Balıkesir Yemekleri: Balıkesir'in 27 Yöresel Yemeği

Balıkesir'in meşhur yemekleri nelerdir? Balıkesir'in hangi yemekleri yöresel? İşte, Balıkesir mutfağı ve Balıkesir'den 27 yöresel yemek tarifi:
Balıkesir Yemekleri: Balıkesir'in 27 Yöresel Yemeği
24 Nisan 2024, 21:15

Balıkesir'in Yöresel Yemekleri

  1. Sura
  2. Peynirli Patlıcan
  3. Bigadiç Güveci
  4. Düğün Çorbası
  5. Susurluk Ayranı
  6. Edremit Köftesi
  7. Tirit
  8. Keşkek
  9. Balıkesir Mantısı
  10. Börülce Ekşilemesi
  11. Şevketi Bostan
  12. Kabak Çiçeği Dolması
  13. Ayvalık Tostu
  14. Saçaklı Mantı
  15. Rabisa
  16. Ada Köfte
  17. Karanfilli Ekmek
  18. Mafiş Tatlısı
  19. Kadayıf Dolması
  20. Zerde
  21. Höşmerim
  22. Sakızlı Dondurma
  23. Keşküllü Kemalpaşa
  24. Balıkesir Kaymaklısı
  25. Karadut Şurubu
  26. Koruk Suyu
  27. Macaron Çayı

Topraklarının bir kısmı Marmara, bir kısmı ise Ege Bölgesi'nde kalan Balıkesir, meşhur lezzetleriyle turistik bir şehirdir. Bölgenin coğrafi konumu, tarihi yerleri, turistik yerleri ve yemekleri büyük bir ilgi görmektedir. Balıkesir'in meşhur yemekleri arasında hem zeytinyağlılar, hem de etli yemeklere yer verilmektedir. Aynı zamanda tost çeşitleri de kahvaltı sofralarının vazgeçilmez parçasıdır. Öğrencilere de kucak açan bu şehir, birbirinden lezzetli yemeklere ev sahipliği yapmaktadır. Peki, Balıkesir'in meşhur yemekleri nelerdir? İşte, tadına doyamayacağınız Balıkesir yemekleri:

  1. Sura

sura yemeği

Balıkesir'in yöresel yemekleri denildiğinde ilk akla gelen lezzetlerden biri de sura yemeğidir. Genellikle kaburga eti ve pilav ile hazırlanır. Yapımında yalnızca 6 malzeme kullanılır.

Tarif için; Sura yemeği

  1. Bigadiç Güveci

bigadiç güveci

İsminden anlaşılacağı gibi Balıkesir'in Bigadiç ilçesiyle özdeşleşen bu güveç, 'oğlak güveci' ismiyle de bilinir. Yapımında hem oğlak, hem de kuzu eti kullanılır.

Tarif için; Bigadiç oğlak güveci

  1. Kabak Çiçeği Dolması

kabak çiçeği dolması

Kabak çiçekleriyle hazırlanan bu dolma, Türk, Yunan ve Kıbrıs mutfağında özel bir yere sahiptir. İç harcı pirinç ile doldurulan kabak çiçekleri, bol zeytinyağı eşliğinde servis edilir.

Tarif için; Kabak çiçeği dolması

  1. Düğün Çorbası

düğün çorbası

Balıkesir ve çevresinde sık sık rastlayabileceğiniz düğün çorbası, düğün günlerinde gelen misafirlere ikram edilmesiyle bilinir. Yapımında koyun eti, tereyağlı sos ve terbiye kullanılır.

Tarif için; Düğün çorbası

  1. Peynirli Patlıcan

peynirli patlıcan

Bostan patlıcanı ile hazırlanan peynirli patlıcan, genellikle ana yemeklerin yanında servis edilir. Patlıcanın içi lor peyniri, kaşar peyniri ve tavuk jambon ile doldurulur.

Tarif için; Peynirli patlıcan

  1. Saçaklı Mantı

saçaklı mantı

Mantı, Türk mutfağının en sevilen lezzetlerinden biridir. Fakat bazı yörelerde farklı çeşitleriyle sunulur. Saçaklı mantı, kalın hamur ve tavuk eti ile hazırlanan bir yemektir.

