ANASAYFA LEZZET'TEN HABERLER GÜLLAÇIN TARİHÇESİ…

GÜLLAÇIN TARİHÇESİ…

Geleneksel Türk tatlılarından güllaç her yıl özellikle Ramazan aylarının vazgeçilmez tatlıları arasında yer alıyor. Peki, mısır nişastası, gül suyu, süt ve şeker ile hazırlanan güllaçın kelime anlamı ne, nasıl ortaya çıktı, tarihçesi hakkında neler biliyoruz? Hafif ve lezzetli bir güllaç nasıl yapılır? İşte güllaçın öyküsü ve farklı güllaç tarifleri!
GÜLLAÇIN TARİHÇESİ…

Tarihi kaynaklara göre güllaçın Osmanlı mutfağına 1400’lü yıllarda girdiği görülüyor. Gülbeşeker-Türk tatlıları tarihi adlı kitaba göre o tarihe kadar güllaç, yumurtalı güllaç ve tava güllacı olarak 3 tarife rastlanıyor. Bir döneme kadar mısır nişastasından açılan, kuruyan yufkalar süt ve şekerle ıslatılıp yenilirdi. Zamanla içine gül suyunun da katılmasıyla ‘güllü aş’ ismi verilen tatlı ortaya çıktı zamanla güllaç olarak anıldı. 

Güllaçın ilk kez Osmanlı sarayına 1489 yılında girdiği yönünde kaynaklar var.

GÜLLAÇ NASIL BİR TATLI?

Güllaç, mideyi yormayan ve hafif bir tatlı olması nedeniyle yoğun ilgi görüyor. Bu geleneksel sütlü Türk tatlısının yapımında mısır nişastası yufkası, gül suyu, süt ve şeker kullanılıyor. Özellikle Ramazan ayında gül suyunun serinletici aroması tercih edilmesinde önemli rol oynuyor. Güllacı çilek, kiraz gibi meyvelerle de süslemek mümkün. 

GÜLLAÇ YAPMANIN PÜF NOKTASI NE?

Güllaç üreticisi Zeynep Sipani 2018’de güllaçın püf noktası için “Su ve nişastayı karıştırıyorsunuz ve kızgın tavalara döküp pişiriyorsunuz. İnce olmasının sırrı, püf noktası; kepçede ve döküş tarzındadır” demiş, evde güllaç nasıl yapılır sorusuna şu yanıtı vermişti: "Evde güllaç yapımında 2 kilogram süt, 750 gram şeker ve 10 yaprak güllaç kullanılır. İlk önce tepsiye 1 kilogram süt, yoğurt mayalama sıcaklığındaki gibi ılık olarak dökülür. Daha sonra güllaçlar teker teker tepsiye dizilir. Hepsi koyulduktan sonra kalan süt de tepsiye dökülür. Bu şekilde yapıldığında güllaç, daha güzel kabarıyor. Servis aşamasında da cevizi serpilir. Ceviz, servisten önce koyulursa güllacı morartır."

ÖNE ÇIKAN FARKLI GÜLLAÇ TARİFLERİ

  • Türkiye Kültür Portalı’nda Isparta Usulü Güllaç tarifi şöyle veriliyor:

    Malzemeler:
    -1 paket güllaç
    - 2 litre süt
    - 3 su bardağı toz şeker

    Kesmik için:
    - 5 litre süt
    - 2 çorba kaşığı yoğurt suyu

    Yapılışı:
    Kesmiği hazırlamak için 5 litre süt kaynatılır. Sütün içine limon suyu ve yoğurt suyu ilave edilir. Kaynamış süte limon sıkıldığı anda süt kesilecektir (yani, bir kısmı katı, bir kısmı da sıvı olacaktır). Bu karışım tel süzgece dökülür. En az 1 saat burada bekletilip, suyunun iyice süzülmesi beklenir. Suyu süzülen kesmik bir kâseye konulup, içine 6 çorba kaşığı şekeri eklenir. Kesmikle şeker iyice karıştırılır. Her bir güllaç yaprağı makasla üçgen şeklinde sekiz parçaya kesilir. Bir tepsinin içinde ılık süt ile ıslatılır. Temiz bir bez üzerine alınarak üzerine kesmik konulur. Sigara böreği gibi sarılır, bir tepsiye yerleştirilir. 2 litre süt ve 3 su bardağı toz şeker ile hazırlanan şerbetin bir kısmı üzerine dökülür. Ocak üzerinde tepsiyi çevirerek 15-20 dakika hafif ateşte pişirilir. Ocaktan alınır, kalan şerbet üzerine dökülür. Soğuduktan sonra servis yapılır.

