Patlıcanlı Meze Tarifleri: Patlıcanla Yapılan 13 Meze Tarifi

Patlıcan hangi mezelerde kullanılır? Patlıcanla yapılan meze çeşitleri nelerdir? İşte, yemeklerin lezzetini ikiye katlayacak patlıcanla yapılan 13 farklı meze tarifi:
Patlıcanlı Meze Tarifleri: Patlıcanla Yapılan 13 Meze Tarifi
24 Nisan 2024, 22:07

Patlıcan, ılık iklimlerde yetişen bir bitki türüdür. İlk yetiştiriciliği M.Ö 5. yüzyıla dayanan bu besin, Hindistan'da yetiştirilmiştir. Yemeklerin içerisinde sık sık kullanılan patlıcan, özellikle demir bakımından zengindir. Yalnızca yemeklerde değil, salata ve mezelerde de kullanılır. Patlıcan, kızartma, közleme ve haşlama usulüyle pişirilebilir. Patlıcanı meze yapımında kullanmak isteyenler için, birbirinden lezzetli tarifleri yazımızda derledik. İşte, patlıcanla yapılan 13 farklı meze tarifi:

Daha fazlası için patlıcanlı tarifler sayfamıza göz atın.

  1. Köpoğlu

köpoğlu

Trakya mutfağıyla özdeşleşen köpoğlu, patlıcan, biber ve domates karışımıyla hazırlanır. Yoğurtla birlikte servis edilir. Özellikle et yemeklerinin yanında sunulur.

  1. Şakşuka

şakşuka

Bazı yörelerde meze, bazı yörelerde ise yemek olarak kabul edilen şakşuka, farklı sebzelerin bir araya getirilmesiyle hazırlanır. Domates sos eşliğinde servis edilir.

  1. Babagannuş

babagannuş

Hatay mutfağıyla özdeşleşen babagannuş, soğuk bir şekilde ikram edilir. Özellikle Arap mutfağında tüketilir. Ortalama 30-35 dakika içinde sofralardaki yerini alır.

  1. Dövmeç

dövmeç

Adıyaman'ın en özgün lezzetlerinden biri olan dövmeç, aynı zamanda mezelerin kralı olarak da bilinir. Görünümü acılı ezmeyi andıran bu meze, et yemekleriyle birlikte sunulur.

  1. Patlıcan Söğürtme

patlıcan söğürme

Antep ve Urfa mutfağında sık sık tüketilen söğürtme, közlenmiş patlıcan, sirke ve nar ekşisi ile hazırlanır. Porsiyonu, yaklaşık 40 kalori değerindedir.

  1. Cevizli Patlıcan Salatası

cevizli patlıcan salatası

Patlıcan, maydanoz, biber ve sarımsak ile hazırlanan bu salata, ana yemeklerin yanında sunulur. İsteğe göre yanında kızarmış ekmek dilimleri de servis edebilirsiniz.

  1. 3 Peynirli Zerdeçallı Patlıcan Mezesi

zerdeçallı patlıcan mezesi

Yapımında İzmir tulum, ezine ve beyaz peynir kullanılan bu meze, oldukça hafif bir tada sahiptir. Yaklaşık 40 kalori olan patlıcan mezesi, zerdeçal ile zenginleştirilir.

  1. Vegan Mütebbel

vegan mütebbel

Hatay mutfağının eşsiz lezzetlerinden biri olan mütebbel mezesini, bu kez vegan menüleri için farklı bir şekilde sunuyoruz. Patlıcan, sarımsak ve tahin karışımıyla hazırlanan vegan mütebbeli, diyet listelerine de ekleyebilirsiniz.

  1. Patlıcan Kıstırma

patlıcan kıstırma

İç harcı peynir ile doldurulan patlıcan kıstırma, kızartma usulüyle pişirilir. Ortalama 20-25 dakika içinde hazırlanır. Özellikle kalabalık sofraların favorisidir.

  1. Patlıcan Pabucaki

patlıcan pabucaki

İsmini görünümünden alan bu meze, özellikle Ege mutfağında tüketilir. Patlıcanların ortası peynirli soğanlı harç ile doldurulur. Fırında pişirildikten sonra sıcak sıcak servis edilir.

  1. Patlıcan Mücveri

patlıcan mücveri

Patlıcan, kıyma ve farklı sebzelerle hazırlanan bu mücver, isteğe göre yoğurtla birlikte sunulur. Bu mezenin yapılışında kemer patlıcanı kullanılması önerilir.

  1. Mamzana

mamzana

Patlıcan, biber ve domates ile hazırlanan mamzana, sarımsaklı sos eşliğinde sunulur. Üzerine kırmızı biber ve zeytinyağı ilave edilir.

  1. Közlenmiş Patlıcan Konservesi

közlenmiş patlıcan konservesi

Özellikle kış aylarında tüketilen közlenmiş patlıcan konservesi, yalnızca 5 malzemeden oluşur. Hazırlanan konserveler buzdolabında uzun süre muhafaza edilebilir.

Şunlara da göz atın;

  1. Yoğurtlu meze tarifleri
  2. Kolay meze tarifleri
  3. Patlıcan nasıl saklanır?
  4. Patlıcan nasıl kurutulur?
  5. Değişik salata tarifleri
Kategoriler

Benzer Yazılar

Lezzet Logo