ANASAYFA LEZZET'TEN HABERLER ÇANAKKALE'NİN YÖRESEL YEMEKLERİ: ÇANAKKALE MUTFAĞINDAN 16 MEŞHUR YEMEK

ÇANAKKALE'NİN YÖRESEL YEMEKLERİ: ÇANAKKALE MUTFAĞINDAN 16 MEŞHUR YEMEK

Çanakkale'nin yöresel yemekleri nelerdir? Çanakkale yemekleri nasıl yapılır? Çanakkale mutfağından birbirinden lezzetli ve kolay 16 yöresel tarif:
Çanakkale Yöresel Yemekleri: Çanakkale Mutfağından 16 Meşhur Yemek

Çanakkale denildiğinde ilk akla gelen tarihi yapısı, kültürü, boğazı ve köklü geçmişi olsa da, yemekleri de aynı derecede önemlidir. Bir kısmı Marmara, bir kısmı ise Ege'de kalan Çanakkale, sebze tüketimi bakımından oldukça zengin. Pazı dolmasıyla, iskorpit çorbasıyla, melki yemeğiyle, peynir helvası tatlısıyla ağzınızı sulandıracak bir liste hazırladık. Çanakkale'nin en meşhur yemeklerinden oluşan listemizde damak zevkinize hitap eden nefis tatlar bulabilirsiniz. 'Çanakkale'nin şu yemeği de çok meşhur, bunu da listeye ekleyelim' dediğiniz yemekleri yorumlar kısmında bize iletebilir veya kendi tariflerinizi gönderebilirsiniz. Çanakkale'nin yöresel yemekleri nelerdir? diye merak edenler için birbirinden lezzetli, kolay ve nefis 16 yemek:



Deniz ürünlerini, mutfakta sık sık kullanan Çanakkale, iskorpit balığı ile yapılan çorba ile özdeşleştirilir. İskorpitin yanı sıra havuç, domates gibi sebzeler de kullanılır. Özellikle kış aylarında tüketilmesi önerilir.

Tarif için; İskorpit çorbası



Daha önce bahsettiğimiz gibi Çanakkale mutfağında, sebzelere çok sık yer verilir. Bu sebzelerin başında da ıspanak gelmektedir. Soğan, sarımsak, sirke ve ıspanak ile hazırlanan bu çorba, şifa niyetine içilir.

Tarif için; Ispanak çorbası



Görünümü ile dikkatleri çeken bu yemeğin ana malzemesi mantardır. Melki mantarının kavrulması veya kızartılmasıyla hazırlanır. Az malzemesiyle kolayca hazırlanan yemeklerin başında gelir.

Tarif için; Melki yemeği



Çanakkale'nin yöresel lezzetlerinden biri de tumbidir. İnce bulgur, patlıcan, maydanoz gibi malzemelerle hazırlanan tumbi, önce tencerede kavrulur, ardından fırına verilir.

Tarif için; Tumbi



Ispanağın başrolde olduğu yemeklerden biri de çırpmadır. İsteğe göre kabakla hazırlanan çeşitleri de mevcuttur. Ispanak, soğan, un ve su ile hazırlanan çırpma, atıştırmalık olarak da sunulur.

Tarif için; Çırpma



Çanakkale yöresi ile özdeşleşen metez, bir mantı çeşididir. Bazı yörelerde peynir veya patatesle hazırlansa da, Çanakkale mutfağında kıyma ile yapılmaktadır. Yoğurt ve salçalı sos eşliğinde servis edilir.

Tarif için; Metez



Patlıcan kapama hemen hemen her yörede farklı çeşitlerle sunulsa da, Çanakkale mutfağında yapılan kapamanın lezzeti bir başkadır. Közlenmiş domates, biber ve maydanozla birlikte servis edilir.

Tarif için; Pilavlı patlıcan kapama



Ege mutfağında tüketilen sebzelerden biri de börülcedir. Çanakkale'nin farklı yöresel lezzetlerinden biri olan börülce köftesi, domates, soğan, un ve baharatlarla zenginleştirilir.

Tarif için; Kuru börülce köftesi