ANASAYFA LEZZETLİ HABERLER TARİF LİSTELERİ ET SOSLARI: 12 KOLAY ET SOSU TARİFİ

ET SOSLARI: 12 KOLAY ET SOSU TARİFİ

Kırmızı ete sos ne yapılır? Ete en çok hangi sosları yakışır? İşte, kırmızı etin lezzetini ikiye katlayacak, birbirinden kolay 12 nefis et sosu tarifi:
Et Sosları: 12 Kolay Et Sosu Tarifi

Tavada, fırında veya ızgarada et pişirirken, 'Etin yanına ne yapsam?' diye düşünüyorsanız, doğru yerdesiniz. Klasik et yemeklerinden sıkılanlar için evde kolayca hazırlanan ve etin yanına çok yakışan nefis sos tariflerini sizler için yazımızda derledik. Dünyanın hemen her yerinde ilgi gören bu soslar ile, siz de etin lezzetini ikiye katlayabilir, sevdiklerinizin yüzünde kocaman bir gülümseme bırakabilirsiniz. İşte, mutlaka denemeniz gereken 12 kolay et sosu tarifi:


Malzemeler;

  • 4 adet domates
  • 1 adet soğan
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 adet yeşil biber
  • 2,5 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 diş sarımsak
  • 1/4 çay kaşığı kekik
  • 1/2 çay kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı iri çekilmiş karabiber

Marinara Sos Nasıl Yapılır?

Öncelikle domateslerin kabuklarını soyun ve rondodan geçirerek püre kıvamına getirin. Tavayı hafifçe ısıtın ve zeytinyağını ekleyin. 10 saniye sonra doğradığınız soğan ve sarımsakları ekleyerek soteleyin. Ardından domates püresini ve diğer malzemeleri ekleyerek karıştıra karıştıra pişirin. Sos kıvam alınca, ocaktan alın ve etin yanında servis edin.


Nerelerde Kullanılır: Marinara, kırmızı ete ve köftelere çok yakışan bir sostur.


Malzemeler;

  • 1/4 su bardağı soya sosu
  • 1 su bardağı su
  • 1/4 çay kaşığı sarımsak tozu
  • 5 tatlı kaşığı kahverengi şeker
  • 2 yemek kaşığı mısır nişastası
  • 1/2 çay kaşığı öğütülmüş zencefil
  • 1 yemek kaşığı bal
  • 1/4 bardak soğuk su

Teriyaki Sos Nasıl Yapılır?

Sos tenceresine soya sosu, su, kahverengi şeker, bal, sarımsak tozu ve zencefili ekleyerek orta ateşte 1 dakika pişirin. Bir bardağın içinde mısır nişastası ve 1/4 soğuk suyu karıştırın. Nişasta çözündükten sonra, karışımı sos tenceresine ilave edin. Sosu koyulaşana kadar 7-8 dakika pişirin.


Nerelerde Kullanılır: Tatlı ve ekşi bir tada sahip olan teriyaki sos, özellikle tavada, fırında ve ızgarada pişirilen et yemeklerine çok yakışır.


Malzemeler;

  • 2 yemek kaşığı domates püresi
  • 1 adet soğan
  • 1 adet havuç
  • 1 litre et suyu
  • 1 adet kereviz sapı
  • 2 yemek kaşığı un
  • 2 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 çay kaşığı tuz

Espanyol Sos Nasıl Yapılır?

Sos tenceresinde tereyağını eritin. Kereviz sapı, patates, soğan ve havucu iri parçalar halinde bölün. Malzemeleri tereyağının içerisine alarak 5 dakika kavurun. Kavrulan sebzelerin üzerine et suyu, karabiber, tuz ve domates püresini ekleyin. Sosu koyulaşıncaya kadar pişirdikten sonra tülbent ile süzerek servis edin.


Nerelerde Kullanılır: Espanyol sos, fırında pişirilen incik, pirzola ve bonfile tariflerinde kullanabilirsiniz.


Malzemeler;

  • 5 adet kurutulmuş chili biberi
  • 2 adet kapya biber
  • 5 adet sarımsak (dövülmüş)
  • 1 yemek kaşığı kimyon tohumu
  • 2 çay kaşığı karabiber
  • 2 çay kaşığı frenk kimyonu
  • 1/3 su bardağı biber salçası
  • 1/3 su bardağı domates salçası
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1/2 su bardağı zeytinyağı

Harissa Sos Nasıl Yapılır?

Kapya biberleri güzelce yıkayın ve fırında veya ocakta közleyin. Közlenen biberlerin kabuklarını soyun ve minik minik doğrayın. Kurutulmuş chili biberini sıcak suyun içerisinde 10 dakika bekletin. Biberleri sudan çıkartıp küçük küçük doğrayın. Baharatları sos tavasına alın ve soteleyin. Kokusu çıktığında ocaktan alın. Sotelenmiş baharatları rondoya alın ve toz haline gelene kadar çektirin. Üzerine közlenmiş biber, dövülmüş sarımsak ve salçaları ekleyin. Zeytinyağından çok az miktarda ilave ederek karıştırın. Daha sonra zeytinyağının kalanını ve tuzu ilave ederek homojen bir kıvam alana kadar karıştırın.


Nerelerde kullanılır: Arap ülkelerinde çok sevilen bu sosu, et, tavuk ve makarna yemeklerinde kullanabilirsiniz.


Malzemeler;

  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • 2 su bardağı tavuk suyu
  • 4 yemek kaşığı un
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1,5 çay kaşığı tuz

Gravy Sos Nasıl Yapılır?

