SALATA SOSLARI: 14 KOLAY SALATA SOSU
Yemeklerin vazgeçilmezi haline gelen salatalar, diyet listelerinde ve vejetaryen menülerinde de sık sık kendine yer bulur. Hafifliği ile çok sevilen salata tarifleri, isteğe göre sebze, meyve, et, bakliyat ve deniz ürünleri ile hazırlanmaktadır. Salatalara farklı tatlar katmak ve aroması arttırmak için soslardan yararlanmaya ne dersiniz? Evde salata sosu nasıl yapılır? Salata sosları hangi salatalara yakışır? dediğinizi duyar gibiyim. Listemizde salatalara en çok yakışan sos tariflerini sizler için derledik. İşte, denenmiş ve pratik 14 nefis salata sosu:
Malzemeler;
- 2 yemek kaşığı sirke
- 1 su bardağı mayonez
- 1 bağ ince doğranmış kişniş
- 1 yemek kaşığı limon suyu
- Bir tutam ince doğranmış dereotu
- Beyaz biber
- Rendelenmiş Japon turpu
- Tuz
Yapılışı: Tüm malzemeleri sos kıvamına gelinceye kadar çırpın. Ardından hazırladığınız salatanın üzerine dökün. Özellikle bol yeşillikli salataların içerisinde kullanılması önerilir.
Malzemeler;
- 1 yemek kaşığı hardal
- 8 yemek kaşığı yoğurt
- 2 tatlı kaşığı nar ekşisi
- Limon suyu
- Pul biber
- Karabiber
- Rendelenmiş portakal kabuğu
Yapılışı: Tüm malzemeleri bir kabın içerisinde karıştırın. Ardından salatanın üzerine dökün ve özdeşleşene kadar karıştırın.
Malzemeler;
- 1 yemek kaşığı hardal
- 3 yemek kaşığı zeytinyağı
- 2 yemek kaşığı sirke
- Tuz
Yapılışı: Malzemeleri karıştırıp sıvı bir kıvam elde ettikten sonra salataların içerisine dökebilirsiniz. Bu sos özellikle ton balığı ve bakliyat ile hazırlanan salatalara çok yakışmaktadır.
Malzemeler;
- 3 yemek kaşığı şeri sirkesi
- 1/4 çay kaşığı tuz
- 3/4 su bardağı ceviz yağı
- 90 gram rokfor peyniri
- 1 sap taze soğan
Yapılışı: Bir kasede 3 yemek kaşığı şeri sirkesi ve ¼ çay kaşığı tuzu çırpın. ¾ su bardağı (180 ml) ceviz yağını çırparak azar azar ilave edin. İçine 90 gr ufalanmış rokfor peyniri ve kıyılmış bir sap taze soğanın yarısını ekleyin. Baharatını ayarlayın. Bu sos fırında pişirilmiş bonfileli salatalara çok yakışır.
Malzemeler;
- 1 adet mango
- 2 çay kaşığı köri
- Limon suyu
- Tuz
- Karabiber
- Zeytinyağı
Yapılışı: Öncelikle yağ dışındaki tüm malzemeleri blenderdan geçirin. Ardından yavaş yavaş yağı da ekleyerek kıvam alıncaya kadar karıştırın. Son olarak sosu salatanın üzerinde gezdirin. Mangolu salata sosunu sebze ve meyve karışımlı salatalarda kullanabilirsiniz.
Malzemeler;
- 1 demet maydanoz
- 1 yemek kaşığı sherry veya kiraz sirkesi
- 4 yemek kaşığı sızma zeytinyağı
- Tuz
- Karabiber
Yapılışı: Yıkayıp duruladığınız maydanozları ince ince doğrayın. Daha sonra diğer malzemelerle karıştırın ve salatanın üzerine ekleyin.
Malzemeler;
- 1 su bardağı portakal suyu
- 3 yemek kaşığı balzamik sirke
- 1/2 çay kaşığı dijon hardalı
- 1/4 çay tuzu
- 1/4 su bardağı zeytinyağı
- 2 çay kaşığı tarhun otu
Yapılışı: 1 su bardağı (250 ml) portakal suyunu yarısı kalana kadar tencerede kaynatın. Ayrı bir kasede suyunu çektirdiğiniz portakal suyu, 3 yemek kaşığı balzamik sirkesi, yarım çay kaşığı Dijon hardalı ve ¼ çay kaşığı tuzu karıştırın. Karışımı çırparak 60 ml (1/4 su bardağı) sızma zeytinyağını azar azar ilave edin. Ardından 2 çay kaşığı kıyılmış tarhun otu ekleyip karıştırdıktan sonra baharatını ayarlayın. Hazırladığınız sosu kuşkonmaz, enginar, tavuk eti ve karidesle kullanabilirsiniz.