Tarif için; Saçaklı mantı

  1. Susurluk Ayranı ve Tostu

susurluk ayranı ve tostu

Susurluk ayranını duymayan yoktur elbet. Balıkesir'in Susurluk ilçesiyle özdeşleşen ve oldukça meşhur olan bu ayran, bol köpüklü olarak sunulur. Yanında mutlaka salçalı ve mihaliç peynirli Susurluk tostu servis edilir.

Tarif için; Susurluk ayranı ve Susurluk tostu

  1. Ayvalık Tostu

ayvalık tostu

Tost denildiğinde öne çıkanlardan biri de Ayvalık tostudur. Balıkesir Ayvalık'ta çok meşhur olan bu tosta büyük şehirlerde rastlamak da mümkündür. Yapımında peynir, sucuk, sosis, turşu gibi malzemeler kullanılır.

Tarif için; Meşhur Ayvalık tostu

  1. Tirit

tirit

Pide ve dana eti ile hazırlanan tirit, aslında Karadeniz Bölgesi ile özdeşleşmiştir. Ancak Balıkesir'de de sık sık tüketilir. Yapımında pide ve dana eti kullanılır.

Tarif için; Tirit

  1. Şevket-i Bostan

şevket-i bostan

Şevket-i bostan, bir bitki çeşididir. Bu bitki Balıkesir'de zeytinyağlı ve etli bir yemek olarak sunulur. Oldukça faydalı olan şevketi bostan, düşük kalorisiyle sevilen yemeklerin başında yenir.

Tarif için; Şevketi bostan

  1. Tavuklu Mantı

tavuklu mantı

Balıkesir mantısı olarak da bilinen tavuklu mantı, fırında pişirilen bir mantı türüdür. Yapımında tavuk kıyması kullanılır. Salçalı yoğurt ile birlikte servis edilir.

Tarif için; Balıkesir mantısı

  1. Mafiş Tatlısı

mafiş tatlısı

Balıkesir'in yöresel tatlıları arasında yer alan mafiş tatlısı, şerbetli bir tatlı çeşididir. Hamurun içi cevizle doldurulur ve üzeri şerbetle ıslatılır. Özellikle bayramlarda sunulur.

Tarif için; Mafiş tatlısı

  1. Höşmerim

höşmerim

Marmara Bölgesi'nin meşhur tatlıları arasında yer alan höşmerim, Balıkesir yöresinde de oldukça popülerdir. 'Peynir tatlısı' olarak da bilinir. Hazırlaması yalnızca 20 dakikadır.

Tarif için; Höşmerim

  1. Zerde

zerde

Ana malzemeleri pirinç ve sıcak su olan zerde, eski zamanlardan günümüze miras kalan bir tatlıdır. Balıkesir'in meşhur tatlıları arasında yer alır. 'Astarlı sütlaç' ismiyle de bilinir.

Tarif için; Zerde tatlısı

  1. Sakızlı Dondurma

sakızlı dondurma


Süt, damla sakızı ve salep ile hazırlanan sakızlı dondurma, Balıkesir'in sevilen lezzetleri arasında yer alır. Özellikle şerbetli tatlıların yanında sunulmasıyla bilinir.

Tarif için; Damla sakızlı dondurma

  1. Karadut Şurubu

karadut şurubu

Balıkesir'de en çok tüketilen içeceklerden biri de karadut şurubudur. Sağlık açısından birçok faydası olan karadut şurubu, yemeklerin yanında servis edilir. Yolunuz Balıkesir'e düşerse, yol kenarlarında satılan karadut suyuna rastlayabilirsiniz.

Tarif için; Karadut suyu

  1. Keşkek

keşkek

Ege'nin en meşhur yemekleri arasında yer alan keşkek, Balıkesir mutfağında da önemli bir yere sahiptir. Ana malzemeleri buğday ve kırmızı ettir. Özellikle kalabalık sofralarda sunulmasıyla bilinir.

Tarif için; Keşkek

Şunlara da göz atın;

  1. Yöresel tarifler
  2. İspanyol mutfağı yemekleri
  3. Çalışanlar için pratik yemek tarifleri
  4. Kök sebzeli tarifler
  5. Patatesli tarifler
  6. Az malzemeli tatlılar
Kategoriler

Benzer Yazılar

Lezzet Logo