ANASAYFA LEZZET'TEN HABERLER GUT HASTALIĞI VE BESLENME

GUT HASTALIĞI VE BESLENME

Uzman Diyetisyen Perihan Kılıç Gut hastalığında beslenme nasıl olmalı, hangi besinler yenilmeli tek tek anlattı. İşte, gut hastalığında beslenmenin önemi ve örnek beslenme programı..
Gut Hastalığı ve Beslenme

Gut hastalığında kanda ürik asit seviyeleri artar veya böbreklerden atılımının az olmasından kaynaklanır. Vücutta pürinler ürik aside dönüşür. Pürinlerin besinlerle fazla alınması da gut hastalığına neden olabilir. En fazla ayak başparmağı etkilenir. 40 yaş üstü, kilolu, alkol tüketen erkeklerde sık görülür. Ani nöbetler ve şiddetli ağrı ile karakterizedir.

İlaç tedavisi ve gut hastalığına özel beslenme programı ile kontrol altına alınabilir. Az yağlı süt ve süt ürünleri, mısır ekmeği, patates, pirinç, makarna, yumurta, meyve tüketilebilecek besinler arasındadır. Pürinden kısıtlı beslenme programı uygulanmalıdır. Karnabahar, ıspanak, pazı, brokoli, brüksel lahanası veya semizotu, bezelye, kuşkonmaz veya mantar haftada yaklaşık 100 gr kadar olmalıdır. Kuru baklagil haftada yaklaşık 60 gram sınırlaması vardır. Gut hastalığı olan ve kilo sorunu kişiler mutlaka ideal kilosuna kavuşmak için adım atmalıdır.Fiziksel aktivite arttırılmalıdır. Bol su içmek ürik asidi idrarla atılmasına yardımcı olur.


Gut Hastalığında Sınırlandırılması Gereken Besinler

  • Tam yağlı süt, tam yağlı peynir, hayvansal yağlar (tereyağı, kuyruk yağı)
  • Kaymak, krema, mayonez
  • Yağlı et suları ve bunlarla yapılmış çorba ve yemekler
  • Havyar, midye, kalamar, ıstakoz, ançuez, sardalya, sakatatlar (karaciğer, böbrek, dalak, işkembe, dil, beyin, kokoreç..), sucuk, pastırma, sosis, salam, av etleri (kaz, ördek, keklik, bıldırcın, tavşan..)
  • Çavdar ekmeği, esmer ekmek
  • Şeker ve şekerli besinler, tatlılar (Bal, reçel, pekmez..)
  • Hamur işi, börek, pasta, kurabiye, kek vb.
  • Yağda kızartılmış besinler
  • Alkollü içecekler
  • İçeriği bilinmeyen hazır gıdalar


Pürinden Kısıtlı Örnek Beslenme Programı

Kahvaltı:

Ara öğün: 

  • Türk kahvesi
  • 6 çiğ fındık

Öğle Yemeği:

  • 6 yemek kaşığı kıymalı sebze yemeği ( fasulye, kabak, patlıcan gibi serbest sebzelerden olmalı) (Örn: Patlıcan Musakka)
  • 1 porsiyon salata (Örn: Isırgan Otlu Salata)
  • 4 yemek kaşığı pilav
  • 1 su bardağı light yoğurt (200 ml)

Ara öğün:

  • 1 adet meyve
  • 1 bardak az yağlı süt

Akşam Yemeği:


Peynirli omlet (1 kişilik )

Malzemeler

  • 1 adet yumurta
  • 3 kaşık lor peyniri
  • 1 tutam maydanoz
  • 1 tatlı kaşığı zeytinyağı
  • 1 tutam tuz, kekik ve karabiber

Bir kapta bütün malzemeleri karıştırın. Yapışmaz tavaya karışımı eşit şekilde dağıtın. Kısık ateşte sıvı kısmı kalmayana kadar önü ve arkasını pişirin. Afiyet olsun.

1 kişilik besin değerleri:

  • Kalori 200.9 Kkal
  • Protein 12.2 g
  • Yağ 16.9 g
  • Karbonhidratlar 0.3 g
  • Diyet Lifi
  • Doymamış yağ 10.6 g


Soslu Patlıcan Salatası ( 4 Kişilik )

Malzemeler

  • 4 tane orta boy patlıcan
  • 2 orta boy domates
  • 5 tane sivri biber
  • 2-3 diş sarımsak
  • 4-5 sap maydanoz
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 tatlı kaşığı tuz

Patlıcanlar yıkadıktan sonra közde veya fırında pişirin. Kabuklarını soyup, çatalla iyice ezin. Biberleri ince ince doğrayın, domatesleri rendeleyin, sarımsakları ezip Yağda soteleyin. Tuz ve karabiberi döküp hazırladığınız bu sosu patlıcanların üzerine dökün İnce kıydığınız maydanozla süsleyip servis yapabilirsiniz.

1 porsiyon için besin değeri

  • Kalori 98.7 Kkal
  • Protein 3 g
  • Yağ 6.5 g
  • Karbonhidratlar 6.8 g
  • Diyet Lifi 6.1 g
  • Doymamış Yağ 5.5 g

Uzm. Diyetisyen Perihan KILIÇ


Şunlara da göz atın;


Yeniliklerden haberdar olun!

Lezzet’ten sürekli haberdar olmak istiyorsanız e-posta adresinizi girerek kaydolun!