Yemeklerin vazgeçilmezi haline gelen salatalar, diyet listelerinde ve vejetaryen menülerinde de sık sık kendine yer bulur. Hafifliği ile çok sevilen salata tarifleri, isteğe göre sebze, meyve, et, bakliyat ve deniz ürünleri ile hazırlanmaktadır. Salatalara farklı tatlar katmak ve aroması arttırmak için soslardan yararlanmaya ne dersiniz? Evde salata sosu nasıl yapılır? Salata sosları hangi salatalara yakışır? dediğinizi duyar gibiyim. Listemizde salatalara en çok yakışan sos tariflerini sizler için derledik. İşte, denenmiş ve pratik 14 nefis salata sosu:
Malzemeler;
Yapılışı: Tüm malzemeleri sos kıvamına gelinceye kadar çırpın. Ardından hazırladığınız salatanın üzerine dökün. Özellikle bol yeşillikli salataların içerisinde kullanılması önerilir.
Malzemeler;
Yapılışı: Tüm malzemeleri bir kabın içerisinde karıştırın. Ardından salatanın üzerine dökün ve özdeşleşene kadar karıştırın.
Malzemeler;
Yapılışı: Malzemeleri karıştırıp sıvı bir kıvam elde ettikten sonra salataların içerisine dökebilirsiniz. Bu sos özellikle ton balığı ve bakliyat ile hazırlanan salatalara çok yakışmaktadır.
Malzemeler;
Yapılışı: Bir kasede 3 yemek kaşığı şeri sirkesi ve ¼ çay kaşığı tuzu çırpın. ¾ su bardağı (180 ml) ceviz yağını çırparak azar azar ilave edin. İçine 90 gr ufalanmış rokfor peyniri ve kıyılmış bir sap taze soğanın yarısını ekleyin. Baharatını ayarlayın. Bu sos fırında pişirilmiş bonfileli salatalara çok yakışır.
Malzemeler;
Yapılışı: Öncelikle yağ dışındaki tüm malzemeleri blenderdan geçirin. Ardından yavaş yavaş yağı da ekleyerek kıvam alıncaya kadar karıştırın. Son olarak sosu salatanın üzerinde gezdirin. Mangolu salata sosunu sebze ve meyve karışımlı salatalarda kullanabilirsiniz.
Malzemeler;
Yapılışı: Yıkayıp duruladığınız maydanozları ince ince doğrayın. Daha sonra diğer malzemelerle karıştırın ve salatanın üzerine ekleyin.
Malzemeler;
Yapılışı: 1 su bardağı (250 ml) portakal suyunu yarısı kalana kadar tencerede kaynatın. Ayrı bir kasede suyunu çektirdiğiniz portakal suyu, 3 yemek kaşığı balzamik sirkesi, yarım çay kaşığı Dijon hardalı ve ¼ çay kaşığı tuzu karıştırın. Karışımı çırparak 60 ml (1/4 su bardağı) sızma zeytinyağını azar azar ilave edin. Ardından 2 çay kaşığı kıyılmış tarhun otu ekleyip karıştırdıktan sonra baharatını ayarlayın. Hazırladığınız sosu kuşkonmaz, enginar, tavuk eti ve karidesle kullanabilirsiniz.