ANASAYFA LEZZETLİ HABERLER TARİF LİSTELERİ BALIK SOSLARI: BALIK İÇİN 11 NEFİS SOS TARİFİ!

BALIK SOSLARI: BALIK İÇİN 11 NEFİS SOS TARİFİ!

Balığın yanına hangi sos yakışır? Balık sosları nasıl hazırlanır? Balık çeşitlerine göre sos tarifleri nasıl hazırlanır? İşte, balık yapımında kullanılan 11 kolay balık sosu tarifi ve soslu balıklar:
Balığın Yanına En Çok Yakışan Soslar Nelerdir?

Kış aylarında sık sık tüketilen balık, birbirinden farklı çeşitlere sahiptir. Genellikle kızartma, fırınlama, ızgara ve buğulama olarak pişirilir. Aynı zamanda çorba ve salata yapımında da kullanılır. Dünyada balık üretiminin en çok olduğu yerler Norveç, İzlanda ve İspanya'dır. Balık tüketimi konusunda ise ilk sırada Japonya ve İzlanda gelir. Ülkemizde en fazla tüketilen balık türleri hamsi, istavrit ve sardalya olsa da bölgeden bölgeye değişiklikler görülür. Karadeniz Bölgesi'nde küçük balıklar rağbet görürken, Marmara'da palamut, lüfer ve mezgit, Ege'de ise tirsi ve kupes balığı tüketilmektedir.

Dilerseniz, hangi balık hangi mevsimde yenir, taze balık seçmenin püf noktaları nelerdir? ve balık nasıl temizlenir? yazılarımızı da okuyabilirsiniz.


Balığın Faydaları Nelerdir?

  • Bağışıklık sistemini güçlendirir ve vücudun hastalık direncini arttırır.
  • Bol miktarda omega 3, protein, B vitamini içerir.
  • Kan şekerini düzenler ve kalp sağlığını korur.
  • Zihinsel gelişimi destekler, beyin fonksiyonlarının düzenli çalışmasını sağlar.
  • Kemikleri güçlendirdiği için büyüme çağındaki çocukların ve kemik erimesi riski taşıyanların tüketmesi önerilir.
  • Kan şekerini düzenlediği için diyabet riskini azaltır.
  • Depresyon, uykusuzluk ve güçsüzlük gibi sorunların tedavisinde kullanılır.
  • Hafızayı güçlendirir ve Alzheimer riskini düşürür.
  • Romatizma ve eklem ağrılarının giderilmesinde etkili rol oynar.


Evde Hazırlayabileceğiniz Nefis Balık Sosları

Malzemeler;

  • 6 yemek kaşığı ceviz içi
  • 4 yemek kaşığı süzme yoğurt
  • 8 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 4 diş sarımsak
  • 6 dilim bayat ekmek içi
  • 10 dal dereotu
  • 3 tatlı kaşığı taze sıkılmış limon suyu


Yapılışı: Bir kabın içine ufalanmış ekmek içi ve ceviz içini koyun. Ardından mutfak robotu ile çekin. Ekmek ve cevizleri sos kabına aldıktan sonra; üzerine zeytinyağı, yoğurt, dereotu, sarımsak ve limon suyu ilave edin. Sosu karıştırdıktan sonra 1 saat buzdolabında dinlendirin. Bu sosu büyük balıklarda ve kalamar tava tarifinde kullanabilirsiniz.


Malzemeler;

  • 4-5 diş sarımsak
  • 2 adet limon
  • 3-4 yemek kaşığı zeytinyağı
  • Tuz


Yapılışı: Sarımsakları soyun ve ezin. Ezilmiş sarımsakların üzerine limon suyu ilave edip karıştırın. Ardından bu karışımı kavanoza koyun ve üzerine zeytinyağı ile tuzu ekleyin. Malzemelerin özdeşleşmesi için kapağı kapatarak çalkalayın. Bu sosu levrek, palamut, mezgit gibi büyük balıkların yanında sunabilirsiniz.


Malzemeler;

  • 1 çay bardağı beyaz şarap
  • ½ çay bardağı zeytinyağı
  • 3 diş sarımsak
  • ½ limon suyu
  • 1 su bardağı hardal
  • 1 tutam tuz
  • 1 tutam karabiber


Yapılışı: Zeytinyağı tavada ısıtılır ve ince doğranan sarımsaklar sararana dek sotelenir. Tava ateşten alınır. Hardal sarımsağın üzerine eklenir ve karıştırılır. Limon suyu ve şarapta eklenip tuz ve karabiber ile lezzenlendirdikten sonra kıvam aldığında servis edilir. Afiyet olsun.