Tereyağını, sos tenceresinde eritin. Yağ eriyince unu ilave edin ve kokusu çıkıp rengi sütlü kahveye dönene kadar kavurun. Ardından tuz ve karabiberi ekleyerek karıştırın. Tavuk suyunu azar azar ekleyerek karıştırmaya devam edin. Sosun kıvamı koyulaşıncaya kadar karıştırın. Koyulaşınca altını kısın ve 2 dakika daha pişirin. Hazırladığınız sosu sıcak veya soğuk bir şekilde servis edebilirsiniz.


Nerelerde Kullanılır: Et yemeklerinde kullanılan gravy sos, ete kahverengi verdiği için de sık sık tercih edilir.


Malzemeler;

  • 1 su bardağı mayonez
  • 1 yemek kaşığı worcestershire sos
  • 2 yemek kaşığı ketçap
  • 2 yemek kaşığı taneli hardal
  • 1 yemek kaşığı üzüm sirkesi
  • 1 yemek kaşığı hardal
  • 1 yemek kaşığı limon suyu
  • 6 dal maydanoz (ince kıyılmış)
  • 4 dal taze soğan (ince kıyılmış)
  • 2 adet kereviz sapı (ince kıyılmış)
  • 6 adet arpacık soğan (bölünmüş)
  • 1 çay kaşığı acı biber sosu
  • 1 diş ezilmiş sarımsak
  • 1 çay kaşığı toz kırmızı biber
  • 1/4 çay kaşığı tuz
  • 1/2 çay kaşığı karabiber

Remoulade Sos Nasıl Yapılır?

Tüm malzemeleri rondonun içerisine alın ve sos kıvamına gelene kadar çektirin. 


Nerelerde Kullanılır: Bu sos, kırmızı et, balık ve deniz ürünlerinin yanında kullanılır.


Malzemeler;

  • 1 demet maydanoz
  • 1 adet lime
  • 1 adet limon
  • 3 diş sarımsak
  • 1 adet karanfil
  • 5 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1/4 demet kişniş
  • 1/2 tatlı kaşığı elma sirkesi
  • 2 yemek kaşığı limon suyu
  • 1/2 çay kaşığı tuz
  • 1/4 çay kaşığı karabiber

Gremolata Sos Nasıl Yapılır?

Kişniş yaprakları ve maydanozu bol suyla yıkayıp ayıklayın. Yaprakların suyunu süzdükten sonra ince ince kıyın. Sarımsakları ezdikten sonra ince ince kıyın. Lime ve limon kabuklarını rendeleyin. Karanfili ezerek toz haline getirin. Karabiber, tuz, elma sirkesi ve limon suyunu bir kabın içerisinde karıştırın. Üzerine sarımsak, maydanoz, kişniş ve karanfilleri ilave edin. Zeytinyağını azar azar ekleyin ve sosun kıvam almasını sağlayın. Gremolata sosunu kavanoz içerisinde muhafaza edebilirsiniz.


Nerelerde Kullanılır: İtalyan mutfağından dünyaya yayılan gremolata sosu, et, balık ve tavuk yemeklerini tatlandırmak için kullanılır.


Malzemeler;

  • 4 adet chili biberi
  • 4 tatlı kaşığı bal
  • 2 diş sarımsak
  • 2 tatlı kaşığı ketçap
  • 1 tatlı kaşığı pirinç sirkesi
  • 1/2 lime suyu

Acı Tatlı Sos Nasıl Yapılır?

3 chili biberini iri parçalar halinde bölün ve mutfak robotuna alın. Üzerine bal dışında kalan diğer malzemeleri de ekleyerek yaklaşık 1 dakika çektirin. Sosun içerisine balı ilave edin ve kıvam alana kadar karıştırın. Sonuncu biberi ince ince bölerek sosun içerisine ilave edin.


Nerelerde Kullanılır: Acı tatlı sos, sadece et yemeklerine değil, atıştırmalıklara ve sebze sotelerine de eklenebilir.


Malzemeler;

  • 2 tatlı kaşığı domates püresi
  • 1 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 2-3 diş sarımsak (dövülmüş)
  • 1 küçük soğan
  • 2,5 tatlı kaşığı esmer şeker
  • 1 tatlı kaşığı hardal
  • 1 adet kırmızı acı biber
  • 50 ml et suyu
  • 1 yemek kaşığı elma sirkesi
  • 300 ml su

Barbekü Sos Nasıl Yapılır?

Sos tenceresine zeytinyağını alın ve ısıtın. Üzerine soğan, sarımsak ve kıyılmış kırmızı biberi ekleyerek yaklaşık 3 dakika soteleyin. Ardından ocaktan alın. Başka bir kapta hardal, domates püresi, et suyu ve sirkeyi karıştırın. Bu karışımı, soğanlı karışımla bir araya getirin ve şekeri ilave edin. Üzerine suyu ilave ederek güzelce karıştırın. Tekrar ocağa alarak ortalama 15 dakika pişirin. Daha sonra robottan çektirerek pürüzsüz bir kıvam elde edebilirsiniz.


Nerelerde Kullanılır: Barbekü sosu, et, tavuk, makarna, hamburger ve patates yemeklerinde kullanabilirsiniz.


Malzemeler;

  • 3 diş sarımsak
  • 1/2 demet maydanoz
  • 1 çay bardağı sirke
  • 1/2 demet kişniş
  • 1,5 çay bardağı zeytinyağı
  • 3 diş sarımsak
  • 4 dal taze kekik
  • 1 çay kaşığı tuz

Chimichurri Sos Nasıl Yapılır?

Maydanoz, kekik, kişniş ve sarımsakları mümkün olduğunda küçük bir şekilde kıyın. Üzerine sirke, zeytinyağı ve tuzu ekleyip karıştırın. 


Nerelerde Kullanılır: Chimichurri sos, genellikle ızgarada pişirilen kırmızı etlerin yanında servis edilir.