  • Et ve Süt Kurumu, ‘ülkemize özel süt tatlıları’ bölümünde güllaç yapımını şöyle veriyor:

    Malzemeler:
    - 8 yaprak güllaç
    - 8 su bardağı süt
    - 1,5 su bardağı toz şeker
    - 3 çorba kaşığı gül suyu
    - 1 su bardağı hindistan cevizi
    - 1 çay bardağı pudra şekeri

    İç Harcı İçin:
    - 6 elma
    - 1 çay bardağı toz şeker
    - 1 çay kaşığı tarçın

    Sosu İçin
    - 1 paket yaban mersini
    - 3 yemek kaşığı toz şeker

    Yapılışı:

    Tencerede sütü ılık olacak kadar ısıttıktan sonra içine 3-4 yemek kaşığı gül suyu ilave edip karıştırıyoruz. Elmaları rendeleyip tencereye şekeri de ilave edip pişiriyoruz sonra tarçını içine ilave edip karıştırıyoruz. Bir adet güllaç yaprağını bir kaç parçaya ayırıp süt ile ıslatıp kasenin alt kısmına biraz koyuyoruz üzerine elmalı harçtan ekliyor onun da üzerine hindistan cevizi ve pudra şekeri döküp diğer parçaları da üzerine ekliyoruz. Üzerine bir kepçe daha süt döktükten sonra dinlenmeye bırakıyoruz..
    Sosu için ise, yaban mersinlerini 3 çorba kaşığı şeker ile kendi suyu ile tencerede pişiriyoruz. Kasedeki güllaçları ters çevirerek servis edeceğimiz tabağa koyarak. pişen sosunu üzerine döküp ikram ediyoruz.

  • Peki Fındıklı Güllacı Denediniz Mi?
    Giresun İl Kültür Müdürlüğü internet sitesinde fındıklı güllaç yapımı için şu bilgileri veriyor:

    Malzemeler:
    - ½ paket güllaç
    - 1.5 su bardağı kıyılmış fındık
    - 1 lt su
    - 1 su bardağı toz şeker.

    Hazırlanışı:
    Süt ve şeker karıştırılarak ocaktan ılıtılır. Güllaç yaprakları dörde bölünür. Parçalar tek tel süte batırılarak içine fındık konulup sarma gibi sarılır. Tepsiye dizilir. Geri kalan süt üstüne dökülür. Üstü fındık ile süslenerek servis edilir.

  • Ramazan'ın Favorisi Ev Yapımı Klasik Cevizli Güllaç
    Lezzet'in klasik cevizli güllaç tarifi için şunlar gerekiyor:

    Malzemeler:
    9 güllaç yaprağı
    1 litre süt
    750 gr toz şeker
    1 paket vanilya

    İç malzeme için
    İri dövülmüş ceviz içi

    Üzeri için
    Frenk üzümü
    Toz Antep fıstığı

    Hazırlanışı için tarife göz atın: Klasik Güllaç Yapımı

  • Çilekli Güllaca Ne Dersiniz?
    Klasik bir güllaç yerine farklı bir tarif denemek isterseniz, çilekli güllaç tam size göre. Malzeme olarak 250 gr çilek 6 kişilik güllaç yapmaya yeterli olacak. Detaylar için sizi çilekli güllaç tarifine alalım.

  • Diğer Güllaç Çeşitleri:
    - Çikolatalı Güllaç
    - Muhallebili Güllaç
    - Dondurmalı ve Ballı Güllaç


Yeniliklerden haberdar olun!

Lezzet’ten sürekli haberdar olmak istiyorsanız e-posta adresinizi girerek kaydolun!