ANASAYFA LEZZET'TEN HABERLER PASTIRMA NASIL YENİR: EN LEZZETLİ PASTIRMALI TARİFLER

PASTIRMA NASIL YENİR: EN LEZZETLİ PASTIRMALI TARİFLER

Pastırma nasıl yenir? Pastırma hangi yemeklerde kullanılır? Çiğ pastırma yemek zararlı mı? İşte, pastırmayla yapabileceğiniz birbirinden lezzetli tarifler:
Pastırma Nasıl Yenir: En Lezzetli Pastırmalı Tarifler

Türk mutfağında önemli bir yere sahip olan pastırma, çiğ etin çeşitli baharatlarla harmanlanıp tuzda kurutulmasıyla hazırlanır. Kayseri mutfağıyla özdeşleşen pastırma, hem çiğ olarak, hem de pişirilerek yenilebilir. Sağlık açısından son derece faydalı olan bu besin, ağır bir kokuya sahip olduğu için, özellikle iş ve okulun olduğu günler fazla tercih edilmiyor. Daha önce hiç pastırma yemeyenler veya pastırmayı çok sevip farklı tatlar arayanlar için, en lezzetli tarifleri derledik. İşte, pastırmayla yapabileceğiniz yemekler ve pastırmanın faydaları:


Pastırmanın Faydaları Nelerdir?

  • Protein deposu olarak da bilinen pastırma, besin değeri yüksek bir gıdadır.
  • Bir dilim çiğ pastırma, gün boyu zinde kalmanızı sağlar.
  • A vitamini, potasyum, kalsiyum ve demir içerir.
  • Çemenli pastırma insülin direncini düşürür ve kandaki yağlanmayı olumlu etkiler.
  • Midedeki gaz problemlerinin giderilmesini sağlar.
  • Sindirim sistemine destek olur.
  • Bakteri ve mantar üremesini baskılar.
  • Anne sütünü arttırıcı etkisi vardır.


Pastırma Nasıl Yenir?


Daha önce dediğimiz gibi pastırma genellikle kahvaltı sofralarında tüketilen bir besindir. İsteğe göre çiğ tüketilebilen pastırma, en çok yumurta yapımında kullanılır. Pastırmalı yumurta damak zevkine göre pazı gibi farklı sebzelerle zenginleştirilebilir.



Pastırmanın kullanım alanlarından biri de, çorbalardır. Yer elması, patates gibi hafif çorbalar, dilimlenmiş pastırma ile daha lezzetli bir hale getirilir. Pastırmalı yer elması çorbası tarifine göz atabilirsiniz.



Türk mutfağında özel bir yere sahip olan kuru fasulye, sucuk ve pastırma ile zenginleştirilir. Balkan mutfağında da sık sık tüketilen kuru fasulye, 'tavce gravce' ismiyle de bilinir. Fasulye yapımında çemensiz pastırma kullanılır. Tarif için güveçte kuru fasulye yazımızdan yardım alabilirsiniz.



'Pastırma nasıl yenir?' sorusuna lezzetli bir cevap arıyorsanız, pastırmalı çarşaf böreği tam size göre. Paçanga ve çarşaf böreği yapımında kullanılan pastırma, çayın yanında sunulan tamamlayıcı lezzetlerden biridir.



Hamur işi tariflerde sık sık kullanılan pastırma, beyaz peynir ve milföy hamuru ile birlikte de sunulabilir. Pastırmalı milföy yuvaları, okurlarımız tarafından çok beğenilen tariflerden biridir. Özellikle kalabalık sofralarda atıştırmalık olarak servis edilir.



Pastırma yalnızca yemeklerin içinde değil, meze yapımında da kullanılır. 15 dakikada hazırlanan pastırma turşusu kızarmış ekmek dilimleri ile birlikte ikram edilir. Özellikle sulu yemeklerin yanına çok yakışmaktadır.



Pastırma, börek, pide, pizza gibi hamur işi tariflerde sık sık kendine yer bulur. Yalnızca 6 malzeme ile hazırlanan pastırmalı pide bu tariflerden yalnızca biridir. İsteğe göre sucuk ve salam ile zenginleştirilebilir.