Behçet Hastalığı Olanlar Nasıl Beslenmeli?

Behçet hastalığı nedir, belirtileri nelerdir? Behçet hastaları nelerden uzak durmalıdır? Dyt. Gülçin Işık, Behçet hastalığı olanlar için beslenme önerileri sizlerle paylaştı.
Behçet Hastalığı Olanlar Nasıl Beslenmeli?
21 Ekim 2021, 13:10

Behçet hastalığı, vücudun farklı yerlerindeki kan damarlarının iltihaplanmasına neden olan otoimmün ve kronik bir hastalıktır. Hastalığın kaynağı tam olarak bilinmemekle birlikte, vücudun bağışıklık sistemindeki bozukluklar sebebiyle enfeksiyonlara karşı olan tepkileri gibi düşünülmektedir. Bu hastalık, vücutta birçok sistemi etkiler. Hatta yalnızca fiziksel değil, ruhsal olarak da olumsuz etkileri mevcuttur.

Behçet Hastalığı Belirtileri Nelerdir?

  1. Ağızda sürekli tekrarlayan aftlar,
  2. Cinsel bölgelerde görülen ülser, 
  3. Gözde görülen kızarıklık, bulanık görme hali, göz çevresinde ağrı,
  4. Eklem tutulumu,
  5. Deri döküntüleri gibi belirtiler Behçet hastalığının belirtileri olabilir.


Bu belirtilerden bir veya birden fazlası sizde varsa, en yakın zamanda mutlaka doktora başvurmanız gerekir. Yaralar genelde 1-3 hafta arasında iyileşir. Ciltte akneli yara görünümü olur. Deride (özellikle alt bacaklarda), büyük nodüllü, kırmızı yaralar görülür. Eklemlerde ağrı, şişlikler, kan damarlarında iltihaplanma görülebilir. Sindirim sisteminde ise ishal, karın ağrısı ve kanama gibi farklı belirtiler görülebilir. Bunun yanı sıra beyinde sinir sisteminde iltihaplanmaya bağlı olarak baş ağrısı, ateş, dengesizlik ve dahi inme gibi durumlar görülebilir.


Uygulanan tedavilere bakılacak olursa tamamen kişinin şikayetlerine bağlı olarak ilerlenmektedir. Bulgulara bağlı olarak steroid veya steroid olmayan antiflamatuar ilaçlar gibi ilaç tedavilerinin yanı sıra, birtakım yaşam tarzı değişiklikleri de tedavi sürecine etkili olacaktır. 

Behçet Hastaları Nelerden Uzak Durmalı?

  1. Sigara, alkol gibi zararlı maddelerden uzak durulması gerekir.
  2. Hamur işleri tüketimini sınırlamak gereklidir.
  3. Şekerli gıdalardan uzak durulması gerekir.
  4. Çiftlik tavukları, balıkları, suni yem ile beslenmiş hayvani gıdalar tüketilmemelidir.
  5. Süt tozu, krema, kaymak gibi ürünler,
  6. Fast-food gıdalar, kızartmalar,
  7. Tatlandırıcı içeren gıdalar,
  8. Bazı durumlara göre çerezler,
  9. Pastırma, salam, sosis gibi işlenmiş gıdalar tüketilmemelidir. 

Behçet Hastaları Ne Yemeli?

  1. Mevsiminde olan sebze ve meyveler (Özellikle; böğürtlen, kuşburnu, yer elması, kuşkonmaz, soğan, dereotu, kereviz, kırmızı pancar, kişniş vb.)
  2. Arı sütü, polen, propolis gibi ürünler,
  3. İlik suları, kemik suları, organik tavuk suları,
  4. Zerdeçal, adaçayı, kekik gibi baharatlar,
  5. Otlamış et, tavuk, olta balıkları,
  6. Organik yumurta,
  7. Keçi/koyun/manda sütü-yoğurdu,
  8. Çiğ kuruyemişler vb. besinlerde dengeli, çeşitli bir beslenme programı oluşturulması gerekir. 


Günlük gerekli su tüketimine dikkat edilmesi gerekir. Kişinin günlük egzersiz yapmasının bağışıklığını güçlü tutacağını hatırlatıp, doktorunuza sormadan kulaktan dolma farklı takviyeleri kullanmayınız. 


İyot ihtiyacının olup olmadığını tespit etmelisiniz ve yine diğer vitamin/mineral eksikliğinin olup olmadığına mutlaka bakmalısınız. 


Yazar:

Dyt. Gülçin Işık

instagram.com/isik_gulcin


Şunlara da göz atın;

  1. Sedef hastaları nasıl beslenmeli?
  2. Gut hastalığı ve beslenme
  3. Diyabet hastaları nasıl beslenmeli?
  4. Hastalıklara özel beslenme önerileri
  5. Fibromiyalji hastaları nasıl beslenmeli?
Kategoriler

Benzer Yazılar

Lezzet Logo