ANASAYFA YEMEK TARİFLERİ HAMURİŞİ TARİFLERİ POĞAÇA TARİFLERİ BAYATLAMAYAN POĞAÇA

Bayatlamayan poğaça

Kaç
Kişilik

6 kişilik

Hazırlama
Süresi

20 dakika

Pişirme
Süresi

35 dakika

Bu tarifi ne kadar beğendiniz?

Bayatlamayan poğaça tarifi için malzemeler

Malzemeler

  • 1 paket yaş maya
  • 1 su bardağı ılık süt
  • 1 su bardağı ayçiçeği yağı
  • 2 yemek kaşığı toz şeker
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 şişe soda
  • 3 su bardağı un

Harç için

  • Yarım demet maydanoz
  • 250 gr beyaz peynir

Üzeri için

  • 1 yumurtanın sarısı
  • Susam

Bayatlamayan poğaça Nasıl Yapılır

Adım Adım Bayatlamayan Poğaça Yapımı:

En popüler hamur işlerinden biri olan poğaça, Osmanlı mutfağında sadece önemli konuklara sunulurdu. Zaman içinde farklı malzemelerle birleştirilen bu besin, hemen hemen her kültürde mevcuttur. Eski zamanlarda 'bohça' adıyla bilinen poğaçanın ana malzemeleri un ve mayadır. Yağ ve karbonhidrat değeri yüksek olduğu için, ölçülü bir şekilde tüketilmesi önerilir. Hazırsanız, uzun süre tüketebileceğiniz bayatlamayan poğaça tarifine başlayabiliriz.

  • İlk olarak yaş mayayı ılık sütün içinde toz şekerle birlikte eritin.
  • Eriyen karışımın içerisine; ayçiçek yağı, ılık süt, tuz, soda ve unu da ekleyin ve yoğurmaya başlayın.
  • Mayalanması için, üzerini nemli bir bezle örtüp 45 dakika kadar bekletin.
  • Bu esnada beyaz peyniri çatalla ezin, maydanozu ince ince kıyın ve karıştırın. Hamurdan mandalina büyüklüğünde parçalar koparıp içlerine peynirli karışımdan paylaştırın.
  • Elinizle yuvarlayıp kapatın. Yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine hazırladığınız poğaçaları dizin. Üzerlerine yumurta sarısı sürüp susam serpin. Önceden ısıtılmış 180 dereceye ayarlı fırında 35 dakika pişirin.
  • Özel günlerde veya çay sohbetlerinde bayatlamayan poğaçayı tek sunmak istemiyorsanız, tahinli kek ile birlikte servis edebilirsiniz. Şimdiden afiyet olsun.

Bayatlamayan Poğaçanın Püf Noktaları Nelerdir?

  • Normal poğaçaların aksine bayatlamayan poğaça yapımında yaş maya kullanmanız gerekir.
  • Kullanacağınız malzemelerin oda sıcaklığında olmasına da dikkat edin. 
  • Kuru malzemeleri karıştırma kabına dökmeden önce eleyin. Bu sayede kıvamını daha çabuk tutturabilirsiniz.
  • Hamurun kıvamını anlamak için parmağınızla ortasına bastırın. Bastırdığınız yer eski haline dönüyorsa kıvamı tutmuş demektir.
  • Mayalanması için beklettiğiniz hamura şekil vermeden önce tekrar yoğurun.

1 Porsiyon Bayatlamayan Poğaça Kaç Kaloridir?

  • Standart malzemelerle hazırlanan bir porsiyon poğaça, yaklaşık 360 kaloridir. Kilo kontrolünde olanların küçük porsiyonlar tüketmesi tavsiye edilir.

    Öğle aralarında veya misafir ağırlarken sunulan poğaça tarifleri sizin de damak zevkinize hitap ediyorsa, ev yapımı patatesli poğaça tarifine göz atabilirsiniz.

 

Yorumlarınız

kakdag12.10.2016 17:01:40

Çok nefis görünüyor; deneyeceğim.. ancak size bir öneride bulunmak istiyorum. Mümkünse tane bazında tariflerde yaklaşık kalori miktarını verebilir misiniz?

kakdag12.10.2016 17:01:41

Çok nefis görünüyor; deneyeceğim.. ancak size bir öneride bulunmak istiyorum. Mümkünse tane bazında tariflerde yaklaşık kalori miktarını verebilir misiniz?

Misafir12.10.2016 17:02:00

bir sise soda kac ml lik acaba?

Misafir12.10.2016 17:05:39

denendi mükemmel bir tarif

Misafir12.10.2016 17:11:09

Hocam çok merak ediyorum.1 şişe soda ve diğer karışımlar birleştiğinde ona 3 bardak un yetermi ??? Yetmiyor hocam cıvık birşey oluyor hangi 3 bardak 9 bardak bile yer un :))

YORUM YAPMAK İÇİN ÜYE GİRİŞİ YAPMANIZ GEREKMEKTEDİR!


Yeniliklerden haberdar olun!

Lezzet’ten sürekli haberdar olmak istiyorsanız e-posta adresinizi girerek kaydolun!

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.