Ramazan ayında sahurda yenilen yemeklerin önemi bir hayli büyüktür. Oruçluyken artış gösteren açlık ve susuzluğa karşı en çok merak edilen soru; sahurda tok tutan yiyecekler nelerdir? oluyor. Sahurda yenilen yemekler sayesinde, gün içinde enerjik olmak ve açlığı bastırmak mümkün. Bazı yiyeceklerin besin değeri yüksek olduğu için, vücudu uzun süre tok tuttuğunu hepimiz biliyoruz. Biz de bu konuyu araştırdık ve sizler için tok tutan besinleri yazımızda derledik. İşte, sahurda tok tutma garantili 30 yemek tarifi:
Ramazan da en çok ihmal ettiğimiz öğün sahurdur. Ancak bu öğün bizi gün boyunca tok tutmayı sağlar. Sahura kalkmayan kişilerde sindirim bozukluğu, kan şekeri dengesizliği, mide problemleri, tansiyon yüksekliği veya düşüklüğü, vücudun susuz kalması gibi sağlık problemlerini gözükebilir. Sahura kalkmak kadar yediklerimize de dikkat etmemiz oldukça önemlidir. Sahur da ağır yemekler yerine daha çok hafif ve kahvaltılık türü besinler tercih edilmelidir. Yediklerimizin gün boyu tok tutması, yeterli sıvı alınması, protein, karbonhidrat ve yağ içeren besinlerden oluşması, kabızlık yaşanmaması için lif içeriğinin sağlanması ve tuz oranına dikkat edilmesi gerekmektedir.
Protein açısından zengin olan besinler sahurda tok kalmamızı sağlayacaktır. Tok kalmamızı sağlayacak besinler; süt, yumurta, lor peyniri, muz, sebzeler, tahıllar (ekmek, karabuğday, yulaf liften zengin kompleks karbonhidratlar), tarçın gibi besinler tüketilebilir. Bu besinler kan şekerimizi de dengeler. Mesela sütün içerisine biraz tarçın atarak kan şekerimizi daha dengeli hale getirebiliriz.
Yumurtanın doyuruculuğunu garnitürlerle buluşturduk ve ortaya nefis bir tarif çıktı. Hazırlaması 20, pişirmesi ise 10 dakika süren sebzeli krep tarifi ile bütün gün enerjinizi koruyabilirsiniz.
Ana malzemeleri poğaça hamuru, maydanoz ve beyaz peynir olan bayatlamayan poğaçayı, erken saatlerde hazırlayarak saklayabilirsiniz. Uzun süre bayatlamadan saklanabildiği için, sahura kalktığınızda bir kez ısıtmanız yeterlidir.
Tok tutan besinler içinde tahıllı ekmekler önemli bir yere sahiptir. Sahur saatlerinde sade ekmeğe abanmak yerine, üzerine domates, biber, zeytin, peynir ve yumurta ekleyerek pratik ekmek üstü pizza tarifini hazırlayabilirsiniz.
Sahurda ağırlık verilmesi gereken besin grubu sebze, peynir ve yumurtadır. Klasik omletlerden sıkılanlar için; kabak, yumurta ve lor peynirini bir araya getirdik. Hem besleyici, hem de pratik bir tarif ortaya çıktı. Üstelik, hazırlaması yalnızca 20 dakika.
Sahurda bazlama yenir mi demeyin? İçeriğindeki mineraller sayesinde vücuda enerji veren bazlama, sahurda tok tutan yiyecekler arasında yerini aldı.
İftardan arta kalan ekmekleri değerlendirmenin vakti geldi. Ana malzemeleri peynir, bayat ekmek ve yumurta olan strata, sahur yemekleri arasında sık sık tercih ediliyor.
Sahurda yalnızca hamur işine yönelmek olmaz. Kabak sevmeyenleri bile kendine hayran bırakan kabak mücveri; hem lezzetli, hem de besleyici bir tarif. Sahur sofralarının favorisi olacak kabak mücveri, ortalama 30 dakika da hazırlayabilirsiniz.
Gece uykudan uyanıp yemek hazırlamanın zorluğunu biliyoruz elbet. Bu yüzden hem iftarda, hem de sahur sofralarında sunabileceğiniz bir tarifimiz var. Soğuk bir şekilde servis edilen ayran aşı çorbasını, sahurda gönül rahatlığıyla tüketebilirsiniz.