ANASAYFA YEMEK TARİFLERİ HAMURİŞİ TARİFLERİ BÖREK TARİFLERİ ISPANAKLI TEPSİ BÖREĞİ

Ispanaklı Tepsi Böreği

Türk mutfağına özgü bir lezzet olan tepsi böreği, Bosna-Hersek'in milli yemekleri arasında yer alır. İçerisinde demir, kalsiyum, sodyum gibi mineralleri barındıran ıspanak, özellikle hamur işlerinde kullanılan bir sebzedir. Genellikle haşlandıktan sonra tüketildiği için, metabolizmayı hızlandırır ve uzun süre tokluk hissi verir. Tepsi böreği genellikle ıspanakla hazırlansa da, peynirli ve kıymalı olarak da sunulabilir. Malzemeler hazırsa, dışı çıtır çıtır içi yumuşacık olan ıspanaklı tepsi böreği nasıl yapılır, tepsi böreğinin püf noktaları nelerdir birlikte görelim:

Kahvaltı ve sahurda sunabileceğiniz uzun süre tok tutan ve kolay bir şekilde hazırlanan pratik sahur tariflerine mutlaka göz atın.

Kaç
Kişilik

4 kişilik

Hazırlama
Süresi

10 dakika

Pişirme
Süresi

30 dakika

Bu tarifi ne kadar beğendiniz?

Ispanaklı Tepsi Böreği Tarifi İçin malzemeler

  • 500 gr ıspanak
  • 4 yufka
  • 2 soğan
  • 150 gr beyazpeynir
  • 1 su bardağı süt
  • Yarm su bardağı zeytinyağı
  • 3 yumurta
  • 1 çorba kaşığı çörek otu
  • Tuz
  • Karabiber

Ispanaklı Tepsi Böreği Nasıl Yapılır?

  • Öncelikle yumurtaları çukur bir kaba kırıp çırpın. Süt ve zeytinyağını ekleyip çırpmaya işlemine devam edin.
  • Bu esnada ıspanakları sudan geçirin ve iyice temizledikten sonra doğrayın. Soğanları soyup ince ince kıyın.
  • Bir kaşık zeytinyağını tavada kızdırıp soğan ve ıspanağı soteleyin. Tuz ve karabiberle tatlandırın.
  • Soteleme işleminden sonra tavayı ocaktan alın. Ve karışımın içerisine ufalanmış peynir ilave edin.
  • Fırın tepsisini yağlayıp yufkalardan birini kenarları dışa taşacak şekilde yerleştirin. Üzerini biraz sütlü karışımla ıslatıp ikinci kat yufkayı yayın.
  • Islattığınız yufkanın üzerine ıspanaklı harcı ekleyip üçüncü yufkayı serin. Sütlü karışımla ıslatıp dördüncü yufkayı yayın.
  • Üzerine kalan sütlü karışımı dökün ve çörek otunu serpin. Önceden ısıtılmış 180 dereceye ayarlı fırında yaklaşık 25-30 dakika pişirin.
  • Özel günlerde sunabileceğiniz ıspanaklı tepsi böreğini, hafifliği ile bilinen mercimek köftesi ve zeytinyağlı yaprak sarma ile birlikte servis edebilirsiniz.

Ispanaklı Tepsi Böreğinin Püf Noktaları Nelerdir?

  • Eritilmiş tereyağı ve süt ile hazırlanan karışımlar yufkanın daha çıtır olmasını sağlar.
  • Böreğin kabarması için, yumurta ve sade sodayı bir kasede çırpın ve bu karışımı yufkanın üzerine sürün.
  • Kızarmış börekler elde etmek için yumurta yerine yoğurt da kullanabilirsiniz. 
  • Böreklerin daha lezzetli olması için, hazırladıktan sonra 1 saat buzdolabında dinlendirebilirsiniz.
  • Ispanağın tadını arttırmak için, ıspanakların üzerine beşamel sos ilave edebilirsiniz.
  • Börek yapımında en önemli nokta kullanılan yufkadır. Tarifi doğru bir şekilde uygulamak için mutlaka taze yufka kullanın.

1 Porsiyon Ispanaklı Tepsi Böreği Kaç Kaloridir?

  • Hamur işleri genellikle yüksek kalori değeriyle sunulsa da, ıspanak ile hazırlanan tepsi böreğinin bir porsiyonu yaklaşık 130 kaloridir. Karbonhidrat ve yağ değeri yüksek olduğu için, haftada bir kez tüketilmesi önerilir. Dilerseniz, hemen hemen aynı kalori değerine sahip olan tava böreğini de deneyebilirsiniz.

    Özel gün ve kutlamalarda aperitif olarak sunabileceğiniz börekler birbirinden farklı malzemelerle hem etli, hem de sebzeli olarak tüketilebilir. Siz de püf noktaları ve servis önerileriyle birlikte sunulan börek tariflerine göz atabilir ve yeni tatlar deneyebilirsiniz.
Yorumlarınız

YORUM YAPMAK İÇİN ÜYE GİRİŞİ YAPMANIZ GEREKMEKTEDİR!


Yeniliklerden haberdar olun!

Lezzet’ten sürekli haberdar olmak istiyorsanız e-posta adresinizi girerek kaydolun!

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.