ANASAYFA LEZZET'TEN HABERLER EGE'NİN İNCİSİ İZMİR'İN MEŞHUR YEMEKLERİ

EGE'NİN İNCİSİ İZMİR'İN MEŞHUR YEMEKLERİ

Ege'nin İncisi İzmir'in Meşhur Yemekleri
İzmir yemekleri ve tarihi - Ege'nin İncisi İzmir

İzmir'in Meşhur Yemekleri

  • Etli Ekmek Dolması
  • İzmir Köfte
  • Boyoz
  • Patlıcanlı Silkme
  • Sütlü Dilbalığı
  • İzmir Lokması

İzmir yemekleri tarihi ve izmir mutfağından yemek tariflerini sizler için bir araya getirdik. Tadı damakta kalan lezzetleri ve İzmir'e özgü tatları biliyor musunuz?
İzmir yemekleri lezzeti ile herkesi büyülüyor. Arapsaçı, ebegümeci, cibez, şevket-i bostan, turp otu, acı soğan gibi pek çok tadı içinde barındıran İzmir mutfağını ve tarihini hiç merak ettiniz mi? Sizler için İzmir mutfağından yemek tarifleri ve püf noktaları anlatıyoruz.
Yaklaşık 5 bin yıllık tarihi geçmişiyle 36 medeniyeti barındırmış bir kentimiz İzmir. Bu topraklar üzerinde yaşayan çeşitli insan topluluklarının kültürel etkileşimi, coğrafi koşullar, doğanın sunduğu nimetler ve en önemlisi de zeytinyağı... İşte İzmir mutfağına biçim veren etkenler.
Türkiye‘nin üçüncü büyük ilindeyiz. Tarihçi Heredotos’un dediği gibi, "Yeryüzünün bilinen en güzel gökyüzü altında kurulmuş coğrafya"da. Eski adıyla Smyrna; şimdiki İzmir...

İZMİR'İN GELENEKSEL YEMEKLERİ

İzmir’ de balık ve deniz ürünleri üzerine müthiş bir mönü çıkıyor karşınıza. Tuzda lagos, Subye yumurtası güveci, Balık köftesi, Sardalya buğulaması, Asma yaprağında barbunya, Midye kızartması, Midye dolması, Dilbalığı şleto şiş, Kağıtta sardalya, Kefal balığıyla hazırlanan Kakavya, papalina balığından yapılan Papalina tavası...
İzmir mutfağında Boşnaklar, Arnavutlar, Levanten ve Yahudilerin de önemli bir etkisi olmuş. Selanikliler İzmir’ de özellikle paça-çorba kültürünü yaygınlaştırmışlar. Sebze yemeklerinin bir kısmı da ortak. Örneğin; kemer patlıcan, ayşekadın fasulye ve enginar yemekleri... Selaniklilerin İzmir’e taşıdığı diğer yemekler Susamlı kumru, Estafno denilen tatlı, mayalı ekmek, Selanik tatlısı, kanela ve bademden yapılıp sıcak içilen Somata...
Priştine‘den gelen Arnavut yemeklerinden Elbasan tava, Arnavut ciğeri, Priştine tavası ve Kirde kebabı İzmir mutfağına özgü yemekler arasında sayılıyor. İzmir’e özgü bir börek olan Boyoz’u unutmamak gerek. Musevilerin yöre mutfağına ekledikleri bu nefis börek hala Alsancak’ ta bir fırında üretiliyor.

İZMİR'İN MEŞHUR OTLARI VE FAYDALARI

ACI SOĞAN NEDİR? NASIL KULLANILIR?
Acı soğan:
Yaban sümbülünün soğanıdır. İzmir Alaçatı civarında yetişir. Acı olduğu için iki kere haşlanır; üzerine zeytinyağı ve limon dökülerek yenir.

ARAPSAÇI NEDİR? FAYDALARI NELERDİR?
Arapsaçı:
Yapraklarında bulunan ve uçucu bir yağ olan rezene sayesinde anasona benzer etkili ve güçlü bir kokuya sahiptir. Gaz söktürücü ve süt artırıcı etkileri vardır. Kökü idrar artırıcı olarak kullanılır.

DENİZ BÖRÜLCESİ NEDİR? FAYDALARI NELERDİR?
Deniz börülcesi: Deniz kıyılarında suyun gel git yaptığı yerlerde sular çekildikten sonra yetişen bu bitki, tuzlu, ekşi ama çok lezzetlidir. Daha çok ilkbaharda tüketilir; çünkü sonbahara doğru deniz tuzunu iyice içine çeker. Haşlanarak salatası yapılır. İyotlu topraklarda yetiştiğinden iyot eksikliğine bağlı guatr hastalığına iyi gelir. İdrar artırıcı ve kuvvet vericidir. Çiğ tüketildiğinde mutlaka sirke kullanmak gerekir. 

EBEGÜMECİ NEDİR? FAYDALARI NELERDİR?
Ebegümeci:
Zeytinyağlı yemeği yapılan bu bitki yurdumuzun değişik yörelerinde yetişir. Kol ve bacak çürüklerinde, ciltteki şişlik ve çıbanlara losyon şeklinde tatbik edilen bitkinin yaprakları kaynatılıp içildiğinde sinirleri kuvvetlendirir.

CİBEZ NEDİR? NASIL KULLANILIR?
Cibez:
Türklerin ‘cücük’ dedikleri yabani lahanadır. Yumuşak ve lezzetli olan bu bitki haşlandıktan sonra zeytinyağı ve limonla tatlandırılır.

ŞEVKET-İ BOSTAN NEDİR? FAYDALARI NELERDİR?
Şevket-i bostan:
Süt dikeni olarak da bilinir. Kuzu etiyle yemeği yapıldığı gibi haşlanıp salata olarak da yenir. Haşlama suyu sabahları aç karnına içildiğinde böbrek taşı ve kumu için iyi gelir. Yaşlanmayı geciktirici etkisi vardır.

TURP OTU NASIL KULLANILIR?
Turp otu:
Haşlanıp salata olarak yenildiği gibi kavrulup üzerine yumurta kırılarak da yenir. İçerdiği uçucu yağlardan dolayı canlandırıcı, sinirleri teskin edici, ağrı dindirici özellikleri vardır.

İZMİR'İN YÖRESEL YEMEKLERİ

ETLİ EKMEK DOLMASI NASIL YAPILIR?
Etli ekmek dolması tarifi ve püf noktaları.

İZMİR KÖFTESİ NASIL YAPILIR?
İzmir köftesi ile masanızda izmir esintileri yaratın. İşte İzmir köftesinin tarifi ve püf noktaları...

BOYOZ NASIL YAPILIR? TARİFİ VE PÜF NOKTALARI

PATLICANLI SİLKME NASIL YAPILIR? TARİFİ VE PÜF NOKTALARI

SÜTLÜ DİLBALIĞI NASIL YAPILIR? TARİFİ VE PÜF NOKTALARI

İZMİR LOKMASI NASIL YAPILIR? TARİFİ VE PÜF NOKTALARI