SALATA SOSU NASIL YAPILIR? 11 KOLAY SALATA SOSU TARİFİ

Yemeklerin vazgeçilmezi haline gelen salatalar, diyet listelerinde ve vejetaryen menülerinde de sık sık kendine yer bulur. Hafifliği ile çok sevilen salata tarifleri, isteğe göre sebze, meyve, et, bakliyat ve deniz ürünleri ile hazırlanmaktadır. Salatalara farklı tatlar katmak ve aroması arttırmak için soslardan yararlanmaya ne dersiniz? Evde salata sosu nasıl yapılır? Salata sosları hangi salatalara yakışır? dediğinizi duyar gibiyim. Listemizde salatalara en çok yakışan sos tariflerini sizler için derledik. İşte, denenmiş ve pratik 11 nefis salata sosu:
Akdeniz Sos
- 2 yemek kaşığı sirke
- 1 su bardağı mayonez
- 1 bağ ince doğranmış kişniş
- 1 yemek kaşığı limon suyu
- Bir tutam ince doğranmış dereotu
- Beyaz biber
- Rendelenmiş Japon turpu
- Tuz
Tüm malzemeleri sos kıvamına gelinceye kadar çırpın. Ardından hazırladığınız salatanın üzerine dökün. Özellikle bol yeşillikli salataların içerisinde kullanılması önerilir.
Hardallı Sos
- 1 yemek kaşığı hardal
- 8 yemek kaşığı yoğurt
- 2 tatlı kaşığı nar ekşisi
- Limon suyu
- Pul biber
- Karabiber
- Rendelenmiş portakal kabuğu
Tüm malzemeleri bir kabın içerisinde karıştırın. Ardından salatanın üzerine dökün ve özdeşleşene kadar karıştırın.
Baharatlı Sos
- Bir yemek kaşığı hardal
- 3 yemek kaşığı zeytinyağı
- 2 yemek kaşığı sirke
- Tuz
Malzemeleri karıştırıp sıvı bir kıvam elde ettikten sonra salataların içerisine dökebilirsiniz. Bu sos özellikle ton balığı ve bakliyat ile hazırlanan salatalara çok yakışmaktadır.
Rokfor ve Cevizli Sos
- 3 yemek kaşığı şeri sirkesi
- 1/4 çay kaşığı tuz
- 3/4 su bardağı ceviz yağı
- 90 gram rokfor peyniri
- 1 sap taze soğan
Mangolu Salata Sosu
- 1 adet mango
- 2 çay kaşığı köri
- Limon suyu
- Tuz
- Karabiber
- Zeytinyağı
Öncelikle yağ dışındaki tüm malzemeleri blenderdan geçirin. Ardından yavaş yavaş yağı da ekleyerek kıvam alıncaya kadar karıştırın. Son olarak sosu salatanın üzerinde gezdirin. Mangolu salata sosunu sebze ve meyve karışımlı salatalarda kullanabilirsiniz.
Maydanozlu Salata Sosu
- 1 demet maydanoz
- 1 yemek kaşığı sherry veya kiraz sirkesi
- 4 yemek kaşığı sızma zeytinyağı
- Tuz
- Karabiber
Yıkayıp duruladığınız maydanozları ince ince doğrayın. Daha sonra diğer malzemelerle karıştırın ve salatanın üzerine ekleyin.
Portakal ve Tarhunlu Sos
- 1 su bardağı portakal suyu
- 3 yemek kaşığı balzamik sirke
- 1/2 çay kaşığı dijon hardalı
- 1/4 çay tuzu
- 1/4 su bardağı zeytinyağı
- 2 çay kaşığı tarhun otu
Kuruyemişli Salata Sosu
- 5 yemek kaşığı zeytinyağı
- 2 yemek kaşığı sirke
- 2 yemek kaşığı badem
- 2 yemek kaşığı ceviz
- Tuz
- Karabiber
Badem ve cevizi havanda döverek ufalayın. Üzerine yağ, sirke, karabiber ve tuzu ekleyin. Ardından malzemeleri karıştırın ve salataya ilave edin. Bu sos özellikle kabak, kereviz gibi sebzelerle hazırlanan salatalarda kullanılmaktadır.
Tatlı Salata Sosu
- 2 yemek kaşığı bal
- Yarım su bardağı frambuaz sosu
- 2 yemek kaşığı elma sirkesi
- Yarım su bardağı zeytinyağı
Tüm malzemeleri bir kaba ekleyin ve kıvam alıncaya kadar çırpın. Daha sonra salatanın üzerine dökün. Bu sosu meyve salatalarında ve yeşil sebze salatalarında tercih edebilirsiniz.
Rokalı Pesto Sosu
- Bir tutam ince kıyılmış roka
- 5 yemek kaşığı çam fıstığı
- 4 yemek kaşığı rendelenmiş parmesan peyniri
- 1-2 diş sarımsak
- Yarım çay bardağı zeytinyağı
Yağ dışındaki tüm malzemeleri blenderdan geçirerek ufalanmasını sağlayın. Ardından yavaş yavaş yağ dökün ve püre kıvamına gelene kadar çırpın. Hazırladığınız sosu, makarna, balık ve tavuklu salatalarda kullanabilirsiniz.
Sirke Sosu
- 3 yemek kaşığı sirke (kırmızı ya da beyaz şarap sirkesi, elma veya balzamik)
- ¼ çay kaşığı tuz
- Yarım çay kaşığı Dijon hardalı (isteğe bağlı)
- 180 ml sızma zeytinyağı
- 1/8 çay kaşığı öğütülmüş taze karabiber
Bu sos genellikle patates salatası için kullanılır. Derin bir kaba sirkeyi alıp tuzu ekleyin. Tuz iyice eriyene kadar çırpın. Tuz sirkede yağdan daha önce eridiği için önce tuzu ekleyin. Sosunuzda hardal kullanacaksınız hazırladığınız tuz-sirke karışımına hardalı da ekleyerek karıştırın. Hardal sosa aromatik bir tat kazandırırken yağ ve sirkenin karışarak bir arada kalmasını sağlayacaktır. Sıra hazırladığınız karışıma zeytinyağını eklemeye geldi. Karışıma yağı azar azar ilave edin. Bulamaç haline gelen malzemeler azar azar kattığınız yağ ile birlikte seyrelerek beklenen kıvama ulaşır. Taze çekilmiş karabiberi sosa ekleyip çırpın. Sosun tadına bakarak isteğinize göre biber ve tuz oranını artırabilirsiniz. Hazırladığınız sosu hemen kullanabilir veya beş güne kadar serin ve kuru bir yerde saklayabilirsiniz. Sakladığınız sos zeytinyağı donsa da oda ısısında eski haline dönecektir.
Bonus: Sirke
Salatalara çok yakışan sirkeleri evinizde kendi ellerinizle hazırlamaya ne dersiniz? Et ve salata tariflerine çok yakışan nefis kiraz sirkesi ve ev yapımı dut sirkesi tarifini buraya bırakıyoruz.
Şunlara da göz atın;
Dergide bu ay neler var?