Kuşkonmazın Faydaları Nelerdir?

Kuşkonmazın faydaları nelerdir, neye iyi gelir? Kuşkonmaz nerelerde kullanılır? Kuşkonmaz suyu nasıl yapılır? Uzman Diyetisyen Şebnem Kandıralı Yıldırım'dan kuşkonmazın faydaları ve kullanım alanları
Kuşkonmazın Faydaları Nelerdir?
20 Aralık 2022, 14:53

Kuşkonmaz son derece sağlıklı besin öğeleri ve fitokimyasallar içerir. Diyette yer verilmesi gereken sebzelerden biridir. Çoğu sebze gibi kuşkonmaz da düşük kalorilidir. 6 orta boy kuşkonmaz (1/2 su bardağı) 20 kaloridir, 0.2 gram kadar da yağ içerir. A, C , K vitamini ve folat ile birlikte kan basıncını düzenleyen mineral olan potasyumu da içerir. Pekii kuşkonmaz hangi hastalıklara iyi gelir, faydaları nelerdir? Evde kuşkonmaz suyu nasıl hazırlanır? Kuşkonmazın içinde hangi vitaminler vardır? İşte, merak edilen tüm soruların cevapları:

Kuşkonmazın Faydaları Nelerdir?

  1. Kuşkonmaz folatın önde gelen kaynaklarından biridir, bir B grubu vitamini olan folat DNA yapım ve onarımında gereklidir.
  2. ½ bardak kuşkonmaz günlük folat ihtiyacının (yetişkinler için 400 mikrogram kadar) 1/3’ünü karşılar.
  3. Kuşkonmaz saponin, kuersetin, rutin ve kaempferol gibi fitokimyasalları eşsiz bir kombinasyon halinde sunduğundan araştırmalar kuşkonmazın anti inflamatuar (iltihap karşıtı) bir besin olduğunu göstermektedir.
  4. Kronik inflamasyonda zararlı iltihabi kimyasallar vücuda yayılır bu da Tip 2 diyabet, kalp hastalığı ve Alzheimer başta olmak üzere birçok kronik hastalıklar için bir risk faktörüdür. Kuşkonmaz gibi besinler inflamatuar karşıtı bağışıklık bileşiklerinin vücutta üretimini arttırarak inflamasyonları azaltmada yardımcıdırlar.
  5. Kuşkonmaz aynı zamanda en güçlü antioksidanlardan biri olan glutatyonu içerir. İnülin içermesinden ötürü sindirim sistemi sağlığına da yardımcıdır.
  6. İnülin prebiyotik olarak adlandırılan bir çeşit karbonhidrattır, kalın bağırsakta yıkılır, sağlıklı probiyotik bakterilerin (Bifido bakteri, Laktobasili) oluşumuna yardımcıdır.
  7. Bazı insanlar kuşkonmaz yedikten sonra keskin kokulu bir idrarla karşılaşabilmektedirler. Zararsızdır ve genetik farklılıklara bağlı olarak bazı bireylerde görülür. Bilim adamları bunun kuşkonmazın içerdiği metil merkaptan (kükürt içeren bir amino asit olan methioninin bir türevi) oluştuğunu düşünmektedir.
  8. Geleneksel olarak eritilmiş tereyağı, hollandez sos veya poşe yumurta ile servis edilsede daha az yağ içeren alternatifleri hazırlamak çok kolay.

kuşkonmaz

Kuşkonmaz Nerelerde Kullanılır?

Kuşkonmazı omletlere, ıspanak veya yeşil salatalarınıza ekleyebilirsiniz. Kırmızı biber, kırmızı soğan, mantar ve kuşkonmaz ile sebzeli bir burger hazırlanabilir. Tavuk göğüs dilimli, taze fesleğenli makarnaya çok az zeytinyağ ve limon suyu gezdirilmiş pişmiş kuşkonmaz ilavesi yaparak lezzetli ve doyurucu bir öğün yemek de mümkün.

Kuşkonmaz Nasıl Kullanılır?

Temizlendikten sonra kuşkonmazı haşlama, buharda, tavada, ızgara ve mangalda pişirerek tüketebilirsiniz. Aynı zamanda çiğ bir şekilde de tüketilebilir. Haşlayarak tüketmek isteyenler, kuşkonmazları tencereye dik bir şekilde yerleştirmelidir.

kuşkonmaz

Kuşkonmazda Hangi Vitaminler Var?

Kuşkonmaz A, B, C ve K vitaminleri bakımından zengindir. Aynı zamanda B1, B2, B3 ve B6 vitaminleri de içerir. Bakır, manganez, lif, protein ve potasyum bakımından değerli bir kaynaktır.

Kuşkonmaz Ne Zaman ve Nasıl Ekilir?

Kuşkonmazın ekilmesi için en uygun zaman Mart ve Nisan aylarıdır. Ekimi yapacağınız bölgenin tüm otlarını temizleyin. Ardından tırmık ile toprağı kabartın ve gübreleri bu alana dökün. Üzerini tekrardan toprak ile kapatın. Ortalama 30 gün içerisinde bitki çimlenmeye başlayacaktır.

kuşkonmaz

Kuşkonmaz Suyu Nasıl Yapılır?

Kuşkonmazları kaynar ve bol tuzlu suyun içerine atarak haşlayın. Haşlanan kuşkonmazları alın ve soğuk suyun içerisine alın. 2 dakika beklettikten sonra kuşkonmazları çıkartın. Hazırladığınız suyu yemeklerin yanında servis edebilirsiniz.

Kuşkonmazla Hazırlayabileceğiniz Tarifler

  1. Yumurtalı kuşkonmaz
  2. Parmesanlı ve kuşkonmazlı makarna
  3. Renkli kuşkonmaz
  4. Kuşkonmaz turşusu
  5. Bademli kremalı kuşkonmaz çorbası


Şunlara da göz atın;

  1. Kuşkonmaz nasıl temizlenir?
  2. Kuşkonmazlı tarifler
  3. Kuşkonmaz hangi mevsimde yetişir?
  4. Kuşkonmaz nasıl yetiştirilir?
Kategoriler
Lezzet Logo