Malzemeler;

  • 2 diş sarımsak
  • 2 su bardağı fesleğen yaprağı
  • Yarım su bardağı parmesan peyniri
  • Yarım su bardağı sızma zeytinyağı
  • Tuz
  • Karabiber


Yapılışı: Sarımsakları robottan geçirin ve fesleğenleri suda durulayın suyunu süzün. Fesleğenleri de sarımsakların üzerine ilave edin ve püre haline gelinceye kadar robottan geçirin. Ardından karışımı sos kabına alın ve zeytinyağı, peynir, tuz ve karabiber ekleyerek malzemeler özdeşleşene kadar karıştırın. Pesto sosu bütün balık çeşitlerinde kullanabilirsiniz.


Malzemeler;

  • ½ çay bardağı zeytinyağı
  • 2 adet portakal kabuğu rendesi
  • 1 adet limon kabuğu rendesi


Yapılışı: Zeytinyağı ısıtılır ve kaynama derecesine yakın portakal ve limon kabukları içine atılıp ocağın altı kapatılır ve soğutulur. Süzüldükten sonra kullanıma hazırdır. Afiyet olsun.


Malzemeler;

  • 3 dal ince kıyılmış taze tarhun
  • 1 dal ince kıyılmış maydanoz
  • 2 diş ezilmiş sarımsak
  • ½ su bardağı zeytinyağı


Yapılışı: Bütün malzemeler karıştırılır ve iki saat bekletilir. Afiyet olsun.


Malzemeler;

  • ½ bağ tere
  • 1 çay bardağı krema
  • 1 tatlı kaşığı limon suyu
  • 1 tutam tuz
  • 1 tutam kişniş


Yapılışı: Bütün malzemeler karıştırılıp blenderdan geçirilir. Isıtılarak servis edilir. Afiyet olsun.


Malzemeler;

  • 1 yemek kaşığı dijon hardal
  • 1 çay kaşığı kekik
  • 2 yemek kaşığı limon suyu
  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı


Yapılışı: Zeytinyağı hariç malzemelerin hepsi tereyağı yumuşayıncaya dek karıştırılır. Ardından zeytinyağı eklenerek kıvamlandırılır ve servis edilir.  Afiyet olsun.


Malzemeler;

  • 4 yemek kaşığı tereyağı
  • ½ limon suyu
  • 2 yemek kaşığı ince kıyılmış taze tarhun
  • 1 tutam tuz
  • 1 tutam kimyon


Yapılışı: Bütün malzemeler karıştırılır. Soğuk halde servis edilmek istenirse rulo yapılıp buzluğa atılır ve dilimlenip servis edilir. Sıcak halde servis edilmek istenirse ısıtılır ve servis edilir. Afiyet olsun.


Malzemeler;

  • 1 çay bardağı zeytinyağı
  • 2 dal taze soğanın yeşil kısmı
  • 1 tutam tuz
  • ½ limon kabuğu rendesi


Yapılışı: Taze soğan incecik doğranır ve zeytinyağı ile beraber kaynama noktasına gelene dek ısıtılır, soğumaya bırakılır. Soğuyan soğan tuz ve limon kabuğu rendesi ile beraber blendırdan geçirilir ve süzülür. Afiyet olsun.


Malzemeler;

  • 3 adet salamura ançüez
  • 1 su bardağı krema
  • 1 çay kaşığı beyaz biber
  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 yemek kaşığı un


Yapılışı: Tereyağı ocağa alınıp ısıtılır ve un eklenip kokusu çıktığında beyaz roux (meyane) hazırlanır. Ançüez ince doğranır ve içerisine ilave edilip ezerek kavrulur. Beyaz biber ilave edildikten sonra krema ile kıvamlandırılır ve sıcak halde servis edilir. Afiyet olsun.


Tarifler: Başak ÖNGEL


Pratik ve Lezzetli 5 Soslu Balık Tarifi

  • Zeytin Soslu Levrek Buğulama:


Malzemeler;

  • 1 levrek
  • 2 yemek kaşığı dereotu
  • 1 yemek kaşığı dilimlenmiş siyah zeytin
  • 1 yemek kaşığı dilimlenmiş yeşil zeytin
  • 1 limonun suyu
  • Tuz
  • Karabiber
  • 1 yemek kaşığı hardal
  • 1 yemek kaşığı mayonez
  • 1 yemek kaşığı ketçap


Yapılışı: Levreğin bütünlüğünü bozmadan içini temizleyip yıkayın. Bir kabın içine zeytinyağı, hardal, ketçap, mayonez, ince doğranmış dereotu, limon suyu, karabiber ve tuzu alın. İyice karıştırdıktan sonra balığın üzerine dökün. Zeytinleri de ekleyip 175 derece fırında 20 dakika pişirin.


