ANASAYFA LEZZETLİ HABERLER TARİF LİSTELERİ ET MARİNE SOSLARI: ET MARİNASYONU İÇİN FARKLI SOS TARİFLERİ

ET MARİNE SOSLARI: ET MARİNASYONU İÇİN FARKLI SOS TARİFLERİ

Et marine sosları nelerdir? Et marinasyonunda hangi soslar kullanılır? Kırmızı et, balık ve tavuk eti marinasyonu için ev yapımı marinasyon sos tarifleri
Et Nasıl Marine Edilir? Et Marinasyon Sosları

Mangal sezonunu açtığımız şu günlerde, etin lezzetini daha fazla çıkarmaya ne dersiniz? Marine işlemi tavuk, kırmızı et ve balıklara uygulanan bir sostur. Etlerin marine edilmesinin en önemli nedeni, eti yumuşatmaktır. Özellikle ağızda dağılan lokum gibi bir et hazırlamak istiyorsanız, etinizi mutlaka marine etmeniz gerekir. Bununla birlikte hem beyaz, hem de kırmızı etin kokusunu yok etmek ve yerine lezzetini bırakmak için de marine işlemi gereklidir. Peki, et marinasyon sosları nelerdir? İşte, kırmızı et, tavuk ve balık marinasyon sosları:




Kırmızı Et İçin Marine Sosu Tarifi

Kırmızı etleri iki farklı şekilde marine edebilirsiniz. Ya süt bazlı bir sos, ya da asitli bir sos kullanabilirsiniz. Süt bazlı soslar tava ve tencere, asitli soslar ise ızgara için kullanılmaktadır. Et marine sosu;

  • 1 kaşık zeytinyağı
  • 1 diş sarımsak veya 1 küçük boy soğan
  • 1/2 ölçü limon veya soya sosu veya bir ölçü sirke
  • 1 tatlı kaşığı toz biber
  • 1 tatlı kaşığı biberiye/adaçayı/kekik (istediğiniz birini seçin)
  • 1 tatlı kaşığı karabiber
  • 1 tatlı kaşığı kimyon ya da et baharatı
  • Pişirmeden önce tuz

Soğan kullanacaksanız, soğan dışındaki tüm malzemeleri bir kabın içine alın ve karıştırın. Sosun içerisine etleri yatırın. Dikkat edilmesi gereken en önemli nokta etin hava almaması ve sosla kaplanmasıdır. Eğer soğan kullanacaksanız, soğanları ince halkalar halinde dilimleyin ve etlerin üzerine koyun. Ardından etleri sosla kaplayın. Etler sosun içerisine minimum 1 saat, maksimum 24 saat bekletildikten sonra pişirilmelidir.



Tavuk Eti İçin Marinasyon Sosu Tarifi

Tavuk eti çok aromalı olmadığı için, en kolay ve çabuk şekilde marine edilen et türüdür. Asit, yağ ve baharatlı soslar tavuk etine çok yakışır. Tavuk marine sosu;

  • 1 ölçü zeytinyağı
  • 1 tatlı kaşığı kekik
  • Az miktarda limon suyu, soya sosu ya da sirke
  • 1 tatlı kaşığı reyhan ya da fesleğen
  • 1 tatlı kaşığı tavuk baharatı ya da köri
  • Tuz
  • Karabiber

Tüm malzemeleri bir kabın içinde karıştırın. İsteğe göre farklı baharatlar da ekleyebilirsiniz. Ardından tavukları içine koyun ve sosla kaplayın. Kapağın ağzını kapatarak 1-24 saat dinlendirin.




Balık İçin Marinasyon Sosu Tarifi

Balık oldukça aromalı bir yapıya sahip olduğu için, çok fazla marine işlemi gerektirmez. Balık marine sosu;

  • Zeytinyağı
  • Defne yaprağı
  • Limon kabuğu
  • Sevdiğiniz yeşil otlar
  • Sarımsak
  • Tuz
  • Karabiber

Tüm malzemeleri bir kapta karıştırın ve balığın üzerine fırça yardımıyla sürün. Kalan sosu, balığın içine doldurun. Her yeri sosladıktan sonra balığı kapatın ve bekletmeden pişirin.


Balzamik Sirke Marine Sosu 

  • 1 yemek kaşığı kurumuş kekik
  • 2 adet orta soğan
  • 3 yemek kaşığı esmer şeker
  • Yarım çay bardağı soya sosu
  • 80 ml zeytinyağı
  • 2 yemek kaşığı balzamik sirke

Tüm malzemeleri bir kabın içerisine karıştırın. Ardından etleri bu karışıma yatırın ve her yerin sosla kaplandığından emin olun. Karışımı buzdolabında 2 saat beklettikten sonra pişirebilirsiniz.


Marinasyon İşleminde Yapılması ve Yapılmaması Gerekenler

  • Öncelikle hazırlayıp kullandığınız marine sosunu başka bir şeyde kesinlikle kullanmayın. Et marine işlemi esnasında bakterileri saldığı için, bu sosu başka yerde kullanmak zehirlenmenize neden olabilir.
  • Marine işleminde kullanacağınız eti dövdürmeyin, kendi kalınlığında olması gerekir. 
  • Marine esnasında eti dondurmayın ve buzlanmasına izin vermeyin. Bu nedenle marinasyona yatırdığınız eti buzdolabında bekletin, dondurucu kısmına koymayın.
  • Marinasyon işleminin rahat olması için kilitli poşetler kullanabilirsiniz. Bu sayede ete masaj yaparak her yerinin soslanmasını sağlayabilirsiniz.
  • Eğer kilitli poşet kullanacaksanız, mutlaka havasını alın. Ayrıca kap kullananlar da, kabın ağzını kapatarak hava almasını önlemeli. Bu şekilde bakterilerin üremesini önleyebilirsiniz.
  • Marine işleminin ardından eti pişirdiniz ve hemen yemek istiyorsunuz. Fakat 5 dakika beklemeniz gerekecek. Et piştikten sonra suyunu salacağı için 5 dakika dinlendirip servis etmek, lezzetini koruyacaktır.


Şunlara da göz atın;


Yeniliklerden haberdar olun!

Lezzet’ten sürekli haberdar olmak istiyorsanız e-posta adresinizi girerek kaydolun!