ANASAYFA TARİFLER PRATİK YEMEK TARİFLERİ ELMA SİRKESİ

Elma Sirkesi

Elma Sirkesi

Salata ve yemeklerin içerisinde sık sık kullanılan elma sirkesi, doğal bir ateş düşürücü olarak kullanılır. Kan dolaşımını düzenleyen ve sindirimi kolaylaştıran elma sirkesi, organik kırmızı elma ile kolay bir şekilde hazırlanabilir. Hem cilt, hem de ev temizliğinde kullanılan bu besin, yağ yakımını da kolaylaştırıyor. Peki, evde doğal elma sirkesi nasıl yapılır? Sirke yapmak zor gibi görünse de, aslında birkaç malzeme ile kolayca hazırlanır. Doğal bir sirke için yaklaşık 1 ay bekleme süresi bulunmaktadır. Listedeki malzemeleri hazır ettiyseniz, ev yapımı elma sirkesi tarifine başlayabiliriz. Unutmadan, hazırladığınız sirkeden yeni sirkeler de yapabiliriz.

Alternatif olarak dut sirkesi ve kiraz sirkesi tarifini de deneyebilirsiniz.

Kaç
Kişilik

10 kişilik

Hazırlama
Süresi

15 dakika

Pişirme
Süresi

5 dakika

Bu tarifi ne kadar beğendiniz?

0 görüntüleme
Tarif Defterime Ekle

Elma Sirkesi Tarifi İçin malzemeler

  • 4.5 litre içme suyu
  • 2 kilo kırmızı elma
  • 6 yemek kaşığı bal

Elma Sirkesi Nasıl Yapılır?

  • İlk olarak elmaları bol su ile durulayın. Ardından ikiye bölün ve çekirdeklerini çıkartın.
  • Elmaları küçük küçük doğrayın. Önceden temizlenmiş büyük cam kavanozların içerisine doğradığınız elmaları ekleyin.
  • Kavanozların içerisine biraz boşluk kalacak şekilde içme suyu ekleyin.
  • Her kavanozun içerisine 2 yemek kaşığı bal ilave edin ve tahta kaşık ile karıştırın.
  • Kavanozların üzerini temiz pamuklu bir tülbent ile örtün. Kenarlarına lastik takarak sabitlenmesini sağlayın.
  • Hazırladığınız kavanozları karanlık ve güneş görmeyen bir ortamda yaklaşık 45 gün (1 buçuk ay) kadar bekletin.
  • İlk hafta gün aşırı, sonraki günlerde ise haftada bir olacak şekilde sirkenizi tahta kaşık ile karıştırın.
  • Elmaların hepsi dibe çökene kadar karıştırma işlemini aralıklı olarak uygulayın.
  • Zaman ilerledikçe üst kısma çıkan elma dilimlerinin çürüdüğünü ve sirkenin etrafında sinekler oluştuğunu göreceksiniz.
  • Bu belirtiler ortaya çıktığında sirke fermente olmaya başlamış demektir. Bu durumda sirkeyi süzerek elma posalarını atın.
  • Süzülen sirkeyi tekrardan cam kavanoza alın ve üzerine tuz ile kalan balı ilave edin. Tahta kaşık ile karıştırdıktan sonra kapağını kapatın ve serin bir yerde muhafaza edin.
  • Sirkenin üzerinde beyaz bir yuvarlak oluşacaktır. Buna sirke anası denilir. Sirke anasını tahta kaşık ile başka bir kabın içerisine alın ve sirkeyi tekrardan süzün. 
  • Sirkenizi kavanozlara dökerek kullanmaya başlayabilirsiniz.

Elma Sirkesi Tarifinin Püf Noktaları Nelerdir?

  • Tarifte kullanacağınız elmaların ilaçsız ve organik olmasına özen gösterin.
  • Elmaların sulu ve çürük olmaması da son derece önemlidir. Aksi takdirde mayalama işlemi daha erken tamamlanır.
  • Elmaların kabuklarını soymadan kullanmak daha iyi olacaktır.
  • Kavanozları kullanmadan önce mutlaka sıcak su ile sterilize edin ve kurutun.
  • Elmaları kavanozun yarısı dolacak şekilde doldurun.
  • Sirke hazır oluncaya kadar metal eşyalar ile temas ettirmeyin.
  • Sirkenin son aşamalarında ortaya çıkan sirke anasını, başka bir sirke yapımında kullanabilirsiniz.
  • Hazırladığınız sirke tamamen doğal malzemeler ile yapıldığı için, hazır paketlerde satılanlara göre daha sarımsı bir renkte olacaktır. Bu renk oldukça normaldir.
Yorumlar

Yeniliklerden haberdar olun!

Lezzet’ten sürekli haberdar olmak istiyorsanız e-posta adresinizi girerek kaydolun!