ANASAYFA LEZZET'TEN HABERLER BALIKESİR YEMEKLERİ: BALIKESİR'İN 27 YÖRESEL YEMEĞİ

BALIKESİR YEMEKLERİ: BALIKESİR'İN 27 YÖRESEL YEMEĞİ

Balıkesir'in meşhur yemekleri nelerdir? Balıkesir'in hangi yemekleri yöresel? İşte, Balıkesir mutfağı ve Balıkesir'den 27 yöresel yemek tarifi:
Balıkesir Yemekleri: Balıkesir'in 27 Yöresel Yemeği

Balıkesir'in Yöresel Yemekleri

  • Sura
  • Peynirli Patlıcan
  • Bigadiç Güveci
  • Düğün Çorbası
  • Susurluk Ayranı
  • Edremit Köftesi
  • Tirit
  • Keşkek
  • Balıkesir Mantısı
  • Börülce Ekşilemesi
  • Şevketi Bostan
  • Kabak Çiçeği Dolması
  • Ayvalık Tostu
  • Saçaklı Mantı
  • Rabisa
  • Ada Köfte
  • Karanfilli Ekmek
  • Mafiş Tatlısı
  • Kadayıf Dolması
  • Zerde
  • Höşmerim
  • Sakızlı Dondurma
  • Keşküllü Kemalpaşa
  • Balıkesir Kaymaklısı
  • Karadut Şurubu
  • Koruk Suyu
  • Macaron Çayı


Topraklarının bir kısmı Marmara, bir kısmı ise Ege Bölgesi'nde kalan Balıkesir, meşhur lezzetleriyle turistik bir şehirdir. Bölgenin coğrafi konumu, tarihi yerleri, turistik yerleri ve yemekleri büyük bir ilgi görmektedir. Balıkesir'in meşhur yemekleri arasında hem zeytinyağlılar, hem de etli yemeklere yer verilmektedir. Aynı zamanda tost çeşitleri de kahvaltı sofralarının vazgeçilmez parçasıdır. Öğrencilere de kucak açan bu şehir, birbirinden lezzetli yemeklere ev sahipliği yapmaktadır. Peki, Balıkesir'in meşhur yemekleri nelerdir? İşte, tadına doyamayacağınız Balıkesir yemekleri:



Ege'nin en meşhur yemekleri arasında yer alan keşkek, Balıkesir mutfağında da önemli bir yere sahiptir. Ana malzemeleri buğday ve kırmızı ettir. Özellikle kalabalık sofralarda sunulmasıyla bilinir.

Tarif için; Keşkek



Balıkesir'in yöresel yemekleri denildiğinde ilk akla gelen lezzetlerden biri de sura yemeğidir. Genellikle kaburga eti ve pilav ile hazırlanır. Yapımında yalnızca 6 malzeme kullanılır.

Tarif için; Sura yemeği



İsminden anlaşılacağı gibi Balıkesir'in Bigadiç ilçesiyle özdeşleşen bu güveç, 'oğlak güveci' ismiyle de bilinir. Yapımında hem oğlak, hem de kuzu eti kullanılır.

Tarif için; Bigadiç oğlak güveci



Kabak çiçekleriyle hazırlanan bu dolma, Türk, Yunan ve Kıbrıs mutfağında özel bir yere sahiptir. İç harcı pirinç ile doldurulan kabak çiçekleri, bol zeytinyağı eşliğinde servis edilir.

Tarif için; Kabak çiçeği dolması



Balıkesir ve çevresinde sık sık rastlayabileceğiniz düğün çorbası, düğün günlerinde gelen misafirlere ikram edilmesiyle bilinir. Yapımında koyun eti, tereyağlı sos ve terbiye kullanılır.

Tarif için; Düğün çorbası



Bostan patlıcanı ile hazırlanan peynirli patlıcan, genellikle ana yemeklerin yanında servis edilir. Patlıcanın içi lor peyniri, kaşar peyniri ve tavuk jambon ile doldurulur.

Tarif için; Peynirli patlıcan



Mantı, Türk mutfağının en sevilen lezzetlerinden biridir. Fakat bazı yörelerde farklı çeşitleriyle sunulur. Saçaklı mantı, kalın hamur ve tavuk eti ile hazırlanan bir yemektir.

Tarif için; Saçaklı mantı



Susurluk ayranını duymayan yoktur elbet. Balıkesir'in Susurluk ilçesiyle özdeşleşen ve oldukça meşhur olan bu ayran, bol köpüklü olarak sunulur. Yanında mutlaka salçalı ve mihaliç peynirli Susurluk tostu servis edilir.

Tarif için; Susurluk ayranı ve Susurluk tostu