  • Harissa Soslu Barbun Balığı


Malzemeler;

  • 600 gr barbun balığı
  • 300 gr asma yaprağı
  • Harissa sosu için:
  • 8 kurutulmuş acı sivri biber
  • 1 tatlı kaşığı kimyon tohumu
  • 1 tatlı kaşığı kişniş tohumu
  • Tuz
  • 3 diş iri sarımsak
  • Karabiber
  • 1 çay bardağı zeytinyağı


Yapılışı: Harissa sosu için, kuru biberleri bir gece önceden küçük bir tencereye alın. Üzerine sıcak su ekleyin ve 5 dakika haşlayın. Ocağı kapatın. Bir gece boyunca bu suyun içinde bekletin. Ertesi gün biberlerin suyunu süzün. Biberlerin çekirdeklerini çıkarın. Küçük doğrayın. Kimyon ve kişniş tohumlarını tavaya alın. Yanmamasına dikkat ederek birkaç dakika kavurun. Biber, kimyon ve kişniş, sarımsak, tuz ve zeytinyağını mutfak robotunun haznesine koyun. Üzerine 3 yemek kaşığı biberleri beklettiğiniz sudan ekleyin ve karıştırın. Balıkları bol suyla temizleyip kağıt havlu ile kurulayın. Balıkların üzerine sostan sürüp salamura asma yapraklarına sarın ve ızgarada pişirin.


  • Tarator Soslu Mezgit


Malzemeler;

  • 1 paket Alaska Mezgiti
  • 1 su bardağı un
  • Tarator sos için:
  • 3 dilim bayat ekmek içi
  • Yarım su bardağı ceviz içi
  • 2 diş sarımsak
  • 1 limonun suyu
  • Yarım çay bardağı su
  • Tuz
  • Kızartmak için:
  • Ayçiçek yağı


Yapılışı: Tarator sos için, bayat ekmek içi, ceviz içi, soyulmuş sarımsaklar, limonun suyu, su ve tuzu mutfak robotunda ezerek püre haline getirin. Alaska Mezgitleri una bulayıp kızgın ayçiçek yağında kızartın. Servis tabağına alıp yanında tarator sosla birlikte servis yapın.


  • Safran Soslu Lagos Balığı


Malzemeler;

  • 600 gr lagos fileto
  • 20 gr tereyağı
  • Yarım çay bardağı krema
  • Yarım çay bardağı beyaz şarap
  • 3 gr safran
  • Yarım diş sarımsak
  • 1 tatlı kaşığı zeytinyağı
  • Biberiye
  • Deniz tuzu
  • Tane karabiber


Yapılışı: Sos için, tereyağını tavada ısıtın. Sarımsağı ince kıyıp yağda soteleyin. Safran ve beyaz şarabı ilave edin. Krema, tuz ve karabiberi ilave edin. Lagos filetoları 75 gr’lık parçalara ayırın. Zeytinyağı, tuz, biberiye ve taze çekilmiş karabiberle tatlandırıp ızgarada pişirin.


  • Domates Soslu Palamut


Malzemeler;

  • 4 domates
  • 1.5 yemek kaşığı zeytinyağı
  • Tuz
  • 1 dal taze biberiye
  • 1 dal taze kekik
  • 100 g iri kırılmış ceviz
  • Yarım demet maydanoz
  • 2 dilimlenmiş palamut
  • 4 yemek kaşığı zeytinyağı


Yapılışı: Yıkayıp süzdüğünüz domateslerin kabuklarını soyun. Rondodan geçirip püre haline getirin. Domates püresini küçük bir tencereye aktarın. Tuz ve zeytinyağını ilave ederek suyunu çekinceye kadar pişirin. İnce kıydığınız yeşillikleri ve iri kırılmış cevizi ekleyip 1-2 dakika daha pişirerek ocaktan alın. Temizlenmiş palamut dilimlerini zeytinyağı ile yağlayıp yağlı kağıt serili fırın tepsisine dizin. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında 20-25 dakika pişirin. Servis tabağına hazırladığınız domates sosunu yayın. Palamut dilimlerini yerleştirerek üzerine tekrar sostan gezdirin.


Daha fazlası için balık yemekleri sayfamıza göz atmayı unutmayın. Balığın yanına ne gider diye merak edenler için en lezzetli 16 meze tarifine buradan ulaşabilirsiniz. Balığın kokusu ağır olduğu ve tüm evi sardığı için bazı zamanlarda balık pişirmekten kolayca vazgeçiyoruz. Ancak bazı tekniklerle kokudan kurtulmak mümkün. Evdeki balık kokusu nasıl geçer yazımızdan, eve ve üzerinize sinen balık kokusunu gidermenin en etkili yollarını öğrenebilirsiniz.


Yeniliklerden haberdar olun!

Lezzet’ten sürekli haberdar olmak istiyorsanız e-posta adresinizi girerek kaydolun!