ANASAYFA LEZZET'TEN HABERLER YAZ KIŞ DEMEDEN SOFRANIZDAN EKSİK EDEMEYECEĞİNİZ PİLAV TARİFLERİ!

YAZ KIŞ DEMEDEN SOFRANIZDAN EKSİK EDEMEYECEĞİNİZ PİLAV TARİFLERİ!

Yaz Kış Demeden Sofranızdan Eksik Edemeyeceğiniz Pilav Tarifleri!
Pilavlar

Tarifler: İnci Bak   
Yapım: Hülya Çakır   
Yapım asistanı: Fehire Mısırlı                 
Styling: Büşra Sarı Tınaztepe   
Fotoğraflar: Sezer Alçınkaya   
Servis tabakları ve aksesuarlar: Ikea, Linens


Pirinç, şehriye, kuskus veya bulgurun suda pişirilmesiyle yapılan pilav; et ve sebzelerle tatlandırılır. Kökeni Güney Asya'ya dayanan bu besinin tarımı, ilk zamanlar sadece Asya, Çin ve Hindistan'da yapılıyordu. Türk mutfağında 15. yüzyıldan beri tüketilen pilav, ilk zamanlar pirincin az olması nedeniyle sadece zengin aileler tarafından tüketilirdi. 16. yüzyılda ise yaygınlaşarak hemen hemen her yörede tüketilmeye başlamıştır.

Türkiye'de pirinç üretimi en çok Edirne'de, bulgur üretimi ise Güneydoğu Anadolu'da yapılır. Dünyada en fazla Çin ve Hindistan'da tüketilen pirinç, farklı şekillerde sunulur. Ülkemizde pilav yapımında baldo ve osmancık kullanılsa da, Asya ülkelerinde siyah pirince yer verilir. Dünyanın birçok yerinde pilav olarak bilinse de, İran'da 'çilav', İtalya'da ise 'risotto' ismiyle anılır.


Pirincin Faydaları Nelerdir?

  • Pirinç; sodyum, zararlı yağ ve kolesterol içermez. Doğru tüketildiğinde kolesterol ve tansiyon gibi hastalıkların giderilmesinde etkili rol oynar.
  • Temel besin kaynaklarından biri olan pirinç, vücudun dinç kalmasını sağlar ve ihtiyaç duyulan enerjiyi verir.
  • Kan basıncını dengelediği için, özellikle hipertansiyon hastalarına önerilen besinler arasındadır.
  • Tam tahıllı çeşitleri içerisinde lif barındırdığı için bazı kanser türlerine karşı koruma sağlar.
  • İçeriğinde bulunan A ve C vitaminleri sayesinde antioksidan görevi görür. Vücuttaki zararlı toksinlerin atılmasını sağlar.
  • Esmer pirinç, alzheimer gibi hastalıkların oluşmasına karşı dirençlidir ve hafızayı güçlendirir.

Ana yemeklerin yanında servis edilen pilav tariflerine sitemizden ulaşabilirsiniz.


Midenizi Bayram Ettirecek 6 Lezzetli Pilav Tarifi!

Bakır tencerelerle pişirilmesiyle bilinen perde pilavı, Siirt'in en meşhur yemeklerinden biridir. Hamurun içerisine doldurulan pilav, baharat ve kuş üzümü ile tatlandırılır. Genellikle fes şeklinde hazırlanan bu yemek, porsiyonlar halinde sunulur. 

Tadıyla Bütün Bildiklerinizi Unutturacak Siirt Perde Pilavı;


Pilavlık bulgur ile hazırlanan yörük pilavı, Özbekistan ve Türkmenistan ülkelerinde yaygın olarak tüketilir. Bilecik de yaşayan yörüklerle özdeşleştirilen bu pilav, farklı sebzelerle harmanlanır. Hem hafif, hem de sağlıklı olduğu için, haftada bir kez tüketilebilir. 

Bu Yemeğin İçinde Yok Yok! Kabak Çiçekli Yörük Pilavı;


İsmini Ali Paşa'dan alan bu yemek, eskiden bayram, düğün gibi ziyafetlerde ikram edilirdi. Özellikle İstanbul ile özdeşleştirilen pilavın yapımında et, nohut ve havuç gibi doyurucu malzemeler kullanılır. Düşük kalorili olduğu için diyet listelerinde de yer verebilirsiniz. 

Sofraları Ziyafete Dönüştürmek İçin Sunulan Paşa Pilavı;



Bulgur pilavını hiç kıyma ile denediniz mi? Klasik tariflerden sıkılanlar için sunulan başbaşı pilavı, protein bakımından oldukça zengin. İçerisinde kullanacağınız sebzelere ekleme yaparak lezzetini arttırabilirsiniz. 

Kıyma ile Harikalar Yaratmak İçin Kıymalı Başbaşı Bulguru Pilavı;



Antioksidan özelliği sayesinde sindirim sistemini düzenleyen safran, pilava çok yakışan malzemelerden biridir. Cilt sağlığını koruyan bu besin, özellikle ruhsal sorunların giderilmesinde etkilidir. Lezzeti ile herkesi kendine hayran bırakan safranlı pilavı, ayda bir kez tüketebilirsiniz. 

Safran ve Pilavı Birlikte Görmek İsteyenlere Özel Safranlı Pilav;



Patlıcan ve bulgur birlikte yenir mi demeyin! Kalp sağlığına iyi gelmesiyle bilinen patlıcan, bulgur pilavının içerisinde aroma katmak için kullanılır. Amasya ile özdeşleşen bu tarifi, misafir ağırlarken sunarak sofralarınızı ziyafete çevirebilirsiniz. 

Sebzeli Pilav Sevenler İçin Çok Lezzetli Amasya Usulü Patlıcanlı Bulgur Pilavı;