinde sarılır. İsteğe göre tahin sos veya yoğurt sosuna batırılarak tüketilir.

  1. Tavuk Quesadilla


İç harcı şarküteri ürünleri, peynir çeşitleri ve sebzeler ile doldurulan quesadilla, Meksika mutfağında yaygın olarak tüketilir. Quesadilla yapımında genellikle çedar ve mozzarella peyniri tercih edilir.

  1. Tortilla Çorbası


Mısır, tavuk eti, mısır tortillası ve baharatlarla hazırlanan bu çorba, sıcak bir başlangıç yapmak isteyenler için idealdir. Ortalama 30-35 dakika içinde hazırlanır.

  1. Aztek Çorbası


Meksika'nın güney kesimlerinde tüketilen bu çorba, eski yerlilerin mutfağında yapılan ve günümüze kadar korunan yemeklerden biridir. Avokado ve chili biber ile hazırlanan aztek çorbası, acı severlerin favorisidir.

  1. Pipian Soslu Tavuk


Pipian, Meksika'da sık sık tüketilen bir sos çeşididir. En ünlü versiyonu Oaxaca'dan gelir. Pipian sosuyla zenginleştirilen tavuk, fırında pişirildikten sonra servis edilir.

  1. Meksika Pilavı


Meksika'da yemeklerin yanında sunulan domatesli pilav, 'arroz rojo' ismiyle bilinir. Pirinç, soğan, sarımsak ve domates sosuyla hazırlanır. 

  1. Tamale


Tamale, mısır koçanı ve tavuklu harç ile hazırlanır. Tavuk eti yerine, hindi eti de kullanılabilir. Özellikle Amerikan mutfağında tüketilen bu yemek, kalabalık sofralarda servis edilir.

  1. Chili Con Carne


Domates, et ve acı biber karışımından oluşan chili con carne, nachosla birlikte sunulur. Hazırlaması 10, pişirmesi yaklaşık 30 dakikadır.

  1. Fajita


Bonfila, biber ve zeytinyağından oluşan fajita, tortilla ile ikram edilir. Orijinali dana etiyle hazırlansa da, günümüzde karides, domuz veya tavuk etiyle yapılan versiyonları da mevcuttur.

  1. Chile en Nogoda


Poblano biber dolması olarak bilinen chile en nogoda bezelye, kabak, badem gibi iç harç ile doldurulur. Hazırlanan dolmanın üzeri cevizli krema ve nar taneleri ile zenginleştirilir.

  1. Aguachile


Meksika'nın sahil kesimlerinde tüketilen bu yemek, ceviche tarifinin farklı bir versiyonudur. Avokado, salata ve karides ile hazırlanan bu yemek, 30 dakika içinde masadaki yerini alır.

  1. Torta Ahogoda


Torta ahogoda, Meksika'nın Jalisco eyaletinden yayılan bir sandviçtir. İç harcında et, parmesan peyniri ve baharatlar kullanılır. Özel sosla ıslatılan bu sandviç, orijinalinde domuz etiyle pişirilir.

  1. Güllaç Yaprağından Nachos


Meksika mutfağında yemeklerin yanında sunulan nachos, peynir ve tortilla karışımından oluşur. Ancak okurumuzdan gelen güllaç yaprağından nachos tarifi ile, farklı bir versiyonunu deneyebilirsiniz.

  1. Meksika Usulü Pankek


Meksika'da kahve ve süt ile birlikte tüketilen pankek, özellikle kahvaltıda tercih edilir. 'Gorditas de nata' ismiyle bilinen pankek, 30-35 dakika içinde sofralardaki yerini alır.

  1. Meksika Usulü Mısır


Meksika'da mısırın çok sevildiğini ve her yemekte kullanıldığını söylemiştir. Ancak fırında veya ızgarada pişirilmiş mısır, sokak lezzeti olarak satılır. Meksika usulü mısır, parmesan, sarımsak tozu ve mayonez ile zenginleştirilir.

  1. Meksika Usulü Donut


ABD mutfağında çok sevilen donut, Meksika'da kahvaltı ve akşam öğünlerinde sunulur. Meksika usulü donut, acı biber ile zenginleştirilir ve daha küçük porsiyonlarda sunulur.

  1. Pastel de Elote


Mısır, tarçın ve yoğunlaştırılmış süt ile hazırlanan pastel de elote, Meksika usulü mısırlı kektir. İsteğe göre kahvaltıda veya çay saatlerinde tüketilebilir.

  1. Guacamole Sos


Avokado, kişniş, limon, sarımsak ve karabiber ile hazırlanan guacamola, bir dip sos çeşididir. Genellikle mısır cipsi ile birlikte tüketilir. Ayrıca et yemeklerinin yanında da sunulur.

  1. Mole Sosu


Kakao, tarçın, kimyon ve sebze suyu ile hazırlanan mole sosu, genellikle tavuk yemeklerinin yanında sunulur. Susam ile zenginleştirilen bu sos, kavanozlarda muhafaza edilebilir.

  1. Arroz Con Leche


Pirinç, su ve şeker ile hazırlanan arroz con leche, Meksika sütlacıdır. Koyulaştırılmış süt ile hazırlanan bu tatlı, tarçın ve karanfil ile aromalandırılır. Meksika sütlacı yapımında, 2 çeşit süt kullanılır.


Şunlara da göz atın;

  1. Tayland mutfağı yemekleri
  2. İtalyan yemekleri
  3. Fas yemekleri
  4. Mısır yemekleri
  5. Hint yemekleri

Haber Kategorileri

Tarif Listeleri

Lezzetli Haberler

Salmonella Bakterisi Nedir, Nasıl Bulaşır?
Lezzetlerin Doğal Buluşması: Telezzüz Vegan ve Vejetaryen Mutfağıyla
İzmir Sushi Mekanları: İzmir'de Gidebileceğiniz 10 Sushi Mekanı
Guarana Nedir, Faydaları Nelerdir?
Neden Yemek Yaparken Tahta Kaşık Kullanmalıyız?
Çiğ Sosis Yenir Mi?