ANASAYFA TARİFLER SÜTLÜ TATLILAR MUHALLEBİLİ KADAYIF TATLISI

Muhallebili Kadayıf Tatlısı

Osmanlı döneminde bayram ve ziyafetler için hazırlanan muhallebi, zaman içinde değişime uğrayarak kadayıf ile birleştirilmiştir. Misafir ağırlarken ikram edilen muhallebili kadayıf, günümüzde en çok Türkiye, Balkanlar ve Orta Doğu ülkelerinde tüketilir. Kalsiyum değeri yüksek olan bu tatlı, kemik gelişimini destekleyerek vücudu dinç tutmaktadır. Malzemeler hazırsa detaylı anlatımıyla muhallebili kadayıf tarifine başlayabiliriz.

Muhallebili Kadayıf Tatlısının Yanına Ne Gider?

Muhallebili kadayıf tatlısını narlı çay eşliğinde sunabilirsiniz. Alternatif olarak limonata ve damla sakızlı türk kahvesi ile birlikte de servis edebilirsiniz.

Sitemizde bulunan sütlü tatlılar kategorisine göz atarak kendinizi ve sevdiklerinizi şımartabilirsiniz. Nefis irmik helvası tarifini de notlarınız arasına ekleyin. Beğendiğiniz tarifleri sevdiklerinizle paylaşmayı unutmayın.

Kaç
Kişilik

8 kişilik

Hazırlama
Süresi

40 dakika

Pişirme
Süresi

50 dakika

Bu tarifi ne kadar beğendiniz?

0 görüntüleme
Tarif Defterime Ekle

Muhallebili Kadayıf Tatlısı Tarifi İçin malzemeler

Malzemeler

  • 250 gr tel kadayıf
  • 50 gr tereyağı
  • 1 su bardağı ceviz içi
  • 3 yemek kaşığı toz şeker

Muhallebi için

  • 1 litre süt
  • 1 su bardağı toz şeker
  • 2 parça damla sakızı
  • 1 paket vanilya
  • 3/4 su bardağı un
  • 1 paket toz krem şanti

Üzeri için

  • Toz antep fıstığı

Muhallebili Kadayıf Tatlısı Nasıl Yapılır?

  • Tel kadayıfların daha lezzetli olması ve kuruması için bir kaç saat önceden bir kaba koyarak bekletin.
  • Kurutulan kadayıfları şeker ve tereyağı ile birlikte tencereye alın. Karışımı orta ateşte, rengi hafif koyulaşana kadar sürekli karıştırın. Ardından cevizleri ilave ederek kavurmaya devam edin.
  • Başka bir tencereye ise süt, şeker, un ve vanilyayı ekleyin. Koyulaşıncaya kadar orta ateşte pişirin. Damla sakızlarını da karışıma ilave edin ve eriyinceye kadar karıştırın. 
  • Kıvamı tutmaya başlayınca tencereyi ocaktan alıp soğumaya bırakın. Üzerine toz krem şantiyi ekleyip, 5 dakika boyunca mikserle çırpın.
  • Kavrulan kadayıfın yarısını bir kalıbın içerisine bastırarak yayın. Üzerine hazırladığınız muhallebiyi dökün ve bir kaşık yardımıyla her yere yayın. Kalan kadayıfları da muhallebinin üzerine dökerek buzdolabında bekletin.
  • Yeterince soğuyan muhallebili kadayıfın üzerine antep fıstığı, fındık ve tercih ettiğiniz malzemeleri ekleyerek servis edebilirsiniz.
  • Muhallebili kadayıfı daha modern bir şekilde sunmak istiyorsanız, servis kaplarını çikolata sosu ile renklendirebilirsiniz.

Kolay Muhallebili Kadayıf Tatlısının Püf Noktaları Nelerdir?

  • Kadayıfların kavrulması çok önemlidir. Ne çok kavrularak acıtılmalı, ne de az kavurma işlemi ile hamurlaştırılmamalıdır. Çıtır çıtır olması oldukça önemlidir. 
  • Muhallebi piştikten sonra bir parça tereyağı ile hem muhallebinin rengini  parlaklaştırabilir hem de lezzeti arttırabilirsiniz. Aynı zamanda muhallebiyi bir süre dolapta bekletirseniz lezzeti daha da oturacaktır.
  • Sıcak muhallebi üzerine kadayıflar yerleştirilmemelidir. Bu işlem kadayıfların çıtırlığını bozacak ve hamurlaştıracaktır. 
  • Muhallebinin topaklanmamasına dikkat ediniz. Sürekli karıştırarak bunu önleyebilirsiniz. Aynı zamanda muhallebiyi soğuturken üzerine streç film örtebilirsiniz. Bu işlem muhallebinin üzerinin kurumasını önleyecektir.
  • Son aşamada topaklanmalar olduysa muhallebiyi mikserden geçirebilirsiniz. 

1 Porsiyon Muhallebili Kadayıf Kaç Kalori?

  • 100 gramlık bir porsiyon muhallebili kadayıf, yaklaşık 200 kaloridir. Sade muhallebinin bir porsiyonu ortalama 130, tel kadayıf ise 270 kaloridir. 
  • Dilerseniz şekeri azaltılan ve kadayıf kullanmadan hazırlanan düşük kalorili sakızlı muhallebi tarifini de deneyebilirsiniz.
Yorumlar

Yeniliklerden haberdar olun!

Lezzet’ten sürekli haberdar olmak istiyorsanız e-posta adresinizi girerek kaydolun!