ANASAYFA TARİFLER SÜTLÜ TATLILAR KEŞKÜL

Keşkül

Keşkül

Karim Bourgi’den Dogu’nun en sevdiği lezzet olan nefis mi nefis keşkül tarifi.

Türk mutfağının geleneksel ve en sevilen sütlü tatlılarının basında gelen keşkül, badem ve sütün muhteşem uyumunu yansıtırken, tadı ve kıvamıyla da yüzlerce yıldır damaklarda yer etmiştir. Osmanlı zamanlarında “Keşkül-i fukara” olarak adlandırılmış bu lezzetin ardındaki asıl sır, sütlü tatlılara lezzeti ve dokusunu vermek için içine katılan süt ve pirincin özel değirmende öğütülmesiyle elde edilen sübyedir.

Kaç
Kişilik

5 kişilik

Hazırlama
Süresi

10 dakika

Pişirme
Süresi

20 dakika

Bu tarifi ne kadar beğendiniz?

1 görüntüleme
Tarif Defterime Ekle

Keşkül Tarifi İçin malzemeler

  • 1 l süt
  • 90 g şeker
  • 110 g sübye
  • 40 g toz badem
  • 50 g krema
  • 1 g tuz
  • 15 g yumurta sarısı

Keşkül Nasıl Yapılır?

  • Önce kuru malzemeyi bir kaba alarak karıştırın. 
  • Yumurta sarısını bir kaba alarak homojen bir kıvam elde edene kadar sütle çırpın.
  • Her iki karışımı bir tencereye alın ve kaynatmaya başlayın. Kaynamaya başlayınca sübyeyi ekleyin.
  • Kısık ateşte 5 dakika kadar daha kaynattıktan sonra servis kaselerine paylaştırın. İsteğe bağlı olarak toz badem ekleyin.
  • Sübye: Pirincin önce sıcak suda bekletilerek yumuşatılması, ardından taş değirmenlerde ya da havanda öğütülmesiyle elde edilen kremsi kıvamdır.

  • Keşkül Tarifinin Püf Noktaları Nelerdir?

    • Keşkül muhallebisinin topaklanmaması için sürekli karıştırmak gerekir. Bu işlemi doğru yapmazsanız, keşkül tencerenin dibine yapışır.
    • Kıvamı sulu olursa, içerisine bir miktar daha nişasta ekleyebilirsiniz.
    • Tarifi hazırlamak için mısır ya da buğday nişastası kullanılabilir.
    • Üzerini süslerken kullanacağınız fındık ve fıstıkların ufalanmış olmasına özen gösterin.

    1 Porsiyon Keşkül Kaç Kaloridir?

    • Standart malzemelerle hazırlanan bir porsiyon keşkül, yaklaşık 160 kaloridir. Şeker değeri yüksek olsa da, zengin besin değerleri ile diyet listelerinde yer verilebilir.
    Yorumlar

    Yeniliklerden haberdar olun!

    Lezzet’ten sürekli haberdar olmak istiyorsanız e-posta adresinizi girerek kaydolun!