Hayrabolu Tatlısı

Hayrabolu Tatlısı
13 Ağustos 2021

Tekirdağ mutfağının en sevilen tatlılarından biri olan Hayrabolu tatlısı, tuzsuz peynir, tahin ve irmik ile hazırlanır. Genellikle kaymak eşliğinde servis edilen bu tatlı, 'Hayrabol ve kadı tatlısı' ismiyle de bilinir. Rumeli göçmenleri tarafından mutfağımıza giren Hayrabolu tatlısı, taze sütün peynire dönüştürülmesi ve hazırlanan peynirin tatlıda kullanılmasıyla sofralardaki yerini alıyor. Malzemeler hazırsa, Tekirdağ usulü Hayrabolu tatlısı tarifi için detaylara geçebiliriz. 

Tokat mutfağından hira tatlısı ve Kahramanmaraş'dan çullama tatlısı tarifini de deneyebilirsiniz.

Hazırlanma Süresi : 15 dakika
Pişirme Süresi : 50 dakika
Kaç Kişilik: 6 Kişilik
Bu Tarifi Ne Kadar Beğendiniz?

Lezzet Trendleri
Hayrabolu Tatlısı için

Malzemeler

  • 2 adet yumurta
  • 2 su bardağı un
  • 2 adet yumurta sarısı
  • 400 gr tuzsuz beyaz peynir
  • 10 yemek kaşığı tahin
  • 10 yemek kaymak
  • 2 su bardağı irmik
  • 1 çay kaşığı karbonat
  • 1/2 su bardağı ceviz

Şerbeti için:

  • 4 su bardağı su
  • 1/2 limonun suyu
  • 3 su bardağı toz şeker

Üzeri için:

  • 1/2 su bardağı ceviz (parçalanmış)
  • 10 yemek kaşığı kaymak
  • 10 yemek kaşığı tahin
Hayrabolu Tatlısı

Nasıl Yapılır

  1. Tuzsuz peyniri bir kaba alarak elinizle parçalayın. Ufalanan peynire yumurta ve yumurta sarılarını ekleyin.
  2. Un, irmik, karbonat, ceviz, 10 kaşık tahin ve 10 kaşık kaymağı ekleyerek güzelce karıştırın.
  3. Kulak memesi kıvamında bir hamur elde edince, mandalina büyüklüğünde parçalar kopartın.
  4. Koparttığınız hamurları elinizle yuvarlayın ve fırın tepsisine dizin. Önceden ısıtılmış 180 dereceli fırında ortalama 40 dakika kızartın.
  5. Pişen hamurları fırından çıkartın ve oda sıcaklığında soğumaya bırakın.
  6. Şerbet için; Su ve şekeri tencereye ekleyerek karıştırın. Şerbet kaynamaya başladığında içerisine limon suyunu ekleyin.
  7. Soğuyan hamurları şerbetin içerisine atın ve 10 dakika daha kaynatın.
  8. Daha sonra şerbeti çekmeleri için kenara alın.
  9. Şerbet soğuduğunda tatlıları içerisinden çıkartın ve servis tabağına alın. Üzerini kaymak, tahin ve ceviz ile süsleyin. Afiyet olsun.
Yorumlar

Benzer Tarifler

Lezzet Logo