ANASAYFA TARİFLER PRATİK YEMEK TARİFLERİ BOZA

Boza

Boza

Kış aylarının en güzel lezzeti olan bozayı, kendi ellerinizle hazırlamaya ne dersiniz? Soğuk kış günlerinde sokak aralarında satılan ve adını duyduğumuzda bile insanın içini ısıtan bozayı, bu kez evde hazırlıyoruz. B vitamini bakımından zengin olan boza, içeriğinde yüksek miktarda protein ve karbonhidrat barındırır. Oldukça sağlıklı olan bozayı, dışarıdan satın almaya alışkınız. Ancak bu kez mutfağa giriyor, kolları sıvıyor ve nefis bir boza hazırlıyoruz. Evde boza nasıl yapılır diye merak edenler için, tarif detaylarına geçebiliriz.

Ev yapımı salep ve nefis sumak çayı tarifine göz atmayı unutmayın.

Kaç
Kişilik

6 kişilik

Hazırlama
Süresi

10 dakika

Pişirme
Süresi

1 saat

Bu tarifi ne kadar beğendiniz?

0 görüntüleme
Tarif Defterime Ekle

Boza Tarifi İçin malzemeler

  • 6 su bardağı su
  • 2 su bardağı kalın bulgur
  • 1/2 su bardağı pirinç

Kıvamı için:

  • 5 su bardağı su
  • 1 su bardağı toz şeker

Maya karışımı için:

  • 1 yemek kaşığı toz şeker
  • 1 tatlı kaşığı yaş maya
  • 1 su bardağı ılık süt

Servis için:

  • 1 yemek kaşığı tarçın
  • 1 su bardağı leblebi

Boza Nasıl Yapılır?

  • İlk olarak kalın bulgur ve pirinci bol su ile yıkayın. Ardından derin bir tencereye aktarın.
  • Bulgur ve pirincin üzerine su ekleyerek yumuşayana kadar pişirin.
  • Püre kıvamına gelen bulgurlu pirincin suyunu süzün. Daha sonra ince delikli süzgeçten geçirin. Posa kısımlarını kullanmayın.
  • Bulgur lapasını tamamen soğuyana kadar uzun bir süre oda sıcaklığında bekletin.
  • Mayalı karışım için; Farklı bir kapta yaş maya, ılık süt ve toz şekeri karıştırın.
  • Soğuyan bulgurlu karışımı büyük bir tencereye aktarın. Üzerine yaş mayalı karışımı ekleyin ve çırpın.
  • Tencerenin kapağını kapattıktan sonra güneş görmeyen bir yerde 24 saat bekletin.
  • Mayalanan karışımı ara sıra açarak hava almasını sağlayın.
  • 24 saatin sonunda kıvamı için gerekli olan su ve toz şekeri ekleyerek karıştırın.
  • Kıvamı tutturabilmek için hazırladığınız bozayı buzdolabında 1-2 saat dinlendirin.
  • Ev yapımı bozayı, kavrulmuş leblebi ve tarçın ile birlikte servis edebilirsiniz. Afiyet olsun.

Ev Yapımı Boza Tarifinin Püf Noktaları Nelerdir?

  • Bozayı mayalanması için, serin, karanlık ve kuru bir ortamda bekletin.
  • Isı, bozanın tadını olumsuz yönde etkiler.
  • Kıvamını ayarlarken şeker ve suyu azar azar ilave edin ve mutlaka tadına bakın. Tadı, sizin için uygunsa tüm suyu eklemeniz gerekmez.
  • Boza, buzdolabında bekledikçe koyulaşacaktır. Bu yüzden kısa sürede tüketmeye özen gösterin.

1 Bardak Boza Kaç Kalori?

  • Bir su bardağı boza, yaklaşık 140 kaloridir. Ölçülü bir şekilde tüketilmelidir.
Yorumlar

Yeniliklerden haberdar olun!

Lezzet’ten sürekli haberdar olmak istiyorsanız e-posta adresinizi girerek kaydolun!